Foto: F64
Sadzīvē ienāk arvien vairāk priekšmetu, kuru darbību nodrošina elektroenerģija. Elektrotīkla pārslodze var izraisīt vadu aizdegšanos, nekvalitatīvas rozetes var radīt nopietnus draudus bērniem, tāpēc, izvēloties pagarinātājus un rozetes savam mājoklim, ir svarīgi vispirms aprēķināt, kāds varētu būt paredzamais jaudas patēriņš, un ņemt vērā preču tehniskos parametrus, lai garantētu savu un bērnu drošību.

1.     Pagarinātāji

Tirdzniecībā pieejami divu veidu saimniecības pagarinātāji. Atšķirību starp abiem pagarinātāju veidiem nosaka vada diametrs - 1 mm² un 1,5 mm². Vadi ar lielāku diametru paredzēti lielākai slodzei. 1 mm² resni vadi ir pietiekami, ja noslogojat elektroenerģijas padevi ar 2000 W jaudu, bet, ja paredzamais enerģijas patēriņš ir lielāks, tad pareizāk būtu izvēlēties pagarinātāju, kura vada diametrs ir 1,5 mm². Piemēram, ar tievāku vadu pietiks, ja esat nolēmis tīklam pieslēgt tikai dažas galda lampas un elektronisko pulksteni, bet, ja esat nolēmis pieslēgt veļasmašīnu, mikroviļņu krāsni, elektrisko plītiņu un citu sadzīves elektrotehniku, noteikti vajadzētu pagarinātāju ar resnāku vadu.

2.     Rozetes

Latvijā tiek izmantoti divi kontaktspraudņu standarti ar stieņu resnumu 4,0 un 4,8 mm diametrā. 4,00 mm standarts, kas bija piemērots visai padomju laikā ražotajai sadzīves tehnikai pamazām iziet no apgrozības, jo visa mūsdienu elektrotehnika aprīkota ar 4,8 mm diametra spraudņiem. Tāpat kā attiecībā uz pagarinātāju vadu resnumu, arī spraudņa stienīšu resnumu nosaka pēc tā, cik lielam jaudas patēriņam tie paredzēti. Attiecīgi, rozetes, kas paredzētas vairāk izplatītajiem 4,8 mm standarta spraudņiem, iztur lielāku jaudas patēriņa slodzi.

3.     Bērnu drošībai

Ja jūsu ģimenē ir bērns, pastāv risks, ka tas var gūt nopietnas traumas, rotaļājoties ar elektrības rozetēm, piemēram, ievadot tajā dažādus priekšmetus. Tādēļ, domājot par bērnu drošību, īpaši izstrādātas rozetes, kas ievērojami samazina risku bērnam būt traumu. Šo rozešu īpatnība ir tā, ka spraudņa vieta tai ir ne tikai dziļāk iegremdēta korpusā, bet arī tāda, ka spraudnim paredzētos caurumus nosedz ar atsperēm nostiprināti vāciņi, kuru pretestība ir pietiekama, lai nepielietojot lielāku spēku, tajā nejauši neievadītu kādus svešķermeņus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!