Foto: Shutterstock
Eļļotu grīdas segumu vienmēr būs grūtāk kopt nekā lakotu, jo jebkurš traips būs pamanāmāks, turklāt segums pieprasa izmantot speciālus tīrīšanas līdzekļus. Kā ikdienā kopt eļļotu grīdas segumu un kam ieteicams pievērst pastiprinātu uzmanību, lasi turpmākajās rindās.

Jebkura grīdas seguma kopšanā svarīgi ievērot, lai ikdienā tas būtu pēc iespējas tīrāks no sausajiem gružiem – smiltīm, spalvām, ēdiena drupačām. Ja pienācīgi rūpēsies par grīdas seguma sauso tīrību, būs vieglāk veikt mitro uzkopšanu. No sausajiem gružiem svarīgi atbrīvoties, lai neskrāpētu virsmu un segums neiegūtu kādus defektus.

Kas attiecas uz eļļota grīdas seguma mazgāšanu, ''Parketa nams'' speciālisti rekomendē vienmēr izmantot divus spaiņus. Vienu, kurā ūdens sajaukts ar speciālu mazgāšanas līdzekli vai ziepēm, bet otru – ar tīru ūdeni. Nevajadzētu grīdu uzmazgāt ar putoto ūdeni vien, citādi ziepju nogulsnes var atstāt pēdas un sabojāt segumu. Bez tā tikpat svarīgi ir ievērot, lai segumu neskartu liels ūdens daudzums. Mazgāšanai noteikti jāizmanto slapja lupata, kas izgriezta un ūdens no tās nepil. Pārmērīgs ūdens daudzums var sabojāt koka virsmu, taču, ja nu citādi nav iespējams nomazgāt kādu traipu, svarīgi slapjumu savākt ne vēlāk kā pēc piecām minūtēm. Un vēl kas, tikai tad, ka grīda jau pilnībā nožuvusi, var pārvietoties pa segumu.

Bez regulāras mazgāšanas eļļotai grīdai nepieciešams atjaunot spīdumu, un to var izdarīt, grīdu pulējot. Spodrināšana ir no svara arī tāpēc, ka tad segums kļūst nodilumizturīgāks. Spodrināt var speciālists ar pulējamo mašīnu, bet to var paveikt arī pašrocīgi ar rokām, izmantojot atjaunošanas vai pamatapstrādes eļļu konkrētajam grīdas segumam. Atkarībā no tā, kāda slodze ir eļļotajam grīdas segumam, arī jāatjauno spīdums, taču visbiežāk ar reizi gadā varētu pietikt.

Spodrināšanā eļļu uz seguma pulē ar rullīti vai kādu kokvilnas drānu, līdz tā iestrādāta grīdā. Pēc tam svarīgi eļļas pārpalikumu no virsmas noslaucīt ar sausu drānu. Savukārt pēc tā grīdas segumam pilnībā jānožūst, un parasti tas prasa vismaz 24 h laika, ja temperatūra nav zemāka par +20 oC. Grīdas kopšanas speciālisti atgādina, ka eļļu saturošas drānas var pēkšņi uzliesmot, tādēļ tūlīt pēc darba veikšanas tās nepieciešams ielikt ūdenī vai uzglabāt slēgtā metāla konteinerā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!