Foto: Shutterstock

Koka grīdas viennozīmīgi ir īpaša vērtība, kas jāceļ godā, taču var gadīties, ka starp dēļiem laika gaitā izveidojas lielākas šķirbas, kur krāties gružiem un smiltīm. Lai grīda būtu vienmērīgi gluda un bez šķirbām, ieklausies pieredzes stāstos, ar ko vislabāk aizpildīt defektus.

Savā pieredzē ''Building'' forumā dalās vairāki entuziasti, iesakot tos līdzekļus un metodes, ko paši izmēģinājuši, tāpēc, kam tas ir aktuāli, var izvēlēties sev tīkamāko pieeju.

Kāds ierosina meklēt špakteļmasu, kas paredzēta koka grīdām – produktam jābūt tieši šādai norādei. Masa ir sarkanīgā krāsā. Tas, kas izmēģinājis šo metodi, atzīst, ka grīda arī pēc diviem gadiem izskatoties gluži kā linolejs – gluda un līdzena. Pēc šādas šuvju pildīšanas grīda ir jākrāso, lai iegūtu vienmērīgu toni un šķirbas neizceltos.

Kaut ko kardināli pretēju iesaka citā pieredzē – izmantot smalkos koka slīpputekļus (vislabāk lapu koka, piemēram, oša vai ozola), mitrumizturīgu koka līmi un to visu samaisīt viendabīgā konsistencē kā putru. Masu jāpilda šķirbās vairākos piegājienos, vēlams ar špakteļlāpstiņu to palīdzēs iepildīt šķirbās, lai tā vienmērīgi aizpildās. Pie šīs metodes ieteicējs piemin, ka būtiski, lai grīda būtu iepriekš jau kādu laiku pabijusi siltā klimatā, citādi, ja koks nebūs vēl kārtīgi sarāvies, vēlāk šķirbas parādīsies tāpat.

Vēl kāds padalās ar Ulmaņlaika recepti šai jomā – krītu sajauc ar dabīgo pernicu, pievieno vēl nedaudz krāsu, ar ko pēc tam noklās grīdu, un pilda šķirbās. Masa ideāli sacietējot un arī izskatoties ļoti labi. Kāds diskusijā ierosina piejaukt masai vēl nedaudz zāģskaidas, lai tā sanāk tumīgāka un vieglāk iepildāma.

Un ir vēl kāda Ulmaņlaika recepte – izkausētā sēra pulverī iejauc metāla skaidas. Karsto masu lej šķirbās un izlīdzina ar špatkteļlāpstiņu. Te gan jāņem vērā, ka smaka ir ļoti spēcīga, taču metode ir iedarbīga un aizpildītās šuves kalpošot 100 un vairāk gadu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!