Foto: F64
Šovasar iedzīvotāji vairāk laika un līdzekļu atvēlējuši sava mājokļa remontam un tā veikšanai iegādājas visdažādākā veida apdares materiālus, kā arī izmanto patēriņa kredītu, "DELFI Māja un dārzs" pavēstīja AS "Rautakesko" Mārketinga komunikāciju nodaļā.

"Raksturīgi, ka Latvijas iedzīvotāji augstu vērtē savu dzīvesvietu, tādēļ mērķtiecīgi gadu pēc gada uzlabo tās vidi. Lai arī sarunās ar mūsu klientu konsultantiem pircēji atklāj, ka nepieciešams remonts vairākām telpām vai pat visam mājoklim, tomēr vairums pašreiz līdzekļus spēj ieguldīt lielākoties tikai, piemēram, virtuvē, vannasistabā, koridorā vai citā no telpām. Aktīvā remonta sezona sakritusi ar laiku, kad pamazām atgriežas arī patēriņa kredītu piedāvājums. Daļai klientu tas ir labs risinājums, tomēr jūtams, ka šādā veidā veiktais pirkums ir daudz rūpīgāk izsvērts nekā pirms pāris gadiem, kad daļa nerēķināja līdzi savas reālās iespējas, lai savlaicīgi atdotu naudu bankai," stāsta "Rautakesko" Mārketinga komunikāciju nodaļas vadītāja Ieva Zlaugotne.

Redzams, ka daudzi pēc apdares materiāliem, instrumentiem uz veikalu nāk rūpīgi sagatavojušies, līdzi ņemot veiktos aprēķinus nepieciešamajam daudzumam. Tomēr "K-Rauta" novērojumi liecina, ka daļa pircēju labprāt arī saņem šo informāciju veikalā uz vietas, kā arī izmanto interjera dizaineres konsultācijas, lai izvēlētos gan telpas jauno vizuālo izskatu, plānojumu - mēbeļu, gaismekļu, elektrības slēdžu funkcionālu izvietojumu. "Darbu veicējam palīdz, piemēram, dizaineres trīs dimensijās izstrādātās vizuālās skices, jo skaidri redzams, kā jāizskatās fototapetei, rakstainu un krāsainu tapešu, sienu krāsojuma, flīžu kombinācijām," stāsta Zlaugotne.

No tā, cik nopietns darbs ieguldīts, gatavojoties gaidāmajam remontam, atkarīga arī sekmīga tā norise. Cilvēki vispirms izvērtē, kas viņiem patiktu un pēc tam kopīgi tiek lemts, ko reāli var iegādāt ar pirkumam atvēlēto budžetu, stāsta veikalu tīkla "K-Rauta" interjera dizainere Kristīna Jakovļeva.

Līdz ar materiāliem klienti visbiežāk uzreiz iegādājas arī nepieciešamos instrumentus. Vērojamas arī interesantas situācijas, kad, piemēram, saimnieks saka, ka mājās ir gan otas, gan rullīši krāsošanai, bet, kad jāķeras pie darba, izrādās, ka tie pēc iepriekšējā remonta sakaltuši - vairs nav lietojami.

Tāpat bieži vien gadās situācijas, ka uzsākot remontu, tomēr atklājas, ka vēl nepieciešams veikt kādu neieplānotu darbu, tādēļ "K-Rauta" klientu konsultanti iesaka sava remonta budžetā ieplānot arī rezerves līdzekļus, lai iesākto varētu turpināt pēc izlemtā grafika. Parasti daļu no izmaksām veido alga meistaram, tādēļ vēlams izvērtēt viņa piedāvāto darbu tāmi, kurā jābūt detalizētam aprakstam par veicamo un arī termiņam. Ietaupījumi iespējami, ja mājokļa saimnieki daļu no darbiem uzņemas veikt paši. Redzams, ka daudzi šādi paveic pilnīgi visus darbus ne tikai tādēļ, lai ietaupītu, bet remontdarbi ir viņu aizraušanās un iespēja apgūt ko jaunu.   

  

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!