Foto: Publicitātes foto
Katram īpašumam ir sava fasāde, tās seja, taču, bieži vien, izlikt to publiskai apskatei nav tas, ko vēlas. Gudri izvēlēts un pareizi uzstādīts nožogojums ne tikai gādā par drošību un privātumu, bet arī uzlabo ēkas izskatu, to gaumīgi papildinot.

Izvēloties atbilstošāko nožogojuma veidu ir jāņem vērā tas, ko vēlas panākt. Vai tas ir dekoratīvs dārza dizaina elements, vai drošībai, vai skaņas izolācijai? Liela nozīme ir ēkas arhitektūrai: izmēram, apdares materiālam un iekļaujošajai dārza ainavai. Portāls
Būvlaukums.lv
ir apkopojis jaunāko informāciju un sniedz vieglu ieskatu šajā jautājumā.

Klasiskākais un biežāk sastopamais veids ir koka dēlīšu žogi. Izvēloties tos, ir ļoti grūti kļūdīties. Patīkami iekļaujoties ainavā, tie parāda labu gaumi un uzticību tradīcijām. Lai nodrošinātu ilgmūžību, kokam ir nepieciešama īpaša apstrāde, tāpēc ērtāk izvēlēties uzņēmumu, kuram ir pieredze un zināšanas, kā sagatavot un uzstādīt koka žogu. Pareizi apstrādāts un impregnēts koks sniedz dabisku un tīru izjūtu.

Tiem, kas šajā gadsimtā vēlas redzēt esošus materiālus jaunā kvalitātē, piemērots būs WPC - koka-plastmasas kompozītmateriāls, kas tiek veidots, sakausējot plastmasas granulas ar koka miltiem vai skaidām. WPC materiāls ir unikāls un inovatīvs produkts pasaules tirgū. Sekojot līdzi tendencēm, tam ir minimāla ietekme uz vidi, un tā ražošanas process ir ekoloģisks - tas tiek veidots no rūpniecības atkritumiem. Izstrādājumi no koka kompozīta ar smaržu un virsmas izskatu ne ar ko neatšķiras no īsta koka, tāpēc šo materiālu bieži sauc par "mūžīgo koku". WPC izskata ziņā atgādina koku, taču tajā pašā laikā labo tā trūkumus- izturību pret laika apstākļiem.

Ekskluzīvākie žogi - stila un gaumes izjūtas apliecinājums - ir metāla kaluma žogi. Tie parāda arī īpašnieka maksātspēju, jo katrs no pasūtījumiem tiek veidots un izkalts individuāli. Metāla kaluma žogiem ir nepieciešama minimāla aprūpe, un pie pareizas pirmapstrādes tie būs paliekoša vērtība. Šeit ir būtiski pieminēt to, ka metāla apstrāde ar cinku ievērojami paildzina tā mūžu un izturību pret laika apstākļiem.

Metāla kaluma žogu zīmīgākā īpašība ir to izskats. Tie veido vieglu un gaisīgu, tomēr pamatīgu iespaidu. Ar ornamentiem un rotājumiem tiem tiek piešķirts viegls un smalks dizains, ko nevar izdarīt, izmantojot citus materiālus.

Metāla kalumi nav vienīgais metāla nožogojuma veids. Samērā izplatīti arī ir metāla režģu žogi. Šie žogi ir piemēroti kā rūpnieciskajām teritorijām, tā privātmājām. Neaizsedzot skatu uz pasauli, ir iespējams noturēt mājdzīvnieku teritorijā, vai meža dzīvniekus ārpus augļu dārza. Šis ir viens no lētākajiem un ērtākajiem risinājumiem, tas neprasa milzīgas izmaksas un regulāru kopšanu, tajā pašā laikā teicami pilda savu funkciju.

Būtiska un neaizvietojama žoga sastāvdaļa, bez šaubām, ir vārti. Veramie vārti ir pats tradicionālākais un izplatītākais vārtu veids. Tiem piemīt vienkārša konstrukcija, kuru var uzstādīt gan privātmājās, gan industriālos objektos. Vārtus iespējams aprīkot ar automātiku un visām drošības sistēmām.

Tiem, kam funkcionalitāte un lokācija liek domāt atšķirīgāk, daudz piemērotāki ir slīdošie vārti. Slīdošie vārti ir ideāls risinājums šaurākiem pagalmiem un ierobežotām teritorijām. Laika apstākļi neietekmē sliedes un to mehānismus, ar kuru palīdzību tiek atvērti vārti, veidojot gudru un racionālu risinājumu.

Dzīvei trokšņainā vietā nav jābūt nolemtībai. Skaņu izolējošie materiāli un akustiskie norobežotāji dod iespēju izbaudīt mieru arī trokšņainā apvidū. Patlaban pasaulē tiek piedāvāti speciāla materiāla bloki, kuri būtiski slāpē skaņu līdz 40Db. Kaut gan šie materiāli ir masīvi bloki, ar dažādām faktūrām un krāsām ir iespējams panākt to, lai barjera iekļautos ainavā.

Lai žogs kalpotu ilgi un pildītu savu funkciju - izdaiļot, pasargāt, norobežot - ir ieteicams izvēlēties uzņēmumu, kas parūpēsies par to ne tikai uzstādīšanas laikā, bet veiks arī apkopi, ja tā būs nepieciešama. Viens no pamata rādītājiem gudram risinājumam ir tā ilgtspējība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!