Foto: Privātais arhīvs
Dzīve pie dabas krūts sevis celtā vai atjaunotā mājā ar katru gadu paliek arvien aktuālāka izvēle daudzām ģimenēm. Tieši tāpat arvien biežāk mājas saimnieki mitekli vēlas atjaunot, tajā saglabājot autentiskumu un vēsturiskumu, piemēram, atjaunojot un dodot otru iespēju vecajām mājas durvīm vai logiem. Ja nav iespējams saglābt jau esošo un savu mūžu nokalpojošo, ir pāris veidi, kā no jauna mājoklī ienest vēsturisku pieskārienu. Tā kripatiņu vēsturiskuma, autentiskuma un itāļu arhitektūras noskaņas klientu mājās ienes interjera dizainere Sarmīte Eizāne ar dekoratīvo apmetumu.

Šarms uz sienām un ne tikai

Sarmīte ar dekoratīvo apmetumu uz sienām rada īstu mākslas darbu, kā arī uzskata – šis risinājums visiederīgākais ir tieši lauku mājās. "Es savus apmetumus vairāk redzu lauku mājās, ar "rustic" stila tendencēm, jo pilsētas dzīvokļus cilvēkiem patīk veidot skandināvu stilā, kur pārsvarā tiek izmantots mikrocements vai smalkāks apmetums, kas rada zīda efektu." Jāatzīmē, ka interjera dizainere saviem darbiem izmanto vienu konkrētu apmetumu – "Calcecruda".

Turklāt apmetums ir ne vien lielisks dekors, bet arī itin piemērots risinājums mājās, kurās apkure ir neregulāra. "Šis apmetums ir ļoti dabīgs, elpojošs materiāls – tur ir māls, kaļķis, marmora smiltis un celulozes granulas. Tas viss palīdz uzsūkt mitrumu, kad nepieciešams, savukārt, kad ir sauss – to atgrūst. Tas ir veiksmīgs risinājums mājām, kurās apkure ir neregulāra, jo, izmantojot, piemēram, malkas krāsniņas, temperatūra telpās var būt ļot mainīga, kas dažādus apdares materiālus ietekmē nelabvēlīgi. Piemēram, tapetes šādās mājās ne vienmēr ir labākais risinājums, jo laika gaitā sāk atlīmēties." Sarmīte arīdzan pamanījusi, ka cilvēki arvien biežāk vēlas mājoklī integrēt kaut ko dabīgu, bieži izvēli par labu dodot kaļķa apmetumam. "Kaļķis ir salīdzinoši vienkāršāks, bet ar to ir mazākas iespējas veidot izteiktus ornamentus, jo biezā kārtā tas plaisā, tapēc "Calcecruda" apmetums ir lielisks risinājums, ja ir vēlme tikt pie dabīga materiāla sienas ar izteiktiem rakstiem un reljefu. Papildus tam, apmetumu apstrādājot ar patinu, rakstiem veidojas arī dziļuma efekts."

Pielietojuma dažādās iespējas

Interjera dizainere stāsta, ka apmetumu var izmantot dažādu virsmu noklāšanai – viņa to ir izmantojusi, noformējot šampanieša pudeles, mēbeļu virsmas un pat pūra lādes dizaina veidošanā. Vienīgais izņēmums – kāpņu pakāpieni. "Uzklājot uz virsmas, pa kuru tiek bieži staigāts, tas nobružāsies. Bet šis apmetums ir ideāls, piemēram, kamīniem, kurus biežāk noklāj ar fasāžu apmetumu – tas ir raupjš, ass un taustei nepatīkams. Šis apmetums ir ļoti patīkams un maigs – pilnīgi gribas iet un sienu glāstīt. Šo apmetumu var izmantot, kā alternatīvu flīzēm, pielietojot dušas telpās vai starp virtuves skapīšiem. Apmetuma priekšrocība ir tā elastīgums, kas ļauj to izmantot uz dažādām liektām virsmām, ko ne vienmēr var izdarīt ar flīzēm. Noslēgumā gan apmetums jāapstrādā ar speciālu laku, kas ir noturīga pret ūdeni."

