Foto: Shutterstock
Apstaigājot Brīvdabas muzeju, var redzēt ne vienu vien mājeli ar niedru jumtu, taču tajā pašā laikā arī mūsdienās būvētām mājām visai bieži var novērot niedrēm klātus jumtus.

Gan jau katrs ir šo un to dzirdējis par niedru jumtiem, taču, iespējams, daļa nemaz nezina šī materiāla specifiku un iemeslu tam, kāpēc pirms simtiem gadu atzītā tehnoloģija joprojām tiek pielietota māju būvniecībā. Kā skaidro ''Jumti'' speciālisti savā mājas lapā, niedru jumta būvfizikālās priekšrocības balstās uz niedres stiebra īpašo uzbūvi, kas nelielā telpā nodrošina gaisa apmaiņu. Niedru klājums nodrošina vienlaikus blīva, elpojoša, un ūdens droša jumta uzbūvi. Turklāt ēka zem niedru jumta ir pasargāta no lielām temperatūras izmaiņām – ziemā ir patīkami silts, bet vasarā telpas nepārkarst.

Tā kā šobrīd arvien vairāk cilvēku domā par ekoloģiskiem un pret dabu saudzīgiem risinājumiem arī māju būvniecībā, niedru jumti šādi domājošiem pat ļoti piestāv. Kas nav mazsvarīgi, niedres ir arī gadu gaitā pārbaudīta vērtība – pareizi un kvalitatīvi uzklāts, niedru jumts kalpo vairāk nekā simts gadu. Protams, par to ir jārūpējas, kā par jebkuru mājas sastāvdaļu. Daudzus šāda izvēle var nešķist tā labākā izcenojuma dēļ – niedru jumts ir krietni dārgāks, tomēr, ja pievēršas aprēķiniem, apskatot arī citus faktorus, izmaksas ilgtermiņā, piemēram, siltumizolācijai, kondicionēšanai un ventilācijas iekārtām, beigu beigās niedru jumts ir pat izdevīgāks.

Niedru jumts – par un pret

Par to, kādi priekšnoteikumu jāņem vērā par labu šādam jumtam un ar ko jārēķinās ilgtermiņā, ''Tava Māja'' stāsta niedru jumtu speciālists Gatis Kiršfelds.

Vaicājot speciālistam, kas ir tās situācijas, kad niedru jumti nav piemēroti, ierobežojums esot priežu mežs. Ja māja ieskauta priežu mežā, ļoti bieži nāksies saskarties ar jumta tīrīšanu, un, ja to nedarīs, niedrēs sabirušo skuju, čiekuru dēļ veidosies komposts, kas nav vēlams. Iespējams, vairums domā, ka niedru jumti piestāv vien pirts mājām vai autentiska paskata ēkām, tomēr arī mūsdienīgām celtnēm niedru jumts pat ļoti piestāvēs, ja vien tas ir redzams. Kiršfelds atzīst, ka piecstāvu mājai tas nav vajadzīgs, jo niedres paliks neredzamas, taču jebkuras konstrukcijas mājai šāds jumts izskatīsies lieliski. Turklāt, tā kā niedres ir plastisks materiāls, var tikt īstenotas arī sarežģītas jumta konstrukcijas. Ar niedrēm var panākt skaisti plūstošas līnijas, glītas formas un pat ļoti dažādus izpildījums, tāpēc maldīgi uzskatīt, ka niedru jumti ir vienveidīgi.

Foto: Shutterstock

Ja niedru jumts šķiet vilinoša ideja, jāzina, ka reizi divos gados nepieciešama rūpīga jumta tīrīšana. Tas gan attiecas uz visu veidu jumtiem, lai nepieļautu tā apaugšanu ar sūnām, taču niedru jumtu gadījumā tas ir jo īpaši svarīgi. Lapas, skujas ar speciālām slotām jāizslauka, un to profesionāli dara speciālisti, kas arī liek niedru jumtus. Ik pēc 20–30 gadiem no jumta vajadzētu notīrīt sūnas, kas ir niedru jumta lielākais ienaidnieks. Zem sūnas uzkrājas mitrums, kas veicina pūšanu. Jumts būtu jāsargā arī no putniem, kas iesēj tur dažādas sēkliņas un zīles.

Vēl kāds būtisks priekšnoteikums šādai izvēlei – jumta korei jābūt no kvalitatīva koka materiāla, lai tā nebūtu bieži jāmaina. Niedru jumtu speciālists skaidro, ka korēs parasti izmanto dēlīšus vai plēstās skaidas, kas arī ir Latvijā visizplatītākais kores veids, taču varot izmantot arī dakstiņus, spaļus ar māliem u.c. veidus.

Nianse, par ko daudzi nemaz neaizdomājas – niedru jumta gadījumā nevar izmantot notekas, jo niedru jumts veido pārkares. Bet tas pat ir ieguvums, jo nebūs nepieciešamas satekas, blīvējumi, skrūves un daudzi citi materiāli. Un vēl – uz zemes, aptuveni tajā vietā, kur beidzas jumts, vajadzētu sabērt nelielus akmentiņus, lai ūdens labāk uzsūktos un neveidotos peļķes. Tāpat būtiski ievērot spāru grādus – nevajadzētu būt lēzenākam par 30o, citādi lietus ūdeņi slikti notecēs, un arī rādītājs vairāk par 50o nav tas labākais.

Būvējot māju un pareizi ievērojot visus ugunsdrošības standartus, niedru jumts noteikti ir drošāks nekā sintētisks jumta segums. Pat nejauši uz jumta nokritusi raķete vai cigaretes izsmēķis ugunsnelaimi neizraisīs.

Apsverot domu par niedru jumtu, noteikti daži aizdomājušies par to, cik gan ugunsdrošs vai, pareizāk sakot, ugunsnedrošs, ir šāds risinājums. Un, pārsteigti būs visi skeptiķi, jo niedres pieder pie vāji degošo materiālu grupas, ko speciālists arī skaidro mājas lapā ''Niedru Jumts''. Tie ir ugunsdroši sava blīvā seguma dēļ. Būvējot māju un pareizi ievērojot visus ugunsdrošības standartus, niedru jumts noteikti ir drošāks nekā sintētisks jumta segums. Pat nejauši uz jumta nokritusi raķete vai cigaretes izsmēķis ugunsnelaimi neizraisīs.

Foto: Shutterstock

Kas attiecas uz siltumizolāciju, tieši niedres ir īpaši pateicīgs materiāls, jo tās ir dabīgais termoizolators, kas uztur vienmērīgu temperatūru gan vasarā, gan ziemā. Mājas sienas un citas konstrukcijas netiek pakļautas temperatūras svārstībām – dienā tās neuzkarst, bet naktī strauji neatdziest, tādēļ kalpos daudz ilgāku laiku. Te gan jāmin, ka ziemas sezonā sniegs ilgi turēsies uz jumta (jābūt stiprām spārēm), un mainīgos laikapstākļos, piemēram, ja pēc atkušņa seko stiprs sals, var veidoties šļūdonis zem sniega segas un izkrist dažas niedres reizē ar atkusušo ledu.

Minot niedru jumtu trūkumus, vēl der atcerēties, ka niedru jumts savu gaiši dzelteno krāsu zaudēs jau aptuveni gada laikā, un jumts kļūs pelēks. Līdz ar to – fasādes krāsa jāpieskaņo tam, kāds jumts izskatīsies pēc gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!