Foto: Madara Krūze

Zemesriekstu audzēšana Latvijā nav neiespējamā misija, un to pierāda arī vairāki dārzkopji, kas ar savu zemesriekstu ražu dalījušies sociālajos tīklos. Portālam "Māja&Dārzs" savu pieredzes stāstu par zemesriekstu audzēšanu atklāj Madara Krūze. Viņa neslēpj – sākumā neticējusi, ka tos var izaudzēt Latvijā. Bet, re, var gan!

Zemesriekstus viņai pavasarī iedevusi kaimiņu meitene. Ar tiem viņa pacienājusi Madaras meitas. "Mazajām neļāvu visas apēst, teicu – iesēsim, būs vairāk riekstu!" tā Madara.

"Sākumā zemesriekstus liku starp mitrām salvetēm, gaidīju asniņus, visi gan nesadīga, jo diedzēju kādus 30, sadīga 20," stāsta Madara.

Pēc tam viņa tos sastādījusi trauciņā ar zemi, dārzā pa taisno nestādījusi, jo bija auksti. Tos no podiņiem izstādījusi laukā vien tad, kad palicis siltāks laiks. "Skatījāmies, lai zeme būtu viegla, gaisīga un irdena," tā par augsnes izvēli saka Madara.

Foto: Madara Krūze

Zemesrieksti jau bija paaugušies, katram bija izaugušas četras lapiņas. Tad tie no podiņiem ceļojuši uz lauku.

Foto: Madara Krūze

"Šovasar zemesriekstiem bija ļoti labvēlīga vasara, jo tiem patīk siltums," secina Madara.

"Kad sāka parādīties pirmie ziedi, uzbēru zemes virspusē smilšu kārtiņu, lai ziediņi pēc noziedēšanas vieglāk var ielīst zemē! Tad visu vasaru priecājāmies par skaistiem, maziem un dzelteniem ziediņiem! Ziediņi bija kā zirnīšiem!" atminas Madara.

Vaicāta par to, kā zinājusi, kad pienācis laiks tos novākt, Madara atklāj – vadījusies pēc lapām. Tās bija palikušas brūnas, dzeltenas un neglītas. Tad arī rakuši ārā. "Zem katra krūmiņa bija pa kādiem 10 kārtīgi nobriedušiem riekstu pākstīm, bet auga vidū bija daudz nenobriedušu pākstu! Tos mēs kārtīgi nomazgājām, mazās ar lielāko prieku nogaršoja! Teica, ka ļoti garšīgi, garšīgāk par veikalā nopērkamajiem!" ar lepnumu stāsta Madara. Zemesrieksti aizgājuši uz urrā, tāpēc nākamajam gadam kā sēklas materiāls tie nav atstāti. "Es pat nepamanīju, kad mazās jau visus bija apēdušas. Ceru atrast kaut kur negrauzdētus zemesriekstus. Noteikti pamēģiniet tos audzēt! Tas ir ļoti interesanti, rudenī rakt un ieraudzīt, kā zemē aug rieksti!" iedrošina Madara.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!