Foto: Shutterstock

Rudens ražas sezonā daudzi runā par ābolu ražu, bet nedrīkst aizmirst par citiem augļu kokiem, tajā skaitā arī bumbieriem. "Tavs Dārzs" no savas padomu vācelītes ir ne tikai sarūpējis padomus par bumbieru vākšanu un uzglabāšanu, bet arī apkopojis garākās, populārākās un lielākās šķirnes.

Lai gan šķiet, ka bumbieru vākšana un uzglabāšana ir tīrais nieks, tā nebūt nav, jo ir jāievēro virkne priekšnoteikumu. Sākumā tie rūpīgi jāpārbauda, lai tie nav bojāti, jo bojātam auglim būs krietni īsāks uzglabāšanas termiņš. Bumbieriem nedrīkst būt bojājumi, puvums vai kādi citi defekti. Tāpat jāliek aiz auss, ka visus bumbierus nevāc uzreiz – to novākšana un uzglabāšana ir atkarīga no šķirnes. Kā teikts Ē. Pūkaines "Dārzkopja rokasgrāmatā"(Rīga, Avots, 1985), bumbieru vasaras šķirnes labi uzglabājas vien 7 līdz 20 dienas, rudens šķirnes – 30 līdz 35 dienas, bet ziemas bumbieru šķirnes var uzglabāt līdz pat martam vai aprīlim. Tieši ziemas bumbierus vāc pēc iespējas vēlāk. Šeit vari aplūkot ieteikumus bumbieru šķirņēm, kur ir ne tikai aplūkotas tautā populārākās šķirnes, bet arī tādas, kas priecē ar lieliem augļiem.

"Tavs Dārzs" no savas padomu vācelītes ir sarūpējis arī rakstus par bumbieru slimībām, jo nereti augam var piemesties kāda kaite. Kādas ir izplatītākās bumbieru slimības, lūko šeit. Vēl citus rakstus par bumbieru stādīšanu un audzēšanu vari apskatīt rakstā zemāk!

Savukārt, ja tavās mājās ir padevušies dikti sulīgi bumbieri, kuru uzglabāšana ilgstošā periodā vairs nebūs iespējama, jo tie teju jūk ārā, no tiem vari pagatavot ļoti gardus ēdienus! Šajā rakstā varēsi atrast 17 idejas, ko gardu pagatavot no bumbieriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!