Foto: Publicitātes foto
Tuvojoties vasarai, daudziem privātmāju un dārzu īpašniekiem aktuāla kļūst siltumnīcas iegāde. Taču aplūkojot piedāvājumu klāstu var nākties apjukt – izvēle ir patiešām daudzveidīga. Kam pievērst uzmanību izvēloties siltumnīcu? Par to turpinājumā!

Dažādu veidu siltumnīcas – izvēlies piemērotāko!

Siltumnīcas ir dažādas – atšķiras to karkass, segums, forma, izmēri. Lai saprastu, kurš būs piemērotākais risinājums, jāgūst kaut neliels priekšstats par piedāvājumu.

Siltumnīcas karkass un konstrukcija

Būtisks faktors ir siltumnīcas karkass. Tas var tikt izgatavots no dažādiem materiāliem, piemēram, metāla, kokmateriāla, dzelzsbetona, alumīnija.

Kas attiecas uz siltumnīcas konstrukciju, arī te varianti ir vairāki – nopērkamas gan vienslīpnes un divslīpņu, gan torņveidīgās un arkveida siltumnīcas.

Siltumnīcas segums

Arī siltumnīcas segumam tiek izmantoti dažādi materiāli. Labi zināmas ir polikarbonāta siltumnīcas, taču plaši izmantots ir arī stikls un plēve.

Piemērotība dažādām sezonām

Visi zina vasaras sezonas siltumnīcas, taču tas nebūt nav vienīgais variants. Var iegādāties arī ziemas siltumnīcas, kas dod iespēju savus iemīļotos augus audzēt visu cauru gadu. Protams, jāņem vērā, ka tāda siltumnīca attiecīgi ir arī jāapsilda.

Siltumnīcas forma

Nopērkamas gan brīvi stāvošās siltumnīcas, gan arī tādas, ko var piebūvēt pie kādas ēkas sienas vai citas piemērotas pamatnes.

Siltumnīcas novietojums

Izvēloties siltumnīcu, jāizvērtē arī, kur tā tiks novietota. Siltumnīcu ieteicams uzstādīt aizvējā, pietiekami tuvu piekļuvei pie ūdens un elektrības. Jāpadomā arī par to, kas siltumnīcā tiks audzēts, kādu dobju novietojumu izvēlēties, lai platība tiktu izmantota racionāli.

Būtiskākie faktori, ko ņemt vērā

Izvēloties piemērotāko siltumnīcu, jāizvērtē vairāki faktori. Pirmkārt jau – kāda ir dārza platība. Tāpat jāpadomā, kādus uzdevumus siltumnīcai būtu jāveic, tāpat augi tiks izmantoti pašu vajadzībām vai arī tie tiek audzēti ar mērķi tos pārdot. Tāpat jādefinē, kāds ir siltumnīcas iegādei un uzstādīšanai atvēlētais budžets.

Ja augus plānots audzēt tikai savām vajadzībām, pietiks ar nelielu, 2-4 metrus garu siltumnīcu. Ražas pārdošanas mērķim attiecīgi jāizvēlas lielāka siltumnīca.

Jānovērtē arī, kāds siltumnīcas segums ir piemērotāks. Piemēram, plēve būs lētāks variants, taču svarīgi pārliecināties, ka tā ir pietiekami blīva un kalpos pietiekami ilgi.

Ja tomēr ir vēlme pēc kaut kā izturīgāka, jāizvēlas polikarbonāta vai stikla siltumnīca. Būtiski, ka polikarbonāts nelaiž cauri UV starojumu, kas kaitē augiem, savukārt stikls labi vada siltumu, tomēr ir samērā trausls.

Lai izvēlētos piemērotāko siltumnīcu, jāizvērtē savas vajadzības un iespējas. Ja nepieciešams, jākonsultējas arī ar speciālistiem, kas spēs ieteikt labākos risinājumus tieši Tavām vajadzībām.

Kur iegādāties siltumnīcu?

Viens no variantiem, ja aktuāla siltumnīca, ir došanās uz specializēto veikalu. Tur pieejams daudzveidīgs siltumnīcu klāsts, kā arī zinošu pārdevēju konsultācijas. Tomēr tā nav vienīgā opcija – plašu siltumnīcu un cita dārza aprīkojuma klāstu atradīsi arī interneta veikalos. Iepirkšanās tiešsaistē ļauj ietaupīt gan laiku, gan līdzekļus, jo izdevīgākie piedāvājumi atrodami daudz ātrāk un vienkāršāk.

Lielākie interneta veikali piedāvā arī vairākas pasūtījuma piegādes iespējas, tādēļ nebūs jāuztraucas par siltumnīcas aizgādāšanu uz mājām vai dārzu. Vērts arī paturēt prātā, ka, iepērkoties internetā, spēkā ir distances līgums, kas nosaka – pircējam ir tiesības iegādāto preci atgriezt atpakaļ pārdevējam, ja tā kāda iemesla dēļ tomēr neatbilst cerētajam.

Kvalitatīva siltumnīca palīdz izaugt labai ražai. Izvērtē savas vajadzības un atrodi to risinājumu, kas atbilst Tavām prasībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!