Foto: Shutterstock
Kamēr līdz pirmajiem salātiem, redīsu bumbuļiem un svaigajām dillēm vēl kāds brītiņš jāgaida, kārtīgu pavasara vitamīnu sprādzienu šķīvī varam gūt arī tagad, mājas apstākļos audzējot mikrozaļumus un diedzējot dīgstus. Parasti dīgstā ir četras līdz pat astoņas reizes vairāk vitamīnu, nekā pieaugušā lakstā, uzsver zemnieku saimniecības "Zutiņi" saimniece Rūta Beirote. Lielisks vitamīnu avots pavasarī!

Pirms sākam klāstīt par pavasara vitamīnu pārbagāto avotu diedzēšanu, jāsaprot, ar ko tie atšķīras no sēklām, kas tiek iesētas zemē. Kā skaidro Rūta Beirote, atšķirībā no mikrozaļumiem, kuru sēkliņas tiek iesētas zemē, un uzturā tiek lietots tikai auga asniņš, dīgsti tiek iediedzēti ar ūdens palīdzību, turklāt uzturā tiek lietots gan asniņš, gan sēkla. Tā ir ļoti būtiska atšķirība, jo ne visas sēklas, kuras var sēt zemē, audzējot mikrozaļumus, būs piemērotas diedzēšanai ar ūdens palīdzību.

Pirmais solis – īsto sēklu izvēle!


Ja diedzēšanā esi iesācējs, vispirms izvēlies tradicionālākas un bieži pieejamās sēklas, piemēram, sojas pupiņas, zirņus vai cukurziņus. Diedzēšanai kaut kas interesants var būt paslēpies arī tavā miltu plauktiņā, piemēram, varam iediedzēt tur stāvošos zaļos griķus, ja tie nav pārāk sadrumstaloti un bojāti, stāsta "Zutiņu" saimniece. Ja vēlies diedzēt griķus un graudus, Rūta atgādina, ka tos skalot būs nepieciešams biežāk, lai dīgsti nepaliktu glumi.

Tomēr atceries, ka uzturā lietot diedzētas var tikai tās sēklas, kas ir paredzētas dīgstu ražošanai, nevis sēšanai uz lauka. "Redīsiem būs speciāla šķirne, kas būs paredzēta dīgstu diedzēšanai vai mikrozaļumu audzēšanai. Tie, kurus pēc tam sējam vadziņā, lai dabūtu sarkanos bumbuļus, nav vieni un tie paši. Izvēlamies drošas un populāras sēklas. It sevišķi audzējot dīgstus, izvairāmies no eksperimentiem. Ja gribas eksperimentēt, tās sējam zemē, kas vienmēr būs drošāk."

Sēklas pavasarī var nopirkt teju jebkurā veikalā, pat "Rimi" un "Maxima", taču noteikti izvēlies tās, kurām uz paciņas norādīts mērķis – dīgstu diedzēšanai un mikrozaļumu audzēšanai. Lielākos apjomos tās var iegādāties pie profesionāliem sēklu tirgotājiem un izplatītājiem, piemēram, "Kurzemes sēklas", "Mārupes sēklas".

Dīgstu diedzēšanai var izmantot:

  • "Mung", sojas un "Adzuki" pupiņas. Lieki eksperimentēt tomēr nevajadzētu ar parastajām dārza pupiņām, jo tās katrs organisms uztver citādāk. Pavisam noteikti nevajadzētu diedzēt un ēst cūku jeb lauka pupas, jo tās satur fabacīnus, kas var kaitēt organismam.
  • Redīsus un sinepes.
  • Zirņus, cukurziņus.
  • Sierāboliņu un brokoļus.
  • Lucernu.
  • Zaļos lauku griķus.
  • Kviešu graudus.

Soli pa solim ceļā uz pirmajiem pavasara vitamīniem


Lai gan trauku izvēle šobrīd ir plaša – sākot ar slīpajiem turētājiem līdz pat specializētiem māla traukiem, – no sākuma itin labi funkciju pildīs arī burka ar marlīti, norāda Beirote, soli pa solim apstāstot ceļu, kas novedīs pie garda un vitamīniem bagāta un pavasarīga kāruma.

