Klasiski zemenes pierasts dobēs stādīt rindiņā vienu aiz otras, taču mūsdienu radošajā pasaulē radusies ne viena vien ideja, kā šos stādus pasniegt oriģinālāk. Aizņemies kādu ideju arī sava gardā mazdārziņa veidošanā, lai zemeņu sezona būtu ne tikai garda, bet arī vizuāli pievilcīga.

Zemeņu stādi PVC caurulē

Šo ideju ne katrs varētu iedomāties īstenot, taču, iepazīstoties ar gala rezultātu, tas šķiet realizēšanas vērts. Izmantojot visparastākās PVC caurules, izgriežot tajās caurumus, iepildot augsni un zemeņu stādus, radīsies pavisam neierasts vertikālais augļu dārzs. Zemenes izaugs daudz labāk, ja caurulē ievietosi mazāku cauruli ar spraugām, lai lejot ūdeni, tas vienmērīgi izdalītos gar stādiem. Interesanti, ka izaugušās zemenes stādos izskatīsies gluži kā rotas, jo sarkanās ogas nevar nepalikt nepamanītas, turklāt šādā zemeņu audzēšanas veidā ogām nebūs jāsaskaras ar smiltīm, kas mēdz pielipt pēc lietus.

Urban Green Space

Koka palešu kaste

Vēl kāds oriģināls veids, kā stādīt zemenes un iegūt ogas bez smilšu klātbūtnes, ir ar koka paletēm, kuru izmaksas ir smieklīgi zemas. Ar zāģa palīdzību sadali koka paleti trīs daļās, un sastiprini to kopā tā, lai izveidotos ''U'' veida kaste ar atvērto daļu augšpusē. Kastes vidusdaļā var palikt koka dēļi, jo tie palīdzēs balstīt kastes pildījumu. Ieteicams kastē ieklāt sietu un tam pa virsu melnu plēvi. Pēc tam ieklāj sienu un tam pa virsu liec augsni. Sienu izkārto arī gar kastes malām, tad zemeņu stādiem būs siltāk un tie pateicīgāk augs. Zemeņu stādus stādi ne tikai virspusē, bet arī kastes apakšējos slāņos, lai stādi virzās uz āru starp spraugām. Svarīgi, lai siens būtu noklāts gar malu un augsne būtu pietiekami daudz. Arī šajā ierīkotajā zemeņu dobē ļoti efektīvi izskatīsies izaugušie stādi, kas stiepjas uz āru caur spraugām. Starp citu, šādā veidā ir arī vieglāk kopt stādus, jo dobē neieaugs nezāles.

Lovely Greens

Citādie puķu podi

Zemeņu stādi paši par sevi ir ļoti dekoratīvi, tāpēc tie var tikt izmantoti kā dārza skaistuma elementi. Iestādi tos koka mucā, kādā koka kastē, grozā, spainī vai bļodā. Jebkurš risinājums izskatīsies oriģināli, vajag tikai ķerties pie darba un likt lietā savu fantāziju.

Zemenes puķu podā

Puķu podi pavisam noteikti var tikt izmantoti arī zemeņu stādu stādīšanai, jo tas izskatīsies ļoti dekoratīvi, it īpaši tad, ja podi būs iekarināti vai arī izveidoti kādā statīvā. Vaļēju puķu podu izveidē jāievēro, lai tiktu ieklāts siens un plēve, taču var tikt veidots arī vertikāls vai horizontāls zemeņu dārzs parastākajos puķu podos. Arī iekarināmi puķu podi, kuros ierasts audzēt balkona puķes, būs oriģināls risinājums radošam zemeņu mazdārziņam.

Tikpat labi tā var būt arī plastmasas kanna vai pudele ar izgrieztiem caurumiem, pa kuriem grezni izlīst zemeņu stādiņi ar sārtām ogām. 

Ir pieejami arī dažādi poķu podi ar jau izstrādātiem caurumiem, lai tajos varētu iestādīt augus, tāpēc arī šie risinājumi būs pateicīgi oriģinālam zemeņu mazdārziņam. 

Grozi, kas vairs nav noderīgi saimniecībā, var kalpot idejai par zemeņu stādiem iekarinātā dārzā. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!