Foto: Kesko Senukai arhīva foto
Piekritīsi taču – labs putekļusūcējs var paātrināt ceļu uz tīru māju! Tātad – pareiza putekļusūcēja izvēle var vienkāršot tavu dzīvi vairāk nekā jebkurš cits sadzīves rīks. Bet piekritīsi arī tam, ka veikalu piedāvājuma klāsts mulsina – kuru tad labāk izvēlēties? Lai mazinātu neziņu un apjukumu, "Kesko Senukai Latvia" preču kategorijas vadītājs Mārtiņš Grīva palīdz noteikt prioritātes un izvēlēties pareizo putekļsūcēju atbilstoši tavām vajadzībām.

Kā izvēlēties īsto?

Mārtiņš Grīva akcentē, ka putekļusūcēja izvēle ir individuāla – tā atkarīga no konkrētā cilvēka, viņa vēlmēm un iespējām, mājokļa lieluma un īpatnībām. Nevar viennozīmīgi apgalvot, ka ir kāds konkrēts risinājums, kas der ikvienam.

"Pamatkritēriji, pēc kuriem orientēties, izvēloties putekļusūcēju, ir veids, jauda un, protams, arī budžets. Taču ir jāpatur prātā, ka dārgākais modelis nenozīmē labāko risinājumu," stāsta Mārtiņš Grīva.

Kādi ir putekļusūcēju veidi?

Plaši pārstāvēti ir sausās tīrīšanas putekļusūcēji. Tiem ir gan dažāds dizains, gan zīmols, gan specifikācija. Ir modeļi ar putekļu maisiņiem, kurus var vienkārši nomainīt, kad tie ir pilni, kā arī modeļi ar putekļu savākšanas tvertni, kas laiku pa laikam jāiztukšo.
Foto: Kesko Senukai arhīva foto

Ciklona tipa putekļusūcēji pieejami ar caurspīdīgu putekļu savākšanas tvertni – tie ir gana jaudīgi, videi draudzīgāki, jo nav jāizmanto vienreizlietojamie putekļu maisiņi, bet nereti arī dārgāki nekā ar putekļu maisiņiem aprīkotie analogi.

Foto: Kesko Senukai arhīva foto

Putekļusūcējiem ar ūdens filtru ir ūdens trauks, kurā nonāk savāktie putekļi. Šis ir videi draudzīgs risinājums, jo netiek lietoti maisiņi un neveidojas atkritumi.

Foto: Kesko Senukai arhīva foto

Spieķa tipa putekļusūcēji ir vieni no populārākajiem putekļusūcēju modeļiem, turklāt to popularitāte arvien aug. Šie putekļusūcēji ir vadāmi ar roku, strādā ar akumulatoru. Tie pieejami plašā cenu amplitūdā un ir iemantojuši lietotāju uzticību, pateicoties mobilitātei, ērtai pielietošanai. Ar vienu uzlādi iespējams strādāt līdz pat 70 minūtēm. Spieķa tipa putekļusūcēji salīdzinājumā ar citiem putekļusūcēju veidiem nav paši jaudīgākie, taču ļoti parocīgi ātrai telpas uzkopšanai vai lokālai tīrīšanai, īpaši piemēroti ģimenēm ar bērniem. Dažiem modeļiem ir arī mazgāšanas funkcija, bet ir arī tādi modeļi, kur mazgāšanas funkcija ir primārā.

Foto: Kesko Senukai arhīva foto

Arvien populārāki, it īpaši mājdzīvnieku saimnieku vidū, kļūst mitrās tīrīšanas putekļusūcēji. Ar šo risinājumu palīdzību var ne tikai notīrīt grīdu virsmas, bet arī veikt paklāju un mīksto mēbeļu ķīmisko tīrīšanu. Šādiem putekļusūcējiem papildus nāk plašs aksesuāru klāsts, un tie ir daudz komplicētāki, tāpēc vairāk uzmanības nāksies pievērst ierīces apkopei un sagatavošanai darbam.

Foto: Kesko Senukai arhīva foto

Visstraujāk augošais putekļusūcēju segments ir tā sauktie roboti. Tie ir pārstāvēti cenas kategorijā, sākot jau no 130 eiro. Izvēloties robotu, ir jāņem vērā uzkopjamās telpas lielums un īpatnības. Piemēram, dārgākajiem robotu modeļiem ir lielāks akumulatora resurss un sarežģītāki sensori, kas mazām platībām nav nepieciešami. Tāpat ir funkcijas un režīmi, kurus vienkārši nav iespējams izmēģināt 2–3 istabu dzīvoklī. Tāpēc dārgākais modelis nenozīmē labāko risinājumu konkrētajam mājoklim.

