Foto: LETA
Vasara ir laiks, kad ir iecienīti veldzējoši atspirdzinājumi, lielāka uzmanība tiek veltīta veselīgam uzturam un dzīvesveidam. Svaigs, veselīgs un diētisks augs - redīss - atrodams dārzā jau vasaras sākumā.

"DELFI Māja un dārzs" apkopoja ārvalstu specializēto mediju informāciju par to, kādi ir veiksmīgi redīsu audzēšanas nosacījumi un kāpēc redīsi būtu jāēd pēc iespējas vairāk.

Redīsi (Raphanus sativus) ir viengadīgs kāpostu dzimtas augs. Tos audzē pavasarī un rudenī. Tie mēdz būt dažādu formu un dažādās krāsās: sarkanā, sarkanā ar baltu, rozā un baltā krāsā. Tomēr neatkarīgi no krāsas, to garšas asums paliek nemainīgs.  

Redīsi nesatur daudz kaloriju, bet tie ir bagāti ar ogļhidrātiem, minerālvielām un olbaltumvielām, kā arī ar vitamīniem, kas vasaras sākumā tik ļoti nepieciešami cilvēka organismam: kālijs, nātrijs, kalcijs, fosfors, magnijs, dzelzs un C, PP un B grupas vitamīni. Redīsi ne tikai ir gardi, bet tie uzlabo arī kuņģa darbību.

Redīsus var audzēt divas reizes gadā - pavasarī un rudenī. Pavasarī redīsi jāsēj pēc iespējas agrāk - martā un aprīlī, kad zeme ir atsalusi 2-3cm dziļumā. Redīsu sēklas stāda 2-2,5 cm dziļumā.

Redīsi ir aukstumizturīgi augi, kuru sēklas dīgst +2..+5°С temperatūrā, bet optimālā dīgšanas temperatūra ir +15..+18°С. Bet pie augstākas temperatūras, augšanas process norit 7-10 dienas ātrāk.

Redīsu augsnei jābūt irdenai, trūdvielām un barības vielām bagātai. Redīsiem patīk mitrums, pretējā gadījumā to saknes var veidoties sīkas un koksnainas. Ieteicams redīsus apliet ar nelielu ūdens daudzumu vienu reizi 2-3 dienu laikā.

Redīsus var novākt ik pēc 4-5 dienām, kad saknes ir pilnīgi izaugušas un jau redzamas virs zemes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!