  1. Izmērcē. Vispirms sēklas ieber burciņā un aplej ar ūdeni. Izmērcē aptuveni četras stundas, pēc tam ūdeni nolej nost. Burciņu atstāj apgāztu uz muti tā, lai notecētu liekais šķidrums, bet burkā saglabātos mitrums. Dīgšanai burciņu nepieciešams turēt gaišā un siltā vietā, tomēr ne tiešajos saules staros un tuvu radiatoriem, jo savādāk sēkliņas iekaltīs.
  2. Noskalo. Divas reizes dienā (no rīta un vakarā) uzlej sēklām ūdeni, burciņu viegli sakrati (saskalini), nolej ūdeni un atkal burciņu atstāj apgāztā veidā. Šādi mazgāt vari vairākas reizes, vai arī – sēkliņas izbērt uz sietiņa un noskalot tekošā ūdenī. Ņem vērā, ka skalošanas process ir svarīgs, jo tādējādi ne tikai sēklas mitrini, bet arī noskalo no tām nelabvēlīgās baktērijas, kas var rasties diedzēšanas procesā.
  3. Gardi mielojies. Jau aptuveni pēc trim četrām dienām būsi ticis pie vitamīnu pilniem dīgstiem, ar kuriem papildināt savu maltīti. Zaļo griķu dīgstus notiesāt visticamāk varēsi jau trešajā dienā, kad tiem iznācis maziņš asns. Savukārt kressalātus var saaudzēt nedaudz garākus – aptuveni piecus centimetrus garus. Turklāt, kad dīgsti ir gatavā izmērā, tos var turēt ledusskapī vēl aptuveni trīs dienas – tas apstādinās tālākos augšanas procesus. Tomēr pirms ēšanas neaizmirsti tos vēlreiz noskalot.
Foto: Shutterstock

Liec lietā maņas!


"Zutiņu" saimniece sarunas laikā vairākkārt uzsver – pret dīgstu diedzēšanu nevienā mirklī nedrīkst izturēties vieglprātīgi. "Tas nav gluži tik vienkārši, kā iesēt sēkliņas zemē un paļauties uz to, kā būs, tā būs. Neuzpasējot dīgstus, siltajā un mitrajā vidē var attīstīties nevēlamas baktērijas, kas var nopietni kaitēt veselībai." Tieši tādēļ diedzēšanas procesa laikā jābūt možiem un lietā jāliek maņas – redze, oža un arī tauste. "Ja burka, kurā sākam diedzēt sēkliņas, sāk nelabi ost, sāk attīstīties citas dzīvības formas, neēdam un metam dīgstus prom. Kad sēkliņas skalo, ieteicams tās pataustīt, lai saprastu vai tās nav kļuvušas glumas. Vienmēr pirms ēšanas noskalo un pasmaržo dīgstus. Tā sapratīsi, vai tie nav bojājušies vai iepelējuši procesa laikā." Ja tomēr diedzēšana neizdodas, nevajag lieki bēdāties, jo nākošo ražu, iespējams, varēsi baudīt jau pēc trim dienām.

Kopš 2011. gada dīgsti tiek pieskaitīti pie mikrobioloģiski bīstamiem produktiem. "Tas saistīts ar Šigas toksīnu producējošā mikroorganisma E.coli uzliesmojumu Eiropas Savienībā 2011. gada maijā, pēc kura Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestāde (EFSA) 2011. gada 20. oktobrī pieņēma zinātnisko atzinumu par risku, ko izraisa Šigas toksīnu producējošās Escherichia coli (STEC) baktērijas un citas patogēnās baktērijas sēklās un diedzētās sēklās," Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Augu izcelsmes produktu, dzērienu un bioloģiskās lauksaimniecības uzraudzības daļas vecākā eksperte Inese Levane. "Minētajā atzinumā EFSA secināja, ka ar dīgstiem saistīto uzliesmojumu izraisītājs, visticamāk, ir ar patogēnajām baktērijām piesārņotas sausas sēklas. Turklāt atzinumā teikts, ka diedzēšanas laikā valdošā lielā mitruma un labvēlīgās temperatūras ietekmē uz sausām sēklām esošās patogēnās baktērijas var savairoties un tādējādi radīt risku sabiedrības veselībai."

Stingra ražošanas un kontroles uzraudzība


Pašlaik Eiropas Savienībā ir pieņemtas vairākas regulas, kas nosaka stingru dīgstu ražošanas un kontroles uzraudzību. Pirms dīgstu ražošanas uzsākšanas ražotājiem ir jāreģistrējas Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD) un jāsaņem PVD apstiprinājums, kā arī jāgatavojas izpildīt pārtikas mikrobioloģiskos kritērijus jeb noteikt Šigas toksīnu producējošo E. coli (STEC) O157, O26, O111, O103, O145 un O104:H4 dīgstos, un ļoti detalizētu sēklu partiju, dīgstu un apūdeņošanai izmantotā ūdens paraugu ņemšanu un pārbaudīšanu. "Pašlaik PVD nav reģistrēts neviens dīgstu ražotājs, jo to ražošanas process ir ļoti komplicēts, kā arī laboratoriskās kontroles izmaksas ir ļoti augstas," norāda PVD pārstāve.

Lai gan PVD nekontrolē personīgai lietošanai gatavotos produktus, Inese Levane norāda, ka, pirms dīgstu ražošanas personīgai lietošanai, jāatceras, ka šis produkts ir atzīts kā mikrobioloģiski bīstams. Un pirms diedzēšanas uzsākšanas ieteicams iepazīties ar Eiropas Diedzēto sēklu asociācijas (EDSA) vadlīnijām par labu higiēnas praksi dīgstu un diedzēšanai paredzētu sēklu ražošanai, kurās, lai gan tās paredzētas komercdarbībai, tomēr ir iespējams atrast noderīgu informāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!