Foto: Husqvarna.lv
Mūsdienās bez kvalitatīva zāles pļāvēja privātmāju un vasarnīcu īpašniekiem neiztikt. Tas ir lielisks sabiedrotais perfekta mauriņa kopšanai un sakoptas saimniecības tēla veidošanai. Kādi ir labākie zāles pļāvēji? Kādu izvēlēties tieši jūsu mājsaimniecībai? Iepazīstieties ar pļāvēju veidiem, to būtiskākajām atšķirībām un priekšrocībām!

Zāles pļāvēju veidi

Ticiet vai nē, bet zāles pļaušana var būt arī patīkama nodarbe, ja vien ir izvēlēta atbilstoša tehnika.

Pieejami šādi pļāvēju tipi:

  1. elektriskais zāles pļāvējs;
  2. benzīna zāles pļāvēji;
  3. akumulatora zāles pļāvējs;
  4. mehāniskie jeb manuālie zāles pļāvēji;
  5. zāles pļāvēji traktori, raideri un nulles pagrieziena pļāvēji;
  6. robotizētie zāles pļāvēji.

Lai saprastu, kurš no veidiem ir piemērotākais jums, lasiet detalizētu informāciju, pievēršot uzmanību tām īpašībām, kuras var izrādīties piemērotākās esošajiem darba apstākļiem un vajadzībām.

Elektriskais zāles pļāvējs

Elektriskais zāles pļāvējs ir lieliska izvēle vasarnīcu un mazdārziņu īpašniekiem, kur ir iekopts perfekti gluds mauriņš. Šie zāles pļāvēji ir svarā viegli, ērti kopjami un pārvadājami ar auto. Nav vajadzīgi tehniskie šķidrumi – tikai elektrības pieslēgums. Kā vēl viens pluss ir šī pļāvēja klusais dzinējs. Jūs varat pļaut zāli, netraucējot kaimiņiem un mazulim, kas turpat dārzā saldi guļ ratos.

Izvēloties elektrisko pļāvēju, tā darbības lauks ir ierobežots, tādēļ lielu platību nopļaut nevarēs. Arī tā jauda ir zemāka nekā citiem tipiem – atbilstoša mīkstas un līdzenas zāles pļaušanai. Turklāt jāņem vērā, ka ar elektrisko zāles pļāvēju nevar pļaut slapju zāli.

Benzīna zāles pļāvēji

Populārākie un pēc daudzu domām labākie zāles pļāvēji, jo pļaušanas laiks un platība ir neierobežota. Ar šiem zāles pļāvējiem var pļaut plašas teritorijas un mauriņu, kas ir nelīdzens, ar biezu un stingru zāli.

Benzīna pļāvējam ir salīdzinoši sarežģītāka apkope un tīrīšana, kā arī jāuzpilda benzīns un eļļa. Arī svarā tie ir krietni smagāki, tādēļ nav paredzēti regulārai pārvadāšanai. Tomēr pašgājēja funkcijas dēļ (nav pieejama visiem modeļiem) ar to ērti var strādāt ne tikai vīrieši.

Akumulatora zāles pļāvējs

Šobrīd šie pļāvēji ir krietni attīstījušies un jaudas ziņā neatpaliek no benzīna zāles pļāvējiem. Ar to var strādāt plašākās teritorijās tik ilgi, cik darbojas akumulators bez uzlādes. Pirms iegādes vēlams noprecizēt, vai akumulators ietilpst pirkuma cenā.

Šis pļāvējs, tāpat kā elektriskais zāles pļāvējs, darbojas klusi, bez veselībai un dabai kaitīgiem izmešiem. Akumulatora pļāvēji ir viegli un ērti pārvadājami, tādēļ piemēroti darbam vasarnīcās vai nelielās lauku teritorijās, kur neuzturaties visu laiku. Ņemot vērā, ka apkope tikpat kā nav nepieciešama, kā arī nav jālej eļļa vai citi tehniskie šķidrumi, labs variants tiem, kas ar dažādām ierīcēm ir uz jūs. Turklāt paši akumulatori būs izmantojami citos, ar akumulatoru darbināmos, produktos.

