Foto: Shutterstock

Ja arī tavu prātu nodarbina domas par to, kas gan ir tās nianses un zelta likumi, ko ievēro visi meistari, veicot remonta darbus un atjaunojot sienas ar krāsojumu, tad ierosinājumus un padomus vari smelties no portāla housebeautiful.com apkopojuma.

Perfekts sienas reljefs

Viens no priekšnoteikumiem, lai iegūtu perfekti gludu sienas krāsojumu bez defektiem, ir sienas apstrāde un nogludināšana pirms krāsošanas. Profesionāli meistari to noteikti neveic ar smilšpapīru, jo tas ar laiku nodilst un nenodrošina vienmērīgu slīpēšanu, tā vietā vislabāk izmantot slīpmašīnu. Slīpmašīnas izmantošana nodrošinās vienmērīgu slīpēšanu, ar to process būs vieglāk izdarāms, turklāt ar to būs daudzkārt vieglāk noslīpēt lielākus negludumus. Kas attiecas uz slīpēšanas virzienu, vispirms to ieteicams darīt vertikālā veidā no augšas uz leju, bet pēc tam gludumu var koriģēt ar slīpēšanu horizontālā virzienā.

Negludumu novēršana

Sienu krāsošanu noteikti nevajag sasteigt, un ir rūpīgi jāsagatavo siena šim procesam, tāpēc nepieciešams arī aizpildīt visus caurumus un negludumus. Šim nolūkam jāizmanto pēc iespējas līdzīgākas krāsas grunts, lai tā nespīdētu cauri sienas krāsojumam. Tumšākām sienām izmanto tumšāku grunts krāsu, bet gaišākām kaut ko pietuvinātāku. Nolīdzinot sienas reljefu, noteikti jāņem vērā tas, ka grunts krāsas klāšana jāveic vairākkārtīgi, turklāt tā jāklāj ne tikai konkrētajā vietā, bet jāizsmērē lielākā laukumā, lai gludums būtu izlīdzināts.

Krāsošanas laukuma iezīmēšana

Lai arī kā gribētos paļauties uz savu precizitāti, tomēr sienu krāsošanu nav ieteicams veikt, pirms nav nolīmētas apmales, līstes, slēdžu malas un citas vietas, kur nav nepieciešams novilkt ar krāsas otu. Vislabāk šādās situācijās apmales un citas vietas ierobežot ar līmlenti, kuras krāsa ir pretēja vēlamajam sienas krāsojumam, piemēram, spilgti zilu, lai šīs vietas labāk izceltos un būtu viegli pamanāmas.

Sagatavošanās darbi

Neaizmirsti arī par sagatavošanās darbiem, kas ietver grīdu noklāšanu ar plēvi, avīzēm vai ko citu, tāpat arī mēbeļu un kādu istabā esošo priekšmetu noklāšana, lai nekas nejauši netiktu nokrāsots. Apakšā krāsas bundžai noteikti paliec vairāk avīzes vai pat kādu paliktni, lai būtu lielāka drošības sajūta.

Rullīša skalošana

Svarīgi ir rūpīgi izskalot krāsas rullīti ne tikai pēc sienas krāsošanas, bet arī pirms tam. Jaunie rullīši sākumā mēdz būt pūkaini, tāpēc tie noteikti pirms izmantošanas ne tikai jāizskalo, bet arī jāizmazgā ar šķidrajām ziepēm un pēc tam jāizžāvē. Tas pats attiecināms arī uz otām, arī tās pirms tam ieteicams izmazgāt, neskatoties uz to, vai tās ir jaunas vai jau izmantotas otas.

Vanniņas izmantošana

Sienu krāsošanas procesā speciālā krāsas vanniņas ir obligāta nepieciešamība, kas ļaus vieglāk veikt šo procesu un nodrošināt labāku gala rezultātu. Krāsu vanniņā jālej krāsa nelielos daudzumos, ja tā tiks ielieta daudz, tad krāsa var apkalst, kamēr tā vēl nav tikusi izmantota. Ar rullīti nepieciešams pirms tam izlīdzināt krāsu uz speciālās virsmas vanniņā, lai rullītis būtu pārklājies ar matētu virskārtu. Šādi tiks nodrošināts līdzens un vienmērīgs krāsas klājums.

Krāsošanas secība

Svarīgi ievērot ne tikai krāsas izmantošanu, bet arī klāšanu uz sienas. Ieteicams to sākt darīt no stūriem un apmalēm. Šajās vietās jāizmanto plakana ota, kas ļaus piekļūt šaurākajām vietām. Kad šīs zonas ir nokrāsotas, jāņem talkā krāsu rullītis un jākrāso lielais laukums vispirms slīpi veidojot krusteniskas joslas, bet pēc tam izlīdzinot krāsojumu ar horizontālām un vertikālām kustībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!