Foto: Shutterstock
Zīds – maigs, smalks un ādai tik ļoti patīkams, ka, vienreiz to izmēģinot, gulēšana cita auduma gultasveļā vairs nav iedomājama. Tas lieliski regulē temperatūru, turklāt labvēlīgi ietekmē arī matus, kas kļūs gludāki un mīkstāki, savukārt āda iegūs veselīgāku izskatu. Tomēr greznais audums prasa arī īpašu pieeju tā mazgāšanā, lai auduma labās īpašības saglabātos pēc iespējas ilgāk.

Zīda audumu iegūst no zīdtauriņu kāpura kūniņu izdalījumu savērptiem diegiem. Zīds ir hipoalerģisks audums, kurā nemitinās putekļu ērcītes, un šī iemesla dēļ ir ideāls gultasveļas audums alerģiskiem cilvēkiem, cilvēkiem ar astmu vai jutīgu un sausu ādu, norāda portāls "Better Homes and Gardens". Iegādājoties zīda gultasveļu, viens no būtiskākajiem jautājumiem ir – kā to pareizi mazgāt? Ja regulārs ķīmiskās tīrītavas apmeklējums nav pa prātam, atliek ievērot pāris būtiskas nianses un gultasveļu veiksmīgi izdosies izmazgāt arī mājas apstākļos – gan veļas mašīnā, gan ar rokām.

Pirms ķeries pie mazgāšanas

Pirms mazgāšanas svarīgi zināt, ka zīda audums mēdz krāsoties, tādēļ gaišākas krāsas veļa jāmazgā atsevišķi no tumšākas. Lai nebojātu zīda šķiedru, to nevajadzētu mazgāt ar cita veida audumiem, piemēram, kokvilnu. Taču svarīgākā nianse ir pareizā mazgāšanas līdzekļa izvēle – noteikti izvēlies tieši zīda audumam paredzētu līdzekli un nekādā gadījumā neizmanto līdzekļus, kuru sastāvā atrodami sārmi un citas ķīmiskas vielas, kuras var neatgriezeniski sabojāt audumu, vēsta portāls "The Spruce".

Drošākais veids – mazgāt ar rokām

Ja nevēlies saskarties ar nepatīkamiem un negaidītiem pārsteigumiem, tad visdrošākais zīda mazgāšanas veids ir ar rokām.

  • Sāc ar ūdens sagatavošanu – tam jābūt vēsam, ne siltākam par 30 grādiem pēc Celsija. Svarīgi pievienot tieši tik daudz tīrīšanas līdzekļa, cik norādīts uz auduma kopšanas etiķetes. Vispirms ūdenī kārtīgi iejauc mazgāšanas līdzekli un tad iemērcē audumu, kurš izvilkts uz otru pusi. Ja vienlaikus vēlies mazgāt vairākus gultasveļas komplektus, pārliecinies, ka tie ir līdzīgos toņos.
  • Zīdu svarīgi mazgāt ar maigām roku kustībām, to neberžot un lieki nemērcējot (noteikti to nemērcē ilgāk par 30 minūtēm) – berzēšanas un ilgstošas mērcēšanas rezultātā audums kļūs trausls, viegli plīstošs, un krāsa var palikt blāvāka.
  • No mazgāšanas līdzekļiem audums jāizskalo vēsā un tīrā ūdenī, pēc tam to viegli izspiežot, nevis spēcīgi izgriežot ūdeni no tā.
Foto: Shutterstock

Ērtākais veids – veļas mašīna

Veļas mašīna visnotaļ ir ērtākais veids, kā mājas apstākļos izmazgāt gultasveļu un drēbes, taču, pirms tik delikāta auduma mazgāšanas kā zīds, pārliecinies, vai esi izvēlējies audumam piemērotāko režīmu.

  • Izvēlies vissaudzīgāko mazgāšanas režīmu, kas būs līdzvērtīgs mazgāšanai ar rokām – iestati mazāko apgriezienu skaitu, un pārliecinies, vai ūdens temperatūra nepārsniedz 30 grādus pēc Celsija.
  • Arī mazgājot veļas mašīnā audumu nepieciešams izvilkt uz otru pusi. Lai mazākos auduma gabalus – spilvendrānas – pasargātu no saplīšanas, ievieto tās speciālā veļas maisiņā.
  • Tiklīdz veļa ir izmazgājusies, nekavējoties to izņem no veļas mašīnas, jo mitrumā zīda šķiedra nolietosies ātrāk un kļūs trauslāka.

Citas svarīgas nianses

  • Traipi. Ja gultasveļā ir traipi, tos nepieciešams apstrādāt maigi – mazgāšanas līdzekli viegli iemasējot konkrētajā vietā. Noteikti necenties traipu izberzt, jo tā audumu sabojāsi tikai vairāk.
  • Žāvēšana. Izmazgāto gultas veļu vislabāk pakārt uz veļas žāvēšanas statīviem vai veļas auklas, kas neatrodas tiešajos saules staros. Saules staros audums kļūs blāvāks un sarausies. Neizmanto veļas žāvēšanas mašīnu.
  • Gludināšana. Svarīgi, lai gludināšanas laikā audums ir izvilkts uz otru pusi, savukārt gludeklim izvēlēta viszemākā iespējamā temperatūra. Lai būtu drošs, ka gludināšana patiesi nesabojās audumu, vēlams virs zīda auduma pārklāt citu audumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!