Foto: Shutterstock
Garsaru paklāji ir nudien skaisti, turklāt staigāšana pa tiem ir ļoti patīkama – mīkstais paklājs maigi apņem un sasilda pēdu. Pavisam cits stāsts ir par to kopšanu, jo garsaru paklāju atbrīvot no putekļiem, smiltīm un citiem gružiem ir krietni sarežģītāk, nekā īso diegu paklājus.

Ja paklājs nav kārtīgi sūkts vairākus mēnešus, to no sākuma būtu vēlams kārtīgi izdauzīt, iznesot to ārā un kaut kur pakarinot, stāsta "Paklajutirisana.lv" paklāju tīrīšanas tehnologs Maksims Budu. "Šo metodi ne visi varēs pielietot, jo bieži vien paklāji ir tik lieli, ka tos nav tik vienkārši iznest ārā, nav vietas, kur tos pakarināt, kā arī apkārtējiem sabiedrības locekļiem var rasties pretenzijas par apkārtnē saceltajiem putekļiem. Ja tomēr apstākļi šai darbībai ir labvēlīgi, dauzīšanai ieteiktu izmantot speciālās paklāju dauzīšanas pletnes vai kādu citu ērtu un stingru priekšmetu, kas nav ar asām malām," iesaka paklāju tīrīšanas tehnologs. Paklāju nevajadzētu dauzīt ar visu spēku, jo tādējādi to var deformēt – kritīs ārā diegi vai sadrups pamatnē esošā līme. Pavasara pusē, kad mitruma līmenis gaisā ir mazs, paklāju ārā var arī uz laiku atstāt pavēdināties. Vispiemērotākās paklāja vēdināšanai būtu vējainas dienas ar mazu mitruma līmeni gaisā, lai paklājs sevī neuzkrātu mitrumu. Tāpat atceries, ka paklāju nebūtu vēlams atstāt tiešos saules staros.

Jo garāki un blīvāki paklāju diegi, jo ilgāks laiks jāpatērē, lai tos kārtīgi izsūktu. Turklāt, sūcot mājas apstākļos, kad paklājs atrodas horizontālā stāvoklī uz grīdas, no gružiem atbrīvot simtprocentīgi var neizdoties: "Garo un blīvo diegu dēļ tas var izdoties tikai daļēji, jo lielākā daļa smiltis un putekļi sakrājas pie pamatnes starp sariem. Tāpēc garsaru paklājus būtu jāsūc biežāk, neļaujot putekļiem un gružiem nonāk līdz pamatnei. Savukārt īso diegu, austie, pītie un cilpotie paklāji sūkšanas ziņā grūtības nesagādā – sūcam tos tik ilgi, kamēr nekas nebirst ārā." Vēl labāk, ja mājās atrodas putekļu sūcējs ar turbo birsti, jo, tai griežoties, tiek ķemmēti paklāja diegi, kas tos no gružiem atbrīvo vēl labāk. Tāpat paklāju ieteicams laiku pa laikam izsūkt arī no otras puses, jo arī tur mēdz salipt dažādi netīrumi. Turklāt, pagriežot paklāju uz otru pusi, panāksim, ka no tā netīrumi izbirst ārā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!