Manuālie zāles pļāvēji

Retāk izmantots, tomēr pavisam mazās teritorijās lietderīgs zāles pļāvējs. Tā lielākā priekšrocība ir nelielais izmērs un vieglais svars. Vidēji tie sver ap 7 kg, savukārt citu veidu pļāvēji var svērt pat 20 – 50kg, tādēļ būs piemēroti arī gados vecākiem cilvēkiem, kas vēlas apkopt mauriņu ap mazdārziņa dobēm. Bet, jāatceras, ka ar šiem pļāvējiem zāliens ir jāpļauj ļoti regulāri.

Piemēram, šī tipa "Husqvarna" zāles pļāvējs ir izgatavots no tērauda, tādēļ kalpos ilgi. Ja vēlaties atvieglot sev darbu, iegādājaties arī zāles savācēju!

Traktori

Labākā izvēle teritorijām, kas kļūst par lielu stumjamajam pļāvējam. Tie ir pieejami divās versijās – ar zāles izmešanu uz sāniem vai ar savācēju, sniedzot jums maksimālas ērtības. Jūs ne vien pasaudzēsiet savu veselību, izvairoties no fiziskas pārpūles, bet arī ievērojami ietaupīsiet laiku.

Braucamie zāles pļāvēji iedalās:

● benzīna traktoros;

● raideros;

● nulles pagrieziena pļāvējos.

Traktori ir populāri savas daudzpusības un salīdzinoši zemās cenas dēļ.

Raideris ir braucamais pļāvējs, kuram pļaušanas bloks ir novietots priekšā un tas ļauj zāliena platību nopļaut daudz ātrāk un precīzāk. Raiderim pļaušanas bloks ir paceļams vertikālā stāvoklī, kas ļoti atvieglo tā mazgāšanu un apkopi. Traktori un raideri ir izmantojami visa gada garumā, aprīkojot tos ar atbilstošiem piederumiem:

● vilkt piekabi;

● vilkt zāles un lapu savācēju;

● tīrīt sniegu ar sniega lāpstu;

● tīrīt celiņus ar birstēm;

● noņemt sūnas ar sūnu grābekli u.c.

Nulles pagrieziena pļāvēji ir visātrākie braucamie zāles pļāvēji, ja darba apstākļi to ļauj. Tas ir ļoti svarīgi, ja ir jāpļauj lielas teritorijas un tas ir jāizdara pēc iespējas īsākā laikā. Taču ar tiem var pļaut tikai zāli, un tie nepilda nekādas citas funkcijas.

Lai gan šādas tehnikas cenas ir amplitūdā no apmēram 1500 eiro līdz pat 10000 eiro un vairāk, šāds pirkums ilgtermiņā atmaksāsies, ja pļaujamā platība ir liela.


Foto: Husqvarna.lv

Zāles pļāvēji – roboti

Ja jums ir svarīgs laiks, ērtības un esat mūsdienu tehnoloģiju fanāts, tad robotizētie pļāvēji ir radīti tieši jums. Kādēļ gan savu brīvo laiku veltīt mauriņa pļaušanai, ja var atpūsties?

Labākās ierīces spēs nopļaut pat 5000m2 plašas teritorijas un darbosies arī tad, ja zāliena slīpums būs līdz 70%. Roboti tiks galā arī ar nelīdzenu virsmu un ar vienu uzlādi akumulators var darboties vairāk nekā 250 minūtes.

"Husqvarna" robotizētie pļāvēji ir vismodernākie pasaulē, ar uzticamāko un stabilāko darbību visas pļaušanas sezonas garumā. Tie ir kontrolējami ar lietotni viedtālrunī, no jebkuras vietas pasaulē, un jūs pat nemanīsiet tā darbību savā dārzā.

Vai esat gatavs mauriņa uzkopšanai? Jums nepieciešams kvalitatīvs zāles pļāvējs. Apmeklējiet vietni "Husqvarna.lv" un izvēlieties sev ērtāko modeli, kas būs jūsu palīgs vairākus gadus!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!