Foto: Madara Putniņa

Piekritīsi, ka ziemas sākums šogad mūs īpaši lutinājis? Kur vien skaties, paveras skats uz brīnišķīgi skaistām ainavām sniegpārsliņu dejas, mirdzošas kupenas, logos uzziedējušas leduspuķes un apsniguši koki un krūmi. Bet arī tu vari piedalīties šīs ziemīgās ainavas gleznošanā pievienojot tai krāšņus ledus dekorus. Nē, nē, nē – ne jau tos no saldētavas, bet gan tos, kurus spēj izveidot dabas saltā elpa. Lūk, sniedzam tev iedvesmu!

Iemesls, kāpēc ikvienam noderīgi būtu pamēģināt izveidot dārza ledus dekorus: tas ir vienkāršāk par vienkāršu, turklāt maciņam draudzīgi! Turklāt tas ir jauks veids, kā parādīt bērnam, ka Ziemassvētku laikā ir jārotā ne tikai eglīte un māja, bet arī dārzs, pagalms vai, ja dzīvo dzīvoklī, balkons, padarot Ziemassvētku gaidīšanas laiku daudz, daudz krāšņāku!

Madara Putniņa, "Facebook" publicējusi pašas gatavotas ziemas dekorācijas, viņa vēlas iedvesmot citus izrotāt dārzus un mudina daudz vairāk laika pavadīt kopā ar mīļajiem. Ledus dekoru veidošana ir patiesi jauka nodarbe!

Vaicājot Madarai, kur viņa smēlusies ideju, viņa stāsta, ka šādus rotājumus veidojusi jau ļoti, ļoti sen un vairs neatceras pirmsākumus. Iespējams, esot gatavojusi skolas laikā, bet tad uz kādu laiku aizmirsusi! Pagājušā gada ziemā, kad uznāca lielais aukstums, Madara atcerējusies par kādreizējo nodarbi, un nu šī aktivitāte kļuvusi par viņas ģimenes tradicionālo ziemas nodarbi, kurā iesaistās visi.

Madaras ģimene ledus dekoru veidošanai izmanto silikona kēksu formiņas, lai gan, protams, iespējams izmantot dažādus citus traukus. Tos viņi piepilda ar dažādām lietām, kas pieejamas gan mājās, gan arī dārzā.
Visbiežāk esam likuši dažādas sēkliņas, griķus, rīsus, putraimus, citrona šķēlītes, dilles, rīvētus burkānus, sarkanās bietes, dārzā pieejamos sausos raudeņu un hortenziju ziedus, egļu un arī priežu zariņus.
Madara Putniņa

"Kad viss ir salikts formiņās, pārlejam ūdeni, labāk gan izmantot novārītu un atdzesētu, jo tad ledus ir caurspīdīgāks. Formiņās iemērcam arī aukliņas, lai ir aiz kā pakarināt," stāsta ledus dekoru veidotāja.

Visbiežāk šo kopīgo aktivitāti viņi dara vakaros: iznes ārā, lai sasalst un no rīta dodas lūkoties, kas nu viņiem ir sanācis. Papildus visam ir vēl tāds kā pārsteiguma efekts! Savukārt, kad ledus dekori izkūst, ja tajos ir bijušas kādas sēkliņas, mazie čivinātāji pēc tam atlido un notiesā nobirušās sēkliņas. Ne tikai skaisti, bet arī noderīgi, jo pēcāk putniņi tiek pie gardumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!