Foto: Kesko Senukai arhīva foto

Turklāt arī budžeta risinājumi jau nāk kopā ar mazgāšanas funkciju. Augstāka līmeņa robota modeļi spēj vairākas nedēļas strādāt autonomi, patstāvīgi iztukšot putekļus speciāli paredzētā tvertnē, kura vienlaicīgi aprīkota arī ar uzlādes staciju. Iegādājoties robotu, ir jāatceras, ka tas vairāk paredzēts kārtības uzturēšanai, nevis pilnvērtīgai uzkopšanai – tam ir grūti piekļūt stūriem un citām sarežģītām vietām, kuras pēc robota darba ir jāiztīra pašrocīgi.

Foto: Kesko Senukai arhīva foto

Eksperts iesaka – ja tev nav laika un tīrīšana sagādā nepatīkamas emocijas, tu vari apsvērt iespēju iegādāties putekļusūcēju robotu. Neapšaubāmi, robots ir dārgāks, bet arī ērtāks, jo darbs tiek padarīts pats no sevis. Robota putekļusūcēju var atstāt strādāt mājās vienu pašu, un tas netraucēs kaimiņiem, jo ​​ierīce darbojas daudz klusāk nekā parastie putekļusūcēji. Bet tā mīnuss ir sūkšanas jauda, ​​kas joprojām ir zemāka salīdzinājumā ar labām parastajām ierīcēm. Tomēr nav jābaidās, ka robots atstās putekļus uz grīdas. Iekārtai var būt problēmas savākt lielu daudzumu spalvu no bieza paklāja, bet robots noteikti labi darbosies uz lielām plakanām virsmām un iztīrīs vidēju netīrumu daudzumu.

Kuri putekļusūcēji efektīvāk uzsūc putekļus?

Domājot par visefektīvāko putekļusūcēju veidu, jāpiesauc divi svarīgi komponenti, jo visbiežāk tas nav atkarīgs no putekļusūcēja veida, bet gan no jaudas un tā, kādas klases putekļusūcējs tas ir. Mārtiņš Grīva stāsta – jo jaudīgāks putekļusūcējs, jo labāk tas uzsūks putekļus. "Runājot par "klasi", vislabāk būtu izvēlēties A klases putekļusūcējus, princips te ir vienkāršs – jo burts tuvāk alfabēta sākumam, jo labāks. Šis apzīmējums norāda putekļusūcēju uzsūkšanas spēku. Vislielākā sūkšanas jauda ir "Miele", "Dyson" un "Karcher" putekļusūcējiem," stāsta eksperts.

Ko par putekļusūcēju pasaka tā jauda?


Lielākā daļa putekļusūcēju ražotāju norāda jaudu lielajos burtos un skaitļos. Kad runa ir par jauna putekļusūcēja iegādi, ir svarīgi zināt, ka spēcīgs dzinējs ne vienmēr nozīmē tīrīšanas jaudu. Protams, ierīces darbībai ir nepieciešama noteikta jauda, ​​bet putekļu savākšana un grīdas tīrīšana ir atkarīga no efektivitātes, citiem vārdiem sakot, no iesūkšanas jaudas. Produktu attīstība notiek strauji, un ražotāji nepārtraukti domā par jauniem risinājumiem, lai maksimāli palielinātu savākto gružu daudzumu no grīdas vai paklāja ar mazāku dzinēju.

Jauda nosaka, cik efektīvi un spēcīgi putekļusūcējs spēs iesūkt netīrumus. Jo zemāka ir tā jauda, jo mazāk elektroenerģijas tas patērē un mazāk noslogo elektrotīklu. Tāpēc, ja vēlies jaudīgāku ierīci, nāksies piemaksāt par elektroenerģiju. Optimālā jauda ierīcei ir vismaz 200 W, bet jaudīgākiem putekļusūcējiem ir pat 1000 W liela jauda.

Kam vēl vajadzētu pievērst uzmanību?


Bez šaubām, pirmā lieta, kas piesaista klientu uzmanību, izvēloties putekļusūcēju veikalā, ir dizains. Ir daudz dažādu faktoru, tomēr ir svarīgi pievērst uzmanību arī putekļusūcēja dizainam. Piemēram, ja putekļu nosūkšanas caurule ir gara un tangenciāla, ierīcei ir grūtāk efektīvi iesūkt putekļus. Tātad vajadzētu izvēlēties putekļusūcēju ar caurulīti, kas nav pārāk gara.

Turklāt uzmanību vajadzētu pievērsiet arī riteņiem. Dažiem putekļusūcējiem ir trīs, bet citiem četri riteņi. Tas galvenokārt ir gaumes jautājums, taču vairumā gadījumu četri riteņi nodrošina labāku pārvietošanos uz grīdas, tādējādi novēršot grīdas skrāpēšanu. Ir vērts arī veikalā pārbaudīt, kā riteņi griežas, novērtēt materiālu, no kura tie ir gatavoti, un putekļusūcēja mobilitāti.

