Foto: Privātais arhīvs
Gunas Jaunciemas-Balbārdes īpašumā jau otro sezonu plaukst kārtīgs mētru lauks! Pagājušajā gadā viņa izmēģināja 10 mētru šķirnes, nu tām pievienojušās vēl 13, taču uz lauka kopumā aug vairāk par 300 mētru stādiem. Guna smej, ka līdz mētru dārzam viņu aizvedusi vairāku apstākļu sakritība, jo iepriekš bija strādājusi stabilā darbā finanšu jomā.

"Biju vīram teikusi – ja man reiz uznāks vēlme kaut ko audzēt, tās varētu būt piparmētras," stāsta Guna. Mētras viņu bija sajūsminājušas jau sen – tām ir tik daudz veidu, smaržu un garšu. Tik daudz pielietojumu – svaigas mētru lapas lieliski papildina dzērienus un piešķir nepieciešamās garšu nianses kulinārijas meistardarbos, bet žāvētā veidā kalpo par lielisku tēju ziemas saltajos vakaros. Tomēr ilgu laiku sapnis par savu mētru dārzu palika vien ideju līmenī. "Man bija stabils darbs finanšu jomā un nebija ne laika, ne vaļas par kaut ko tādu domāt nopietnāk. Turklāt es – kā jau lauku bērns, kas bija devies dzīvot uz pilsētu, – visiem teicu: es jau nu tiešām neko neaudzēšu. Jaunības maksimālismā šķita, ka es tiešām neko audzēt nevēlēšos un tas nav domāts man, turklāt iepriekšējais darbs bija tieši tādas, kādu studiju gados biju vēlējusies."

Tomēr laiks rit, situācijas mainās, un vienubrīd Guna sapratusi – kaut kas dzīvē ir jāmaina. "Tajā mirklī domāju par mētrām – ja ne tagad, kad vēl pamēģināšu?" Ar degsmi acīs un entuziasmu sirdī sieviete pasūtīja pirmos mētru stādus, uzsākot savā dzīvē jaunu nodaļu. Šovasar ir Gunas mētru dārza otrā sezona – līdz šim piedzīvotas gan rūgtas vilšanās, gan jūsmīgi pārsteigumi. Vairāk ar Gunas stāstu vari iepazīties šajā "Delfi Plus" rakstā.

Savukārt tālāk vari iepazīties Gunas secinājumiem par pirmajā sezonā audzētajām 10 šķirnēm. Guna gan atgādina, ka tas ir viņas subjektīvais viedoklis, un par mētru gaumi, gluži tāpat kā mūziku, nestrīdās!

Ābolu mētra. Gaiši zaļas, lielas, apaļīgas un mazliet pūkainas lapas, zied skaistiem rozā ziediem, mētra augumā aug stāva un var izaugt pat līdz vienam metram. Piemīt viegla, svaiga, mentolam radniecīga smarža, bet citi saka, ka sajūtamas arī vieglas ābolu smaržas notis. Manuprāt, garša ir atbilstoša vieglai piparmētru tējai, lai gan teorētiski šī mētra ir vidēji stipra.

Ananasu mētra. Zaļas, nelielas lapas ar dzeltenīgiem lāsumiņiem gar lapu malām. Zied gaiši baltiem ziediem, izteikti ložņājoša. Smarža, it sevišķi jaunstādiem, ir viegla un patīkama, bet ananasu smaržu toni man tajā noķert īsti neizdodas. Lai arī uzskata, ka mētra ir bagāta ar vidēja stipruma mentolu, to nesagaršoju.

Šokolādes mētra. Tumši zaļas vidēja lieluma lapas (lapu nokrāsa var mainīties un variēt saules staru ietekmē). Zied violetiem ziediem un augstumā izaug aptuveni 40 centimetrus augsta, patīk izplesties uz sāniem. Vai zini "After Eight" tumšās šokolādes plāksnītes ar piparmētru pildījumu? Tieši ar šo kārumu man bija pirmā asociācija, izsmaržojot šokolādes mētru. Patīkama garša ar piparmētrai raksturīgo mentolu, mūsmājās šoziem visbiežāk dzertā piparmētru tēja.

Zemeņu mētra. Zaļas, ļoti smalkas lapiņas, zied smalkiem violetiem ziediem un aug diezgan kompakta, vidēji sasniedzot 35 centimetru augstumu. Mētrai ir ļoti izteikta smarža, jaunajos stādos vislabāk izdodas sasmaržot zemeņu noti. Kad tā izaugusi, šķiet, smarža mazliet izmainās. Zemeņu garšu man noķert neizdevās, arī mentolu nesagaršoju.

Greipfrūtu mētra. Tumši zaļas, lielas lapas ar "zobiņiem", gaiši violeti ziedi, aug kā pudurītis, augstumā sasniedzot aptuveni 30 centimetrus. Svaigai jūtama citrusa smaržas nots un arī rūgtumiņš, kas raksturīgs greipfrūtam, taču garšā diemžēl man greipfrūtu neizdevās sagaršot, arī mentolu nejutu.

Kruzuļotā mētra. Zaļas, izteikti kruzuļotas lapas. Augumā vidēja, aug diezgan kompakta. Sasmaržot spēcīgu mentolu neizdodas. Manuprāt, lieliski noder dekoratīvam mērķim.

Mohito mētra. Lapas gaiši zaļas, pēc taustes šķiet plānākas nekā citas, ir mazliet kruzuļotas. Dobē kompakta, bet savu mīlestību pret ložņāšanu izrāda pavasarī, kad redzams, cik tālu tā aizceļojusi no pamatcelma. Smarža ir viegla un svaiga, garšā jūtamas savdabīgas mentola notis. Atspirdzinošos dzērienos – perfekta, taču tējā šī mētra mani ne pārāk uzrunāja.

Šveices mētra. Gaiši zaļas lapas ar "zobiņiem" gar malām, stāvus augoša un branga augumā (izaug aptuveni 60 un vairāk centimetru augsta). Ļoti svaiga, viegla un mentolam radniecīga smarža, var sagaršot piparmētrai raksturīgo garšu un mentolu.

Ogu krēma mētra. Aug kompakta, aptuveni 40 līdz 60 centimetrus gara, ar tumši zaļām ovālām lapām. Sajūtamas ogu smaržas notis, sasmaržojams arī viegls mentols. Šo mētru iepriekšējā sezonā nesažāvēju, taču šogad noteikti pamēģināšu.

Daudzsmaržu mētra. Pirmās sezonas TOP mētra. Tumši zaļas, palielas lapas ar "zobiņiem". Augumā ražena, nav izteikti ložņājoša – lielākoties koncentrējas ap veco celmu. Ļoti izteikta mentola smarža un garša. Šī mētra žāvētā veidā noteikti garšos tiem, kuri vēlas sagaršot piparmētrai raksturīgas garšas.

Šogad Gunas dārzam pievienojušās šādas šķirnes: angļu piparmētra, Marokas piparmētra, 'Black Mitcham' mētra, Japānas ārstnieciskā mētra, košļājamās gumijas piparmētra, Taškentas mētra, spāņu piparmētra, persiešu piparmētra, krūzmētra, raiblapu mētra, hugo mētra, 'Kentucky Colonel' mētra un 'Casablanca' mētra. Ar savām atsauksmēm par jaunpienācējām Guna dalīsies šoruden mētru dārza "Instagram" profilā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!