Naudas koka jeb krasulas (Crassula) ieviešanai mājoklī ir neskaitāmas pozitīvās īpašības – tas lieliski izskatās, tam piemīt ārstnieciskas īpašības, tas neprasa īpašas rūpes, kā arī piemīt spēja pievilināt naudu mājokļa saimniekiem.

Dažādās krasulas

Šie bagātības nesēji jeb naudas koki mēdz būt dažādi un dažkārt pēc vizuālajām pazīmēm nemaz nevar noteikt, ka tā ir viena no krasulu sugām. Telpauga lapas mēdz variēt no zvīņveidīgām līdz pat vairākus centimetrus garām, kā arī krāsa lapām var būt ne tikai zaļa, bet arī pelēka un sarkana. Tomēr starp visiem tik dažādajiem sugu veidiem, lielākajai daļai augu stumbri aug it kā caur saaugušām lapām, tāpēc augs izskatās neparasti skaisti. Pieprasītākās un zināmākās sugas, kas sastopamas pie mums, ir olveida krasula, šmita krasula un kokveida krasula, un katrai no tām ir savas atšķirīgās pazīmes, piemēram, balti vai rozā zvaigžņveida ziedi, kas parādās rudenī.

Naudas nesējs

Izdzirdot vārdu krasula, ne visiem rodas asociācija tieši ar šo augu, jo sarunvalodā to esam nodēvējuši par naudas koku, jo tā sulīgās lapas pēc formas atgādina naudu, tāpēc tā ir bieži sastopama dāvana ''sālsmaizes'' viesībās, kāzās un citos svētkos, kad ir vēlme novēlēt daudz naudas. Lai arī finansiālo apstākļu uzlabošanās pēc šī auga ieviešanas mājoklī nav zinātniski apstiprināta, tas mūs neattur no simboliskā telpauga ieviešanas. Pēc fen šui padomiem, augs patiesi spēs veicināt ienākumu augšanu, ja auga podam pa virsu tiks saliktas nepāra skaita monētas, taču tās ik pa laikam ieteicams nomazgāt tekošā ūdenī, lai jau esošajiem ienākumiem rastos arī jauni.

Ārstnieciskās īpašības

Lai arī daudzi šī auga īpašnieki to nemaz nezina, krasulai piemīt arī ārstnieciskas īpašības. Augu lapās esošā sula noder sasitumu un sastiepumu ārstēšanā, mazina tūsku un sāpes lapsenes koduma gadījumos, un angīnas sasirgšanas gadījumos palīdz atbrīvoties no kakla iekaisuma sāpēm. Kakla sāpju gadījumā pa vienai trešdaļai no lapas vajag košļāt aptuveni trīs reizes dienā, taču pārējos gadījumos lapas sula ir jāierīvē uz ārstējamās vietas un jānofiksē ar marles saiti. Šīs ārstnieciskās īpašības der atcerēties, jo situācijās, kad kaut kas būs nepieciešams, dabiskās zāles būs rokas stiepiena attālumā.

Rūpes par augu

Iemesls, kāpēc tik daudzos mājokļos ir ieviestas krasulas jeb naudas koki, ir pavisam vienkāršs – tas ir viens no visvieglāk audzējamajiem istabas augiem. Tas labi augs gan saulainās vietās, gan izkliedētas gaismas vietās, tas spēj paciest pat nulle grādu temperatūru, taču ikdienā tam vēlama vidēji silta temperatūra. Labā ziņa tiem, kam ir grūtības atcerēties par augu laistīšanu – naudas koku vajag laistīt tikai tad, kad augsne ir izžuvusi. Ziemā laistīšana jāveic pavisam minimāli, un tā, lai augsne ir gandrīz sausa. Ziema ir laiks, kad arī naudas koks atpūšas un dodas miera periodā, tāpēc šajā laikā augu vēlams novietot vēsā gaišā, bet vēsā telpā, kur gaisa temperatūra ir aptuveni pieci grādi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!