Foto: Shutterstock
Dilles vasarā ir īsts kulta augs, kas tiek lietots teju visur – zupās, salātos, pamatēdienos un pat dzērienos. Aromātiskā garšauga audzēšana nav nekas sarežģīts, turklāt tās var izlolot ne tikai siltumnīcā un uz lauka, bet arī uz balkona vai mājokļa iekštelpās.

Laikraksts "Latgales Laiks" šoreiz ir apskatījis diļļu audzēšanas knifiņus, kā arī auga vērtīgās īpašības.

Dilles jau izsenis zināmas ne tikai kā lielisks garšaugs, bet arī ārstniecības augs. Turklāt šo aromātisko garšaugu ir iecienījuši audzētāji un gardēži arī citās pasaules valstīs. Kā skaidro laikraksts, dilles lielā daudzumā satur C, B1 B2, PP vitamīnus, provitamīnu A, dzelzi, kalciju, kāliju, fosforu. Savukārt spēcīgo aromātu dillēm dod ēteriskā eļļa.

Laikraksts norāda, ka, piemēram, Senajā Ēģiptē dilles izmantoja pret galvassāpēm un augstu asinsspiedienu. Savukārt tautas medicīnā dilles izmanto aterosklerozes, augšējo elpceļu, cistīta, caurejas, meteorisma un citu slimību ārstēšanai. Kā skaidro "Latgales Laiks", dilles veicina gremošanu, uzlabo apetīti, kā arī veicina vielmaiņu.

Diļļu audzēšanas knifiņi


Dilles augšanas ziņā ir līdzīgas redīsiem, jo tās ir aukstumizturīgs augs. Kā vēsta laikraksts, dilles mīl mitrumu un arī gaismu, bet, ja tām nebūs nodoršināts pietiekams dienas apgaismojums, tad tām neveidosies ēteriskā eļļa, kas dillēm piešķir patīkamo smaržu. Tāpat jāliek aiz auss, ka dilles slikti aug trūcīgās augsnēs, tāpēc tās jāsēj ir bagātīgā augsnē.

Laikraksts vēsta, ka diļļu sēklas dīgst pie +3 grādu temperatūras, bet jaunie dzinumi pārcieš salnas līdz -6 grādiem pēc Celsija. Tomēr optimālākā diļļu augšanas temperatūra ir 15 līdz 20 grādi pēc Celsija.

Kad dilles ir sasētas, tad aptuveni pēc 10 līdz 20 dienām varēs novērot diļļu sadīgšanu. "Latgales Laiks" arī atklāj knifiņu, lai dilles ātrāk sadīgtu, proti, sēklas trīs dienas nepieciešams mērcēt marlē siltā ūdenī, nolejot ūdeni piecas reizes dienā.

Ne mazāk svarīgs aspekts ir augsnes izlīdzināšana. Kā skaidro laikraksts, uz vienu kvadrātmetru izsēj 20 līdz 25 grami sēklu aptuveni 1 centimetra dziļumā. Jāņem vērā, ka sēklu dīgšanai nepieciešams nodrošināt optimālu siltumu, proti, +20 līdz +25 grādus pēc Celsija, bet augšanai būs jānodrošina +15 līdz +16 grādu siltums. Sākotnēji dilles nepieciešams laistīt mēreni, bet vēlāk laistīšana jāpastiprina. Laikraksts uzsver – ja augsne bagātīga, dilles nav jāmēslo.

Kā jau minējām iepriekš, tad dilles var audzēt ne tikai siltumnīcā, uz lauka vai pat mājokļa iekštelpās, bet arī mini siltumnīcās jeb leceklī. Laikraksts arī padalās ar vērtīgu padomu, ja ir vēlme iegūt dārzā ātrāku diļļu ražu, proti, tās nepieciešams vagā iesēt jau uz ziemu. Kā skaidro "Latgales Laiks", vagā pirms tam nepieciešams iestrādāt trūdzemi, ko bagātina ar minerālvielām. Šeit gan jāņem vērā tas, ka substrātam jābūt vieglam. Diļļu sēklas nepieciešams substrātā izsēt pirms augsnes sasalšanas. Tās sēj 1 līdz 1,5 centimetru dziļumā. Lai neveidotos augsnes garoziņa, kas kavē dīgšanu, laikraksts iesaka diļļu sējumus viegli mulčēt. Pēc sēšanas arī nevajadzētu augsni noblietēt.

Ja vasarā un pavasarī ir vēlme baudīt nepārtrauktu diļļu ražu, tad laikraksts iesaka tās sēt ar 15 dienu intervālu. Vien, lai veicinātu dīgšanu, sēklas iepriekš izmērcē. Šajā gadījumā gan pēc diļļu iesēšanas augsni var pieblietēt, bet pašā dīgšanas laikā augsni nedaudz jāuzrušina. "Latgales Laiks" atgādina, ka dillēm patīk laistīšana, bet, lai iegūtu diļļu zaļumus arī rudenī, tās jāiesēj jau augusta vidū.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!