Foto: Shutterstock

Ekoloģisks dzīvesveids šobrīd ir kulta tēma visdažādākajās jomās, sākot no pārtikas, ko lietojam uzturā, beidzot ar līdzekļiem, ko izmantojam mājas uzkopšanā. Par to, kas īsti ir ekoloģiska mājas uzkopšana un kā to piekopt ikdienas aizņemtībā, portāls Tavamaja.lv uzzināja, konsultējoties ar biedrības ''homo ecos:'' pārstāvi Santu Krastiņu.

Arvien biežāk var novērot, kā cilvēki savas aizņemtības un stresa pilnās ikdienas dēļ nereti veikalos izvēlas produktus, kuri sola padarīt dzīvi vieglāku un ikdienas uzkopšanas darbus ātrākus. Ja ir nepieciešams kāds uzkopšanas līdzeklis, veikala apmeklēšanas reizē ir iespējams paķert jebkuru no krāsainajām pudelēm, uz kurām uzraksti sola rast risinājumu visām problēmām. Taču, vai esat kādreiz aizdomājušies par to, ko tieši satur šie šķīdumi un kādas sekas tie atstāj uz apkārtējo vidi un cilvēku veselību? Pētījumi liecina, ka, izmantojot sadzīves tīrīšanas aerosolus pat retāk kā reizi nedēļā, pieaug risku saslimt ar astmu, kā arī tie izraisa alerģiskas reakcijas. Pārejot uz ''zaļajiem" tīrīšanas līdzekļiem, ir iespēja veidot drošu un nekaitīgu vidi saviem ģimenes locekļiem. Gaiss tiek atbrīvots no ķimikālijām, kā arī āda neabsorbē kaitīgās vielas, stāsta biedrības ''homo ecos:'' vadītāja Santa Krastiņa.

Ekoloģiski tīrīšanas līdzekļi no virtuves skapīša

Foto: Shutterstock

Ikvienu ķīmisko tīrīšanas līdzekli ir iespējams aizstāt ar videi un veselībai draudzīgām vielām. Pieejamākie no tiem ir soda, baltais etiķis, ūdeņraža peroksīds, ēteriskās eļļas (lavanda, eikalipts, citronzāles u.c.), kastīlija ziepes, svaigi garšaugi (citrusaugļi vai citrusaugļu mizas), olīvu vai augu eļļa un ūdens.

Receptes tīrīšanas līdzekļiem

Foto: Shutterstock

Piemēram, trauku mazgāšanas līdzekli var aizstāt ar sinepju pulveri vai dzeramo sodu. Vasarā lieliska alternatīva ir rabarbera gabaliņš vai dažādu krūmu ogu sula. Nerūsējošā tērauda vai porcelāna izlietņu tīrībai noderēs maisījums no četrām ēdamkarotēm dzeramās sodas, astoņām ēdamkarotēm etiķa, trīs pilieniem lavandas, rozmarīna, citrona, laima vai apelsīna ēteriskās eļļas. Izlietni kārtīgi izskalojiet ar karstu ūdeni, ieberiet tīrīšanas līdzekli izlietnē un kārtīgi izberziet ar sūkli vai lupatiņu. Lai izlietnē nepaliktu dzeramās sodas nosēdumi, tīrīšanas beigās izskalojiet to ar etiķi un pēc tam ar karstu ūdeni, ierosina ekoloģiska dzīvesveida sludinātāja.

Virtuves virsmu tīrīšanai vienkāršākais līdzeklis ir dzeramā soda, ko var uzklāt uz mitra sūkļa un pēc tam virsmu noslaucīt ar mitru lupatiņu. Lai atbrīvotos no taukainiem nosēdumiem, var izmantot arī etiķi. Flīžu un stikla virsmām ar attiecību 1:1 izmanto ūdens un etiķa maisījumu, taču, lai aromāts būtu patīkamāks, var pievienot citrona sulu.

