Foto: Shutterstock
Lai arī līdz sīpolaugu ziedēšanai, šķiet, jāgaida vesela mūžība, to nevar teikt par hipeastru, kas ir viens no pirmajiem sīpolaugiem, kas uzzied telpās, ja vien tam bijis miera periods un atbilstošas rūpes par augu tā laikā.

Tie, kas pavasarī un vasarā ziedošo hipeastru saglabāja ar domu, lai iespaidīgo ziedēšanu atkārtoti redzētu arī nākamajā gadā, visticamāk, augam ļauj šobrīd atpūsties. Taču tas, kā par augu rūpēsies miera periodā, ietekmē arī to, kā tas ziedēs jau pēc dažiem mēnešiem.

Kā zināt, ka augs dodas miera periodā? Par to ziņo lapas – ja tās sāk iedzeltēt, tā ir pazīme, ka augam jāuzsāk miera periods, esot tumšākā un vēsākā vietā, raksta ''Telpaugi.wordpress''. Vislabāk šajā laikā augu novietot vietā, kur temperatūra ir 10-15 grādu robežās. Šādā klimatā augam lapas pamazām nokaltīs, kas ir vajadzīgs, lai augs uzņemtu jaunus spēkus. Kad labas nokaltušas, tās ieteicams apgriezt, lai paliek vien podiņš ar sīpoliem.

Sīpolus miera periodā pavisam noteikti mēslot nevajag, bet laista arvien mazāk, kad zeltē lapas, un kad tās nav nemaz, nelaista vispār, rekomendē pieredzējušie hipeastra audzētāji ''Cālis'' forumā. Vieni stāsta, ka augs labi piedzīvo miera periodu turpat uz palodzes, bet citi iesaka sīpolus likt kādā kastē vēsumā. Sīpoliem miera periodā pat jāļauj nedaudz iežūt. Kad sīpoli jau nedaudz apžuvuši, šis ir īstais laiks, kad var tos atdalīt, lai pavairotu pa vairākiem podiem.

Kad sīpolam parādās ziedpumpuri un jaunas saknes, tas jau ir uzņēmis spēkus un gatavojas atkal jaunai ziedēšanai, un tad var to stādīt jaunā podā ar trūdvielām bagātu augsni, atsākt laistīšanu un tad jau pamazām mēslošanu, lai augs jau drīzi ziedētu. Parasti miera periods beidzas janvāra beigās un februāra sākumā.

Vairāk par hipeatru un tā kopšanu visos posmos lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!