Ja mājas saimnieks vēlas mājoklī izveidot īpašu sienu ar apmetumu, var būt drošs, ka šāda siena būs tikai un vienīgi viņam, jo katru reizi no apmetuma tiek radīts kaut kas unikāls – otrreiz tādu pašu sienu izveidot ir neiespējami, teic Sarmīte. Uzsākot darbu, pasūtītājam vajadzētu aptuveni saprast, kādus rakstus viņš gribētu uz sienas redzēt, lai varētu sagatavot nepieciešamos trafaretus. Rakstu iespējas ir ļoti dažādas – gan ļoti izsmalcināti, gan klasiski, kā arī izteikti ģeometriski. Tomēr interjera dizainere uzreiz piemetina, ka vienmēr vēlas, lai klienti uzticas viņas domu lidojumam: "Mani darbi ir ļoti piesātināti ar reljefu un rakstiem. Man patīk izmantot gan veselus ornamentus, gan tā daļas, šādi panākot autentiskuma un vecuma nokrāsu. Jo lielāks laukums, jo vairāk varu spēlēties! Perfekti pateikt to, kāds būs gala rezultāts, nevar. Gribētu piebilst, ka šis apmetums ir vairāk kā vienas sienas dekors, nevis apdare visai istabai, – tam būtu jākalpo kā telpas akcentam."

Dekoratīvo apmetumu krāso ar patinu – tā ir caurspīdīga krāsa uz ūdens bāzes, kas ap rakstiem rada dziļuma efektu. Var izmantot arī dažnedažādus toņus, kurus savstarpēji miksējot var radīt košāku gala rezultātu. Runājot par apdares kopšanu, Sarmīte teic, ka apmetumu pavisam droši var mazgāt, jo tas nav raupjš, un lupatiņa, tīrot apmetumu, nepūkosies un neaizķersies.

Aiz skaistajām sienām – vairāku dienu darbs

Jāgatavojas, ka skaistās apdares tapšanas process aizņem vairākas dienas. Lai nedaudz apskaidrotu, kādēļ dekoratīvā apmetuma uzklāšana uz sienas ir laikietilpīgs process, Sarmīte ieskicē darbus, kas jāveic, ja ar dekoratīvo apmetumu jānoklāj kamīns. Kamīna apdares radīšana aizņem aptuveni piecas dienas. Ja kamīnam jau ir uztaisīta melnā apdare, piemēram, ar ģipškartonu, pirmajā dienā tas ir jānogruntē, kas aizņem pāris stundas. Pēc tam jāgaida vismaz 24 stundas, lai uz kamīna uzklātu jau pirmo kārtu. Tai atkal ir jānožūst, tāpēc ornamenta likšana notiek atkal nākamajā dienā. Kad uzliktais ornaments ir nožuvis, atliek krāsošanas un lakošanas darbi. "Tas ir vienīgais mīnuss – jāgatavojas, ka apmetuma veidošana aizņems vairākas dienas, kas var izrādīties apgrūdinoši, ja tas ir izbraukuma objekts."

Līdz šim lielākais izaicinājums Sarmītei bijis apmetuma uzklāšana uz griestiem. "Klients teica, ka grib apmetumu un viss. Bet es skatījos apkārt un domāju – nav īsti, kur to uzlikt. Visur tikai logi, logi. Paskatījos uz griestiem un teicu: "Nu vienīgi uz griestiem." Klients, protams, teica – jā! Vai es to darītu vēlreiz? Nezinu! Visu laiku jālēkā pa trepītēm, jo viss uz priekšu iet tikai par kādiem 30 centimetriem – visu laiku jākāpj lejā un jāpārliek trepes. Tas bija traki – piecas dienas lēkāju, turklāt krāsojot uz galvas līst krāsa un birst putekļi. Tomēr gala iznākums ir ļoti skaists. It īpaši, kad griestus papildina ar gaismām – tai spīdot virsū, izceļas reljefs un raksti."

Foto: Privātais arhīvs

Dekoratīvais apmetums uz griestiem

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!