Foto: LETA
"Vai siltumnīcā gurķiem jāizņem ūsas, vai jānormē aizmetņi?" jautā Arvils Jaunjelgavas novadā.

Dabā gurķis ir kāpelējoša liāna, kam ūsas (vītes jeb stīgas) palīdz pieķerties un noturēties pie dažādiem balstiem. Arī siltumnīcā ūsas bieži aptinas ap auklu. Diemžēl tikpat bieži tās aizāķējas aiz kaimiņaugu vītēm, lapām un pat augļaizmetņiem, traucējot augiem pareizi attīstīties.

Ūsu dēļ saritinās lapas, zem tām mēdz paslēpties kaitēkļi, tur rodas labvēlīga vide arī patogēno mikroorganismu attīstībai. Tāpēc vītes tomēr labāk izņemt, izgriežot vai izkniebjot pašā sākumā, kamēr tās vēl ir skaisti saritinājušās spirālē. Atstāt vērts tikai tās, kas jau paguvušas aptīties ap auklu. Ja ūsas jau paaugušās, tās jāizgriež pie paša stublāja, neatstājot celmiņus, uz kuriem vēlāk bieži vien attīstās pelēkā puve.

Augļu normēšana ir atkarīga no šķirnes un audzēšanas apstākļiem. Visām šķirnēm nepieciešams izņemt ziedpumpurus pirmo piecu lapu žāklēs, bet garaugļu gurķiem - sešu vai septiņu lapu žāklēs. Garaugļu gurķus pareizāk būtu normēt, katrā otrajā lapu žāklē atstājot tikai vienu augli, tad izaug patiešām gari un slaidi gurķi. Tomēr pie mums biežāk atstāj pa vienam katrā.

Vidēji garos (16 - 20 cm) arī labāk atstāt pa vienam katrā lapu žāklē. Konservējamo un tā saukto kokteiļtipa (ne garāki par 10 cm, ar gludu mizu) gurķīšu šķirnēm katrā lapu žāklē atstāj vairākus (2 - 5) augļus.

Piemērotos audzēšanas apstākļos (ja ir labs apgaismojums, nepieciešamie barības elementi, ūdens, optimālā temperatūra, sievišķā ziedēšanas tipa šķirnēm nodrošināts arī pietiekami daudz vīrišķo ziedu un apputeksnētājkukaiņu) lielākā daļa augļaizmetņu izaug par skaistiem gurķiem, atmirst pavisam nedaudz.

Turpretī, ja audzēšanas apstākļi nav labvēlīgi (sevišķi, ja par maz gaismas un slāpekļa), mēdz atmirt samērā daudz augļaizmetņu. Tie visi no siltumnīcas obligāti jāizvāc, citādi uz bojātajiem aizmetņiem strauji attīstīsies pelēkā puve. Jāatceras, ka konservējamo gurķu šķirnēm nepieciešams vairāk gaismas, tās nomet aizmetņus pat tad, ja pieturas apmācies laiks.

Gaismas trūkums mēdz rasties arī pārmērīga augu sabiezinājuma dēļ, ja tie par biezu iestādīti vai arī saaudzis pārāk daudz garu sānvasu. Gurķi, kam raksturīga vairāku augļaizmetņu veidošanās vienā lapu žāklē (piemēram, "Kybria F1", "Pasamonte F1"), jāstāda izretoti - ne vairāk par 2,5 augiem uz 1 kvadrātmetru. Augus veidojot, īsina sānvasas, atstājot tikai vienu lapu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!