Foto: DELFI
"Kartupeļiem laksti paliek melni un nokrīt. Parunājos ar vietējiem speciālistiem - it kā esot melnkāja... Vai tā ir kāda slimība vai varbūt šķirnes "Akapella" īpatnība?" vaicā Vilis Jansons Kuldīgas novadā.

Pēc LLU Augsnes un augu zinātņu institūta profesores Ināras Turkas teiktā, nedz 'Acapella', nedz kādai citai šķirnei nepiemīt šādas īpatnības, konkrētajā gadījumā pie vainas ir kāda no slimībām. Ja stādījumi jau tik agri inficējušies, tas nozīmē, ka bijusi ļoti slikta sēkla vai arī nav ievērota augu seka (augsnē pārziemojuši dīgstu puves, bakteriālo puvju ierosinātāji).

Valsts Priekuļu laukaugu selekcijas institūta vadošā pētniece Ilze Skrabule saka - šogad bijuši ļoti piemēroti apstākļi kartupeļu bakteriālās melnkājas attīstībai. Slimības pazīmes: kartupeļu laksti sāk vīst un tos ļoti viegli izraut. Stublāja pamatne melnē, kļūst irdena un gļotaina, ož pēc puvušām siļķēm. Nekādi augu aizsardzības līdzekļi tās ierobežošanai nav pieejami. Lai slimība neizplatītos visā stādījumā un neinficētu jaunās ražas bumbuļus, slimie ceri jāizrok un jāiznīcina.

Vasaras sākumā, kartupeļu dīgšanas laikā, parādās arī rizoktonija jeb dīgstu puve, kuras bojājumu rezultātā nokrīt jaunie asni. Rizoktonijas ierosinātāji atrodami uz bumbuļiem melnajos sklerocijos jeb kārpiņās un arī augsnē. Pēc bumbuļu iestādīšanas veidojas sēņotne, kas rada brūnas brūces uz asniem. Jo brūce lielāka, jo asns kļūst vārgāks. Inficētie ceri atpaliek augšanā, tiem veidojas daudz sīku bumbuļu, kas izvietojas augsnes virskārtā un kļūst zaļi.

Nepieciešams kvalitatīvs sēklas materiāls, kas iegūts no šķirnei atbilstošiem augiem, tātad jāstāda veseli, nebojāti bumbuļi ar dīgtspējīgiem asniem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!