Foto: F64
"Manai mājai sāk šķobīties pamati. Vai ir kādas metodes, kā šo kaiti var izārstēt?" raksta Pēteris Š. Smiltenē.

Pamatu labošana un nostiprināšana ir ķēpīga lieta. Tomēr piedāvājumā parādījušās vairākas jaunas metodes. Viena no tām ir skrūvpāļi "Helical Pier", kurus izmanto, lai pamatus deformāciju gadījumā stabilizētu vai arī paceltu ar konsoles palīdzību.

Tehnoloģija ir vienkārša, 45 kg smagie pāļi ir droši, to izmantošana nav laikietilpīga. Pirms tam gan nepieciešams veikt grunts izpēti. Lai novietotu konsoli zem pamatiem, skrūvpāli ieurbj ar rotējošu iekārtu.

Pāļa pagarinājumus liek tik ilgi, kamēr lāpstiņas ir vajadzīgajā dziļumā un ir sasniegts nepieciešamais berzes spēks. Tad pievieno konsoli un slodzi pārnes uz pāli. Tā ēku var nostabilizēt un pat pacelt. Viena šāda skrūvpāļa ievietošanas cena ir apmēram 50 lati/m.  

Ar "Dura-Grip" spirālveida pāļiem toties var remontēt un pat pārbīdīt pagrabstāva sienas. Sienā ieurbj pāļa izmēra caurumu, tad izrok vietu ārpusē, lai novietotu atbalsta plātni. Pēc tam gruntī ieurbj skrūvveida enkuru sistēmu. Kad nepieciešamais dziļums un berzes spēks ir sasniegts, plāksni nostiprina pie pagrabstāva sienas. Ar skrūvpāļu palīdzību var pat pavirzīt sienu, lai izlīdzinātu nesošo slodzi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!