Foto: IKEA arhīvs
Neviens cits gadalaiks tā neiedvesmo ar svaigu skatu palūkoties uz mājokli un tajā esošo kārtību kā pavasaris. Tāpēc, lai ielaistu vairāk svaiga gaisa savās mājās, ir nepieciešams sakārtot un varbūt atbrīvoties no liekā, kas mums vairs nekalpo. Pienācis laiks jaunam sākumam: pārvērtēt, reorganizēt un sakārtot, atbrīvojoties no nevajadzīgām lietām un koncentrējoties uz to, kas padara mūs laimīgus.

Sāc pamazām


"Ikea" interjera dizainere Rita Rimke iesaka pārskatīt drēbju skapī vai plauktos esošās lietas un izvērtēt, vai tās visas joprojām tev patīk un tiek izmantotas. Pirmais solis, lai iegūtu skaisti sakārtotu skapi un plauktus, ir to atbrīvošana no lietām, kas vairs nav vajadzīgas. Pārbaudi, vai ir lietas, kuras neesi lietojis divus vai vairāk gadus. Visticamāk, ka tās vairs netiks izmantotas. Sašķiro lietas, ko var nodot otrreizējai pārstrādei, ziedot vai uzdāvināt draugiem.

Kārtošanas un pārkārtošanas process nav viegls darbs. Ja izvirzīsi mērķi sakārtot visu mājokli vienā piegājienā, tas visdrīzāk varētu tevi gan demotivēt, gan ātri nogurdināt. Tāpēc vislabāk ir sākt ar maziem soļiem.

Pirmkārt, sakārto dažādus personīgos priekšmetus, piemēram, savu garderobes daļu vai hobija lietu stūrīti. Soli pa solim atradīsi kārtošanas veidu, kas piemērots tieši tevi, un iedvesmosi savus ģimenes locekļus un bērnus sekot tavam piemēram.

Foto: IKEA arhīvs

Padomi, kā organizēt un izvietot apģērbu atvērta tipa plauktos

Lai radītu patīkamāku un kārtīgāku izskatu atvērta tipa plauktos, vispirms sašķiro tur glabātās drēbes un priekšmetus pēc to funkcijām: ziemas apģērbs, t-krekli, zeķes, papildu segas, krekli, kleitas, apavi. Sagrupējot tos pēc funkcijām, redzēsi, cik daudz vietas katra grupa aizņem, tāpēc būs vieglāk atrast pareizo uzglabāšanas vietu un sistēmu.

Lielākiem, apjomīgākiem priekšmetiem izmanto plauktus. Saloki tos tā, lai "glītā" puse būtu priekšpusē. Lai veidotu izskatīgāku koptēlu, lietas sašķiro un izvieto plauktos pēc krāsām. Melnos džemperus grupē kopā ar tumši pelēkiem un brūniem, gaišos — ar gaišajiem toņiem. Katram plauktam jābūt savai krāsu paletei.

Arī izvietojot drēbes uz pakaramajiem, darbojas tas pats princips — vispirms sašķiro tās pēc funkcijas, tad pēc krāsas. Garas kleitas un garus svārkus novieto kopā, kreklus sagrupē un šķiro pēc krāsas. Visbeidzot, izmanto viena veida pakaramos. Tas viss radīs glītāku un sakoptāku kopskatu.

Foto: IKEA arhīvs

Ja vien iespējams, interjera dizainere iesaka katras sezonas beigās žaketes un mēteļus nodot ķīmiskajā tīrītavā, iztīrīt un pēcāk ievietot apģērbu pārvalkā, kas "IKEA" nopērkams tikai par pāris eiro. Tādējādi veidosies ne tikai vienots izskats, bet, ņemot vērā, ka apģērbs netiks lietots līdz nākamajai sezonai, pārvalks to aizsargās pret putekļiem.

Kastes, kastes, kastes


Kastēs un grozos var ievietot lietas, ko ikdienā nelieto, sīkumus, pat apģērbu un aksesuārus. Tas attiecas gan uz garderobi, gan uz atvērtā tipa plauktiem viesistabā vai pat virtuvē. Kastēs var uzglabāt visu, sākot no papildu segām līdz bērnu rotaļlietām. Tās ir dažādu izmēru un formu — no atvilktnēm ar nodalījumiem līdz atvilktņu organizatoriem un apavu kastēm. Tās ir vienkāršas, bet viegli kopjamas. Kastēm un groziem būtu jābūt vienkrāsainiem.

