Foto: Shutterstock
Augusts un septembris ir īstais laiks, kad dārzā jānovāc sīpolu un ķiploku raža.

Sīpoliem īstais ražas novākšanas brīdis - kad loki noliecas uz leju, jo tad uz sīpolu vairs netiek novadītas barības vielas, žurnālam 100 labi padomi stāsta Kurzemes sēklas galvenais agronoms Māris Grīnvalds.

Ziemas ķiplokus, kas stādīti iepriekšējā gadā, vāc jau jūlija beigās un augustā, bet vasaras ķiplokus - augustā un septembrī.

Kā glabāt ražu?

Sīpolus ziemai vislabāk glabāt temperatūrā no +4 līdz +8 grādiem vai arī no +18 līdz +22 grādiem. Temperatūrā no +8 līdz +18 grādiem sīpoli bieži vien sāk slimot un bojāties, norāda agronoms.

Ķiplokiem vispiemērotākā ir istabas temperatūra. Svarīgi nelikt ķiplokus ledusskapī, jo pārāk liels aukstums veicina to priekšlaicīgu dīgšanu, turklāt zūd arī ķiploka aromāts un garša. Jāņem vērā arī tas, ka ziemas ķiploki saglabājas vien salīdzinoši īsu laiku, ilgākai uzglabāšanai piemēroti ir vasaras ķiploki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!