Ja esi nolēmis dārzu papildināt ar kādu augu audzēšanu konteineros vai kastēs, kas noteikti ir viens no ērtākajiem veidiem, tad padomi par to izveidi un augsnes sagatavošanu noteikti būs vērtīgi. Ekspertu sniegtos padomus atradām portālā houzz.com, kurus noteikti vērts iepazīt katram dārza darbu darītājam.

Pareiza laistīšana

Kāds varbūt nodomās, ka nav iespējams nepareizi laistīt augus, tomēr dārza kastes un podu ieviešanā tas ir iespējams. Atšķirībā no dobēm dārzā, šajos ierobežotajos stādu traukos ūdens izžūst daudz ātrāk, jo augsne nav tik daudz. To der atcerēties vienmēr, īpaši karstajās vasaras dienās, kad šīs kastes nepieciešams laistīt pat divreiz dienā, lai augs saņemtu pietiekami daudz mitruma. Eksperti iesaka šādus apstādījumus laistīt ar lejkannām, kurām piestiprināti uzgaļi, kas ūdens liešanu padara smalkāku un augiem saudzīgāku. Noteikti neizmanto šļūteni, jo ar to daļa augsnes var tikt izskalota un spēcīgā straume var traumēt augu.

Augsnes sagatavošana

Lielu lomu augu veiksmīgā izaudzēšanā nosaka augsnes kvalitāte. Jebkurā gadījumā augsnei, kas tiek izmantota šādiem nolūkiem, ir jābūt tādai, kas labi uzsūc un saglabā mitrumu, kā arī sastāvā ir uzturvielām bagāta. Eksperti iesaka vienmēr izvēlēties speciālo augsni augu audzēšanai podos vai kastēs, ne augsni no pagalma, kas mēdz būt pārāk sausa un augiem neveselīga. Ja nav iespēja iegādāties speciālo augsni, to var izveidot no daļas rupjās smilts, tikpat daudz kokosriekstu mizu šķiedras, divtik lielāku daudzuma izsijāta dārza komposta un nelielu devu perlīta minerāliem. Samaisot šīs visas sastāvdaļas kopā, tiks iegūta ekoloģiski tīra un augiem pateicīga augsne, ko var izmantot dārza kastēm un podiem.

Stādu blīvums

Vēl viena bieži pieļauta kļūda, ko daudzi pieļauj, ir stādu pārblīvēšana vienā kastē vai podā. Jo ciešāk augi augs viens pie otra, jo grūtāk tiem būs sevi pierādīt. Tas, protams, ir atkarīgs no tā, kāds augs tiek audzēts, taču ir jāievēro katra auga augšanas īpatnības. Lielākajai daļai augu, piemēram, piparu audzēšanai būs nepieciešams konteiners ar gandrīz 20 l ietilpību, bet puķu audzēšanā jāievēro, lai tās viena otrai netraucētu.

Šāds augu audzēšanas paņēmiens ļauj izvairīties no dažādu kaitēkļu un slimību iegūšanas, taču jāņem vērā, ka no augu iznīkšanas atkarīgs arī tas, vai vienā konteinerā netiek audzēti vienkopus vairāki augi. Tā noteikti nebūs pareizākā pieeja, ja vēlamies rezultātā sagaidīt ieguldītā darba augļus.

Pietiekams apgaismojums

Neskatoties uz to, ka augšanas apstākļi augiem šajos konteineros ir atšķirīgi, apstākļi tiem nepieciešami tādi paši, kā augot dobē vai siltumnīcā. Viens no svarīgākajiem noteikumiem, kas jāievēro, ir gaismas nodrošinājums. Augi jānovieto tur, kur tiem tiks sniegta gaisma vismaz 6-8 stundu garumā. Dienvidu un rietumu puses novietojums būs vispiemērotākais, bet tikpat labi augs jutīsies arī ziemeļu un austrumu pusē. Eksperti iesaka, ja nolemts izmēģināt audzēt tomātus, tad vislabāk izvēlēties ķiršu tomātu šķirnes, jo tās spēs labāk pielāgoties šādiem apstākļiem. Zaļumu un salātu audzēšanai nepieciešama vidēji saulainā vietā, taču jebkurā gadījumā svarīgs ir pietiekams mitrums.

Pietiekama ietilpība

Jebkuram augam ir nepieciešama vieta augšanai, tāpēc noteikti nevajadzētu izvēlēties pārāk mazas ietilpības traukus. Jo lielāks un ietilpīgāks būs trauks, jo vieglāk būs izveidoties sakņu sistēmai. Ietilpīgākos konteineros augam būs daudzkārt vieglāk saglabāt mitrumu. Piemēram, salātus un garšaugus var droši audzēt konteineros, kas paredzēti piestiprināšanai uz palodzes, bet dārzeņu ieteicams audzēt lielākās kastēs vai podos. Augiem, kas vijas uz augšu, piemēram, gurķi un tomāti, nepieciešams papildinājums ar stingriem mietiem, kur veidoties vijumam.

Piemēro atbilstošāko

Ne visas dārza kastes un podi ir paredzēti vieniem un tiem pašiem apstākļiem. Dažkārt viens konteiners būs piemērotāks salātu audzēšanai, cits tomātiem, tas atkarīgs no formas, ietilpības un dziļuma. Augiem ar lielu sakņu sistēmu nepieciešami dziļāki trauki, bet augiem ar smalkām saknēm nav nepieciešamība pēc dziļas ietilpības. Izrādās arī šo audzēšanas trauku krāsai ir nozīme. Ja augs tiks novietots saulainā vietā, jāizvēlas gaišākas krāsas podi vai kastes, bet ēnainākām vietām tumšākas krāsas, lai saule tiktu vairāk pievilkta.

Sāc ar mazumiņu

Tas nudien nebūtu prāta darbs, šo dārza eksperimentu ar konteineriem sākt uzreiz ar tomātu vai piparu audzēšanu. Eksperti iesaka sākumā izmēģināt veiksmi un izdošanos ar zaļumiem, garšaugiem un salātiem. Šim nolūkam var izmantot baziliku, timiānu, oregano, rozmarīnu, lapu salātus, dilles un citus svaigos vitamīnu avotus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!