Foto: Shutterstock
Varētu domāt, ka ziemas sezonā, kad dārzs snauduļo, dārza darbiem nav vietas, tomēr tieši šobrīd, kamēr pavasara saule vēl nav pieņēmusies spēkā, ir īstais laiks augļu koku vainagu veidošanai.

Dārzkopības speciālists Andrejs Vītols no ''Dārznīca'' stāsta, kāpēc vajadzētu izgriezt vecos zarus un kā to pareizi darīt. Speciālists skaidro, ka sausi un slimīgi zari ir vizuāli nepievilcīgi, turklāt potenciāli infekcijas avoti pārējiem kokiem. Tādēļ arī ir ļoti ieteicams tos laicīgi izgriezt, lai augļi koki skaisti augtu gan pavasarī, gan rudenī, ražas laikā.

Tradicionāli augļu koku vainagu izgriešanu veic ziemā vai agrā pavasarī, jo tas ir laiks, kad sulošana ir beigusies, un augs vislabāk pacieš zaru izgriešanu. Pamatprincips veco zaru izgriešanā – vasarā un rudenī zaru griešana koku augšanu kavē, toties pavasarī veicina pumpuru plaukšanu un jauno dzinumu veidošanos.

Kā pareizi izgriezt zarus

Dārzkopības speciālists video materiālā (skatīt zemāk) skaidro, ka nevajadzētu kokus zāģēt pārāk tuvu stumbram, jo tad brūce būs liela un ilgi dzīs. Tāpat nevajadzētu atstāt arī nelielu stumbeni, jo tad var iemesties trupe un rasties infekcijas. Pareizi būtu zāģēt līdz ar zara pamatnes gredzenu jeb pēc iespējas tuvāk nesošajam zaram, atstājot pēc iespējas mazāku stumbeni. Zars, kas nozāģēts pārāk tuvu stumbram, veidos nedzīstošas brūces. Arī atstāts pārāk liels stumbenis var veicināt trupi un infekciju veidošanos.

Nelielāku zaru izgriešanai speciāla apstrāde nebūs vajadzīga, taču lielākus zarus vajadzētu apstrādāt ar potvasku, vara vitriolu vai eļļas krāsu, ko uzsmērē uz nogrieztās plaknes.

Vainagu vajadzētu veidot pēc iespējas simetriskāku, lai katram zaram piekļūtu saules gaisma un tie nenoēnotu viens otru. Nevajadzētu atstāt arī ūdens zarus, kurus it kā ierasts izzāģēt rudenī. Ja tie šķiet lieki, arī ziemas sezonā tos visai droši var izzāģēt, skaidro speciālists. Izzāģēt šajā sezonā ieteicams slimos un nokaltušos zarus, konkurējošos, uz augšu stāvus augošos un uz iekšu vainagā augošos zarus.

Šis ir visai piemērots laiks, kad izgriezt vecos ābeļu zarus, un tie parasti ir apakšējie zari. Laika gaitā tie sāk liekties tuvāk zemei. Zari jāapgriež līdz snaudošajam pumpuram vai tuvākajam sānu zaram. Ābelēm vispirms speciālists rekomendē izzāģēt uz iekšu vērstos zarus, neatkarīgi no tā, cik biezs ir vainags. Mazākus zarus var izgriezt ar dārza šķērēm, bet resnākus – ar rokas zāģi.

Video, kur redzams, kā pareizi izgriezt vecos zarus:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!