Zeķēm, apakšveļai, vienkāršiem krekliņiem, aksesuāriem izmanto arī kastes vai atvilktņu sadalītājus. Vispirms iedali katrai lietu grupai savu kastīti un kārto tajā lietas pēc krāsām. Tas viss kopā radīs glītāku izskatu. Turklāt tu vienmēr zināsi, kur likt melnās zeķes. Vēl viens triks ir novietot kastes vertikāli, lai varētu viegli redzēt, kas atrodas iekšpusē. Izņemt konkrēto priekšmetu varēsi, neradot lieku nekārtību.

Aksesuāriem, rotaslietām, kaklasaitēm vari papildināt uzglabāšanas sistēmu, pievienojot izvelkamu sliedi, kurā ievietot atvilktni. Daudzfunkcionālie pakaramie būs ideāli piemēroti mazu aksesuāru, piemēram, šaļļu, kaklasaišu uzglabāšanai.

Apavus vislabāk, ja tie reti tiek valkāti, glabāt kastēs. Tie neuzkrās putekļus un, ja kastes būs vienādā krāsā, radīs saskaņotu koptēlu. Vari pielīmēt arī marķējumu, norādot, kas kastē atrodas.

Svarīgi izmantot kastes, kuras ir pielāgotas attiecīgā dziļuma un garuma plauktiem, lai maksimāli izmantotu visu brīvo vietu. Turklāt tev būs vairāk vietas uzglabāšanai. Ideāls piemērs – dažāda izmēra plastmasas kastes. Tās ir lieliski piemērotas lietošanai dzīvojamā istabā, vannas istabā vai pat garāžā.

Foto: IKEA arhīvs

Kā papildināt atvērtos plauktus

Kad galvenās lietas ir sakārtotas, vari papildināt kopskatu ar dažiem dekoratīviem groziem, lai piešķirtu estētisku skatu un akcentētu detaļas, nevis galveno organizatorisko risinājumu. Pievieno dažus rotangpalmas vai bambusa grozus un kastes, lai atvērtajiem plauktiem piešķirtu siltu un dabisku sajūtu. Izvēlies tos vienā stilā un krāsu paletē. Atceries ieteikumu, ka jāizmanto 2–3 pieskaņotu grozu veidi un tie jāizkārto horizontāli vai vertikāli, lai skapis izskatītos estētiski.

Skapis vienmēr izskatīsies iedvesmojoši, ja atstāsi vienu plauktu acu augstumā, piemēram, smaržām un ikdienas aksesuāriem — vienmēr turi to brīvu, lai varētu izmantot pucējoties. Lai arī nelielus priekšmetus turētu kārtībā, izmanto paliktni, kurā visus priekšmetus novietot vienuviet.

Atvilktņu sakārtošana


Lai gan atvilktnes nav atvērtas un nekārtība nav manāma, tās var kaitināt ikreiz, kad tās atvērsi. Tāpēc ir vērts zināt, kā tās pareizi sakārtot.

Labākais risinājums ir izmantot atvilktņu organizatorus un kastes. Apakšveļu, zeķes, t-kreklus salocīt vertikāli, lai katru reizi redzētu visu nepieciešamo, nevis „nezināmā” slāņus.

Izmanto arī krāsu shēmas — gaišas krāsas lietas ar gaišām lietām, tumšas krāsas lietas ar tumšām lietām.

Pirmajās divās atvilktnēs jānovieto visbiežāk izmantotās lietas, piemēram, zeķes, bikses, krūšturi un vienkāršāki t-krekli. Otrajā atvilktnē var novietot džinsus, bikses, kuras nav nepieciešams pakārt, plānākus džemperus un t-kreklus. Ja tev ir vairākas atvilktnes, vari sagrupēt lietas atbilstoši to mērķim, piemēram, vienā atvilktnē vari glabāt sporta apģērbu, tādējādi atvieglojot meklēšanu, gatavojoties sporta nodarbībai.

Foto: IKEA arhīvs

Pienācis laiks uzturēt kārtību


Uzturiet kārtību sakārtotajos plauktos un atvilktnēs. Pēc lietošanas vai mazgāšanas visas lietas novietojiet īpaši tām paredzētajā vietā. Ja plāno iepirkties, pārskati, kas tev jau ir un ko no esošajām lietām un apģērba. Ja kādu apģērbu nevalkā vai neesi valkājis ilgāku laiku – to var nodot labdarībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!