Foto: Shutterstock
Ne velti ir teiciens, ka mīlestība ir akla. Ja attiecībās jūtamies labi, diez vai domāsim vismaz 10 soļus uz priekšu, lai izanalizētu to, kā rīkosimies, ja dzīves ceļi tomēr katru aizvedīs uz savu pusi vai kāds no mums aizies mūžībā. Tomēr, iegādājoties kopīgu īpašumu, tie ir visnotaļ svarīgi jautājumi, par kuriem aizdomāties. Ja laulībā esošos pārus šādos gadījumos pasargā laulību līgums par mantisko attiecību režīmu, ko iesākt pāriem nereģistrētās attiecībās?

Kopīpašuma noformēšana


Lai izvairītos no riska, ka šķiršanās gadījumā īpašums paliek vienam, kamēr otrs paliek bešā, kaut arī piedalījies gan kredīta maksāšanā, gan mājokļa labiekārtošanā, ir iespēja īpašumu noformēt par kopīpašumu, kas nozīmē, ka zemesgrāmatā kā mājokļa īpašnieki tiks ierakstīti abi kredīta ņēmēji un maksātāji, norāda zvērināta notāre Ilze Metuzāle. "Pēdējos trīs gadus gan ir tendence, ka bankas nevēlas kreditēt īpašumus, kuriem ir divi īpašnieki," teic notāre Metuzāle. "Ja abi ir kredīta ņēmēji un īpašnieki, cilvēki iegūst tās pašas laulāto tiesības, tikai ne uz likuma pamata, bet gan – noteiktas līgumā."

"Ja nekustamajam īpašumam ir divi un vairāki kopīpašnieki, nekustamā īpašuma likviditāte jeb tirgus pievilcība ir krietni zemāka, nekā tad, ja īpašumam ir viens īpašnieks. Tas saistīts ar tādiem aspektiem kā pirmpirkuma un izpirkuma tiesības, nekustamā īpašuma uzturēšanas izdevumu segšana (remonti, uzlabojumi utt.), pārdošanu izsolē u.c. Īpašums uzreiz kļūst mazāk vērtīgs, jo neviens nevēlēsies iegādāties pusi no dzīvokļa, ja tas nav reāli sadalāms," banku nevēlēšanos kreditēt īpašumus ar diviem īpašniekiem skaidro "Swedbank" Finansēšanas juridiskās daļas juriste Karīna Mališa. "Kopīpašuma reģistrēšanas iespēja tiek apsvērta, ja klienta līdzfinansējuma daļa ir pietiekoši liela. Proti, ja īpašums maksā 100 tūkstošus (kā arī atbilst vai pārsniedz tirgus vērtību), bet bankai prasāt vien 30 tūkstošus no visas summas, tad, protams, mēs neiebildīsim pret īpašumtiesību reģistrēšanu uz pusēm, jo likviditāte ir tik laba, ka bankas risks ir pilnībā nosegts."

"Luminor" bankas mājokļu kreditēšanas eksperts Kaspars Sausais gan teic, ka banka ir elastīga: "Kā klienti vēlas, tā arī īpašuma tiesības tiks atrunātas. Reģistrēt īpašumtiesības var tādā proporcijā, kā paši vēlas, – īpašums pieder tikai vienam no pāra, abiem vienādās proporcijās, vai arī vienam pieder 70 procenti no īpašuma, bet otram – 30 procenti. Jāņem gan vērā, ka, lai gan īpašumtiesības nav vienādas, par kredītu abi līdzaizņēmēji atbildīgi ir vienādā mērā," tā Sausais.

Arī "SEB bankas" Privātpersonu konsultāciju centra vadītājs Māris Opincāns norāda – ja pāris tā vēlas, šādu struktūru ir iespējams piedāvāt, tomēr klientu vidū šāda izvēle gan nav diez ko izplatīta.

Saistību līguma noslēgšana


"Gadījumos, ja vienai pusei ir īpašumtiesības, bet otrai nav, ir iespējams slēgt saistību līgumu, kurā paredzēts, ka, piemēram, šķiršanās gadījumā tiks atmaksāta otra cilvēka ieguldītā daļa no īpašuma," stāsta "Swedbank" juriste Mališa. Saistību līgums ietver vienas puses apsolījumu un tā pieņemšanu no otras puses (vienpusējs līgums), vai arī tas ir savstarpējs apsolījums un tā pieņemšana no abām pusēm (divpusējs vai vairākpusējs līgums).

"Esmu redzējusi, ka šādus līgumus slēdz, vienojoties, ka gadījumā, ja pašķiras, dzīvoklis, piemēram, tiks pārdots, bet atlikums savā starpā sadalīts. Par to var vienoties, un noteikti vienošanās tiek arī izpildīta, ja abi cilvēki ir godprātīgi," atzīst notāre Metuzāle, tomēr piebilst, ka ne vienmēr pēc šķiršanās viss ir tik skaisti. "Ja viens no viņiem jau ir iedzīvojies un ir jaunās attiecībās, viņš var teikt – jā, nākotnē īpašumu pārdošu, bet ne tagad – pēc pāris gadiem. Un tu paliec zaudētājos, jo zemesgrāmatā tava vārda nav."

Kā rīkoties mantojuma ziņā?


Mantojuma tiesības ir otrs ļoti svarīgs faktors, kuru nevajadzētu aizmirst, iegādājoties kopīgi mājokli nereģistrētās attiecībās. Šādos gadījumos partneri viens otram var piešķirt mantojuma tiesības ar testamenta vai mantojuma līguma palīdzību. "Ja nav testamenta, pēc likuma mantot aicināti tuvākie radinieki. Ja ir bērni, tad manto bērni. Ja bērnu nav, tad brāļi, māsas, vecāki, pusmāsas. Ir labi, ja savstarpējās attiecības ir labas. Man ir bijušas mantojuma lietas, kur māsa manto īpašumu no brāļa un bez kavēšanās mantoto daļu atdod viņa dzīvesbiedrei, jo vienkārši zina, ka tā ir taisnīgi, jo viņi bija kopā dzīvojuši gadiem un kopā arī maksājuši kredītu. Bet, ja cilvēki nav tik godīgi, var veidoties dažādas situācijas, piemēram, faktiskajai dzīvesbiedrei īpašums ir jāatpērk," skaidro Metuzāle.

Tāpat ir iespējams apdrošināt dzīvību kredītsaistību atlikuma apmērā, par atlīdzības saņēmēju izvēloties banku, – šādā gadījumā apdrošināšanas atlīdzība tiks novirzīta kredītsaistību dzēšanai un mantinieki īpašumu varēs mantot bez kredītsaistībām, pastāsta "Swedbank" juriste. Apdrošināšanas atlīdzība būs atbalsts, lai pielāgotos jaunajiem dzīves apstākļiem pēc smaga zaudējuma un lai pārdzīvojušais arī turpmāk varētu nodrošināt sev vietu, ko saukt par mājām.

Savukārt to, ko nozīmē mantas šķirtība un kādos gadījumos to noteikt laulību līgumā, kā arī – kā rīkoties, ja attiecības tiek šķirtas, bet kredītsaistības aizvien ir abiem, uzzini rakstu sērijas "Dzīve kredītā" rakstā "Ja laulība vieno, tad kredīts vēl vairāk. Kopīga mājokļa iegāde".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!