Foto: Shutterstock
Pēc nokrišņiem bagātas ziemas, laiks sākt domāt par logu mazgāšanu. Sniegs un lietus tos padarīja netīrus un pleķainus, bet kurš gan grib pavasari sagaidīt ar logiem, kuri pat saules gaismu nelaiž cauri. Visi kāro spodrus un caurspīdīgus logus, kas burtiski laistās. Tādēļ apkopojam populārākos ieteikumus, kā atbrīvot logus no ziemas netīrumiem un neatstāt uz tiem kaitinošus mazgājamo līdzekļu traipus.

Pareizi darba rīki


Nelielus pleķus vai tikko manāmu putekļu kārtu no logiem var noņemt ar parasto stiklu tīrāmo šķīdumu, ko vajag tik vien kā uzsmidzināt un kārtīgi noslaucīt ar mīkstu lupatiņu. Citādi ir ar pusgadu uzkrātiem ziemas nokrišņu netīrumiem, kas tik viegli nepadosies. Te vajag ņemt palīgā speciālu sūkli ar kātu, pašizgatavotu vai nopirktu mazgāšanas līdzekli, avīzes, mikrošķiedru audumu un, protams, spaini.

Sagatavošanās darbi


Pēc tam, kad sarūpēti visi nepieciešamie rīki un līdzekļi, jāsagatavo arī paši logi. Pirmām kārtām, jāatbrīvo palodzes, otrām kārtām, jānoņem aizkari un žalūzijas. Turklāt pavasaris ir īstais laiks, kad izmazgāt arī aizkarus – pa ziemu tajos izveidojies pamatīgs putekļu midzenis. Nav jāaizmirst arī par aizkaru stangām, no kurām uzmanīgi jānoslauka putekļu kārta.

Foto: Shutterstock

Mazgāšanas līdzekļi


Lai pagatavotu vienu no populārākajiem un vienlaikus vieglākajiem logu tīrīšanas līdzekļiem, spainim ar siltu ūdeni jāpievieno divas ēdamkarotes baltā etiķa. Tas ir fantastisks līdzeklis, kurš gan perfekti iztīra logus, gan nepiesārņo darbu ar tukšiem aerosolu iepakojumiem.

Logus var mazgāt arī ar ziepjūdeni, kas ir gana viegli pagatavojams. Spainī ar siltu ūdeni jāpievieno vienkāršs mazgāšanas šķīdums un kārtīgi jāsamaisa. Tikai jāuzmanās no pārāk ziepjaina ūdens, kas var atstāt baltus pleķus uz logiem.

Jāpievērš uzmanība arī ūdens kvalitātei. Piemēram, kaļķains ūdens arī var atstāt pleķus uz logiem, tāpēc labāk izmantot attīrītu ūdeni.

Tīru logu pamatā ir kārtīga mazgāšana


Logu mazgāšana jāsāk ar rāmjiem. Netīrumi īpaši uzkrājas rāmja iekšējā malā, kuru kārtīgi jāizmazgā ar tīrīšanas līdzekli. Nekādā gadījumā nevajag izmantot asus priekšmetus rāmja iekšējās malas tīrīšanai, jo tādējādi var sabojāt loga termoregulācijas funkcijas.

Foto: Shutterstock

Stiklu mazgāšanai jāizmanto mīksts sūklis, lai pasargātu tos no skrāpējumiem. Vispirms sūklis jāiemērc tīrīšanas līdzeklī un kārtīgi jāizspiež, lai izvairītos no lieka ūdens uz logiem. Mazgājot logus, jāveic kustības "S" burta formā.

Pēc mazgāšanas ar tīrīšanas līdzekli, stikls jānoslauka ar maigu mikrošķiedru audumu vai speciāli logu tīrīšanai paredzētu sūkli. Jāizvairās no papīra dvieļiem, jo tie var atstāt šķiedras uz stikla. Lai pēc slaucīšanas uz logiem nepaliktu svītras, jāveic atbilstošas kustības. Sākumā, lai noslaucītu netīrumus, jāveic apļveida kustības, pēc tam vertikālas kustības un beigās horizontālas, līdz šķidrums būs pazudis.

Foto: Shutterstock

Lai arī pēc kārtīgas mazgāšanas logu rāmji būs tīri, var iegūt papildu spožumu, ja tos izmazgā ar balināšanas līdzekli (atšķaidītu ar ūdeni) vai zobu pastu.

Pareizais mazgāšanas laiks


Kaut arī parasti izvēlamies logus mazgāt saulainā laikā, tomēr pareizāk būtu tos mazgāt mākoņainā dienā. Spoži saulesstari radīs lieku spīdumu uz stikliem, kas neļaus pamanīt visus netīrumus un plankumus. Turklāt saule var veicināt tīrīšanas līdzekļu nožūšanu, pirms ir iespēja to pareizā tehnikā noslaucīt, tādējādi atstājot baltas svītras uz stikliem.

Rakstā izmantota informācija no "Ideal Home".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!