Foto: Privātais arhīvs
Gaismeklis interjerā ir viens no pateicīgākajiem aksesuāriem, kas gan pilda praktisku funkciju – izgaismo –, gan atsvaidzina noformējumu. Ja alksti pēc jauna gaismekļa mājoklī, iespējams, noderīgi kalpos šī pamācība ar meistares padomiem, kas vajadzīgs un kā soli pa solim tikt pie kārotā rezultāta.

Prasmīgākās rokas, kas bieži pieredzējušas rokdarbus, iespējams, jau improvizācijas rezultātā izveidos visai gaumīgu rezultātu, bet, ja pieredzes vēl nav, ņem vērā padomus, ko iesaka Margarita Voitoviča no ''MAG Handmade''. Abažūra izveidi krietni atvieglosi, ja iegādāsies jau gatavu komplektu ar abažūra pamatni, audumu un speciālo līmlenti, bet tikpat labi šīs lietas vari iegādāties atsevišķi, it īpaši, ja esi noskatījis jau audumu kārotajai lampai.

Abažūra izveidei nepieciešams:

  • Abažūra gredzens;
  • Pašlīmējošs panelis;
  • Abpusējā līmlenta;
  • Audums pēc izvēles (izmērs atkarībā no abažūra gredzena);
  • Asas šķēres vai auduma nazis;
  • Mazās šķēres;
  • Parastais zīmulis.
Foto: Privātais arhīvs

Vispirms izklāj audumu uz taisnas galda virsmas un izlīdzini visas krokas. Ja nepieciešams, izgludini to. Notīri no auduma abām pusēm visas bārkstis un diegus, lai nekas neizspiežas pēc pielīmēšanas.

Pieliek audumu pie abažūra pašlīmējošā paneļa un izgriež auduma gabalu, kas būtu nedaudz lielāks par abažūra dekorējamo virsmu. Pagriež audumu uz otru pusi, izklāj uz darba virsmas ar labo pusi (rakstu, kam jābūt abažūra ārpusē) uz leju. Tam virsū kreisajā pusē novieto pašlīmējošo abažūra paneli.

Uz auduma ar parasto zīmuli atzīmē pašlīmējošā paneļa izvietojumu. No paneļa atdala aptuveni 10 cm aizsargpapīra un aizloki to.

Audumam virsū novieto dekorējamo paneli ar līmējamo pusi uz leju un izlīdzini. Rūpīgi pielīmē pirmos 10 cm un izlīdzini, lai neveidojas krokas un burzījumi.

Novieto plaukstu zem paneļa, atdali atlikušo aizsargpapīra daļu un rūpīgi velc ārā atdalīto aizsargpapīru. Šajā brīdī arī izlīdzini ar plaukstu virzienā no vidusdaļas uz malām.

Apgriez paneli ar labo pusi uz augšu un vēlreiz izlīdzini. Ja mani kādu nelīdzenumu, pēdējais brīdis to novērst.

Novieto paneli ar labo pusi uz leju un ar asajām šķērēm vai auduma nazi gar paneļa malu precīzi nogriež pārpalikumu.

Atloki paneļa malas tā, lai rezultātā PVC materiāls ieplīst un gar garajām malām izveidotos strēmeles, uz kurām pielīmēt abažūra gredzenus. Noņem izveidojušās PVC strēmeles.

Ja auduma malās irst diegi, tos labāk nogriezt ar mazajām šķērītēm, nevis plēst vai vilkt laukā.

Uzliek strēmeli abpusējās līmlentas uz paneļa labās, vertikālās malas. To izmantos, lai salīmētu šuvi.

Rūpīgi uzlīmē visā garumā abpusējo līmlenti ap abažūra gredzena ārējām malām. Sāc ar gredzena malas vidu un tad vienmērīgi noloki to apkārt drātij.

Noņem lentas aizsargkārtu un novieto abažūra gredzenus uz darba virsmas, lai lampas turētājs būtu vērsts uz leju, citādi gredzens pielips pie darba virsmas. Ja auduma rakstam ir noteikts virziens, tad atkarībā no abažūra veida vajag piedomāt pie tā, kuram no abažūra gredzeniem jābūt augšā, kuram – lejā. Spuldzes turētāja gredzenam jābūt vērstam uz iekšu nevis āru.

Noņem aizsargkārtu arī no otrā gredzena un novieto to uz vienas no paneļa horizontālajām malām. Paņem pirmo gredzenu, novieto to uz otrās horizontālās paneļa malas. Ripini abus gredzenus, pieskatot, lai gredzena drātis visu laiku atrastos pie PVC malām.

Kad esi ticis līdz malu pārklājumam, noņem abpusējās līmlentas aizsargkārtu. Saspied kopā abas paneļa malas.

Lieko auduma daļu, kas palikusi gar horizontālajām malām, uzloka apkārt abažūra gredzenam, lai tos pilnībā nosegtu. Izmantojot palīgrīku vai garos nagus, uzmanīgi iespied auduma pārpalikumus aiz gredzenu iekšējās malas.

Abažūrs ir gatavs! Uzliec to uz lampas statīva un rotā interjeru ar pašdarinātu meistardarbu.

Foto ar iemūžinātām darbībām:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!