Foto: LETA

Lai noskaidrotu, kam jāpievērš uzmanība, lai negadītos nopirkt stādu, kas tā arī neizaug, Delfi Māja un dārzs sazinājās ar stādu audzētavas "Dimzas" pārstāvi Gunti Vītoliņu.

"Ja pērk stādus kailsakņu variantā, saknes nedrīkst būt apkaltušas. Lai pārbaudītu, vai stāds būs dzīvotspējīgs, ar nagu var ieskrāpēt tā mizā - tas palīdzēs noskaidrot, vai stāds nav nokaltis," stāsta Vītoliņš.

Tāpat stādu audzētājs norāda, ka noteikti pārdevējam jāpajautā, vai kailsakņu stāsts ir audzēts Latvijā.

Savukārt par stādiem, kas tiek tirgoti podiņos, jāzina, vai tie var augt Latvijā. "Bieži vien kādam dīvainim arī izdodas izaudzēt Latvijā banānus, bet principā, pērkot stādus, ir jāatceras, ka banāni Latvijā neaug," smaidot teic Vītoliņš.

Tāpat jāraugās, vai stāds ir audzēts ar ķīmiskas apstrādes palīdzību un jāskatās arī, vai stāds ir iesakņojies podā. "Nevar tā - šodien ieliku podā un rīt pārdodu. Viegli pavelkot, stādam ir jānāk ārā no poda, tomēr zemei no saknēm nav jābirst. Tāpat stāds podā nedrīkst būt audzis arī piecus gadus. To var pārbaudīt, apskatot, cik podā ir zemes. Ja podā ir viens vienīgs sakņu kamols un zemes nav gandrīz nemaz - stāds podā ir bijis pārāk ilgi," viņš atklāj.


Stādu audzētājs arī norāda, ka jāuzzina, kāda augsne patiks stādam, cik daudz tas jālaista un jāzina, vai stādam patīk mitrums, saule vai gluži pretēji - ēna.

"Ja ir kādas šaubas, tad es noteikti iesaku tās kliedēt, piezvanot uz Stādu audzētāju biedrību, jo tās biedri dos ticamu informāciju. Ir audzētavas, kas ieved stādus no ārvalstīm, taču neslēpj to izcelsmi un gadās arī tā, ka šie stādi Latvijā tomēr izaug, taču paļauties uz to nevajadzētu," stāsta Vītoliņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!