Kā ar vada garumu? Te jādomā tīri praktiski – cik liels ir tavs mājoklis. Jo garāks vads, jo tālāk varēsi tikt un nebūs sevi jāapgrūtina ar vada pārslēgšanu no vienas rozetes uz otru.

Cauruļu veidiem? Eksperts iesaka izvēlēties tieši teleskopisko cauruli, jo tā būs visērtākā un izturīgākā.

Putekļusūcēju uzgaļiem? Uzgalis jāmaina atkarībā no konkrētās virsmas, ko vēlies tīrīt. Lielā turbo birste būs derīga plašām telpām. Noderēs mājdzīvnieku saimniekiem, lai efektīvāk savāktu spalvas un smiltis pēc pastaigas ārā. Mazais uzgalis noderēs vietām, kur ar lielo birsti netiek klāt, – durvju spraugām, stūriem un vietām gar grīdas līstēm. Lielai daļai putekļusūcēju komplektā nāk arī mīksto mēbeļu virsmu un paklāju tīrīšanas uzgaļi, tādēļ var veiksmīgi variēt ar dažādām virsmām mājoklī.

Svaru? Ja plāno iegādāties putekļusūcēju, tad ņem vērā tā izmēru un svaru. Ilgstoša tīrīšana var kļūt apgrūtinoša. Rokas putekļusūcējam nevajadzētu būt smagākam par trim kilogramiem, bet cilindra putekļusūcēja optimālais svars ir 3–6 kilogrami.

Kā zināt, cik lielu izvēlēties putekļu savākšanas tilpumu?


Lielākajai daļai tirgū pieejamo putekļusūcēju ir putekļu maisiņi, bet ir arī citas iespējas. Galu galā vairāk naudas tērējam putekļu maisiņiem, toties to nomaiņa ir vienkārša un neprasa lielu piepūli. Savukārt ierīce ar putekļu savācēju ir jāiztukšo manuāli, tas prasa piepūli un sagādā neērtības, jo šis darbs jāveic ārā, lai putekļi ar alergēniem nevarētu nonākt atpakaļ mājā. Tvertnes lielums atkarīgs no konkrētās telpas, kuru ikdienā uzkopsi. Proti, jo lielāka telpa, jo lielāku tvertni vari izvēlēties.

Kādu putekļusūcēja filtru izvēlēties?


Lai putekļusūcējs nesūktu putekļus pa vienu galu un neizmestu pa otru ārā, ierīcēm ir īpaši filtri. Mūsdienās ir ieteicams izvēlēties tieši HEPA filtru, kas arī spējīgs ietvert ļoti mazas alerģiju izraisošas putekļu daļiņas. Dažiem putekļusūcējiem ir dzinēja aizsardzības filtri, kas novērš netīrumu iekļūšanu dzinējā. Notīri un regulāri pārbaudi filtru un, ja nepieciešams, nomaini to.

Kopsavilkums: kas jāņem vērā, izvēloties putekļusūcēju?

Vislabākais veids, kā iegādāties sev piemērotu putekļusūcēju, ir izstāstīt savas vēlmes veikala konsultantam.
Mārtiņš Grīva

Rezumējot var teikt, ka putekļusūcēju modeļi ar putekļu maisiem kļūst arvien mazāk pieprasīti, savukārt aug pieprasījums pēc mobilām ierīcēm (spieķa tipa un robotiem) bez vadiem, kas padara vieglāku gan putekļusūcēju izmantošanu, gan to kopšanu un glabāšanu.

"Nevar pateikt, vai tieši šī jaunā ierīce būs piemērota visiem, jo viss ir atkarīgs no mājsaimniecības, kur putekļusūcējs tiks izmantots. Vai virsmas ir plašas vai mazas? Cik šauras ir tīrāmās vietas? Vai grīdas segums ir parkets vai paklājs? Visas šīs lietas ir jāmin pārdevējam, izvēloties putekļusūcēju veikalā, lai viņš varētu ieteikt labāko risinājumu," mudina eksperts. Tu pats vari atrast informāciju par ierīces parametriem, kur ir minēta gan paklāju tīrīšanas efektivitātes klase, gan tīrīšanas efektivitātes klase grīdas segumam. Ja visās istabās ir lieli paklāji, pievērs uzmanību pirmajam skaitlim, jo otrs parametrs atbild par koka vai parketa grīdu segumiem.

Tāpat kā pērkot automašīnu, arī izvēloties putekļusūcēju, vajadzētu apsvērt nepieciešamo piederumu (aksesuāru) iegādi. Ja mājās ir mājdzīvnieki, tad noderēs turbo sprausla vai sūkšanas uzgalis spraugām, kas viegli iesūks spalvas. Pieejami arī atsevišķi uzgaļi darbam šaurās telpās. Ja tīrāmās virsmas ir lielas, tev vajadzētu arī apsvērt, cik garu izvēlēties strāvas vadu, vai tas būs pietiekams.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!