Regulārai grīdas tīrīšanai noderēs samitrinātas grīdas salvetes. Lai izgatavotu videi draudzīgākas grīdas salvetes, izmantojiet celulozes audumu. Celuloze ir izturīgs materiāls, kas gatavots no koka šķiedrām, turklāt šīs salvetes pilnībā sadalās dabā. Salvetes uzglabāt var vakuuma traukā, saritinātas aizvākojamā kārbā vai vienkārši saliktas plastmasas maisiņā, ko var atkārtoti aizvērt. Sagrieztās celulozes sloksnes salieciet vienu uz otras, iemērciet šķīdumā, kas ir veidots no vienas tases ūdens, vienas tases baltā etiķa, 10 pilieniem rozmarīna ēteriskās eļļas un 10 pilieniem ģerānijas ēteriskās eļļas, ļaujiet uzsūkties, tad ievietojiet paredzētajā traukā, pārlejot ar 60 ml ūdens, lai nezaudētu mitrumu un aiztaisiet to.

Mazgājamā soda ir dabisks un labs tīrīšanas līdzeklis, kas labi notīra visus iestāvējušos traipus vai taukus. Maisījumā ar ziepēm un sāli tā ir lieliska gandrīz visiem cietajiem grīdas segumiem. Vēl viena recepte, kas nesīs arī lielisku aromātu, ir četros litros karsta ūdens samaisīt kopā ar divām ēdamkarotēm šķidrām Kastīlijas ziepēm, 10 pilieniem priedes ēterisko eļļu un pieciem pilieniem cipreses ēterisko eļļu. Skalošana pēc mazgāšanas nav nepieciešama.

Pie visa klāsta ir vērts pieminēt arī tējas koka eļļu, kurai ir antibiotiska, pretsēnīšu, pretvīrusu un antibakteriāla iedarbība. 10 pilienu tējas koka eļļas, astoņas ēdamkarotes dzeramās sodas, četras ēdamkarotes baltā etiķa un ir iegūts tualetes poda tīrāmais līdzeklis.

No nepatīkama aromāta, piemēram, ceptu sīpolu vai zivs smakas, var atbrīvoties uzvārot katlā vienu vai divas tases etiķa. Tas absorbē visas smaržas.

Lai izvairītos no kanalizācijas cauruļu aizsērēšanas, katru nedēļu ieberiet četras ēdamkarotes dzeramās sodas izlietnē vai podā un kārtīgi noskalojiet ar karstu ūdeni. Ja noteka jau ir aizsērējusi, ieberiet tajā 16 ēdamkarotes sodas un uzlejiet virsū 16 ēdamkarotes etiķa. Kad soda un etiķis sajaucas, sākas ķīmiska reakcija, maisījums sāk putot, tā daudzums palielinās un sāk tīrīt noteku. Ļaujiet maisījumam dažas minūtes iedarboties, pēc tam noskalojiet to kārtīgi ar karstu ūdeni.

Marķējumi uz tīrīšanas līdzekļiem

Foto: Shutterstock

Ja iepriekš ieteikto mikstūru izgatavošana šķiet pārāk sarežģīta, tad ir vērts pievērsts uzmanību marķējumiem uz dažādu produktu iepakojumiem, kas atrodas veikalu plauktos. Daži no starptautiskajiem, oficiālajiem produktu marķējuma zīmēm, kas dod garantiju, ka produkts ir ekoloģisks, ir EU Ecolabel (ekopuķīte), Ziemeļu gulbis, ECOCERT.

Vairāk informācijas par videi draudzīgu mājas kopšanu un citām praktiskām tēmām var uzzināt, klausoties "Multimediālu raidījumu jauniešiem "homo ecos:"'' sestdienu rītos pulksten 10.30 Latvijas Radio 5, kā arī noskatoties video ierakstus biedrības www.homoecos.lv mājas lapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!