Japāņu dārzi liek aizrauties elpai, par to nav šaubu, un mūsu platuma grādos ir grūti kaut ko līdzīgu īstenot, tomēr skaistās dabas apveltītajā valstī ir tāds populārs augs - Kokedama, ar ko vietējie ļoti lepojas, un kuru ieviest savos mājokļos varam arī mēs.

Kokedama ir ar augsni pildīta, sūnām un striķiem aptīta bumba, kurā aug kāds dekoratīvs augs. Tā kā šī mākslinieciskā dekora forma ir apaļa, tas paredzēts iekāršanai griestos, pie sienām, karnīzēm un citās sev vēlamās vietās. Japānā šāda veida augi ir ļoti populāri, un par to nav ne mazāko šaubu, jo tie izskatās ļoti interesanti un radoši, nespējot atstāt kādu vienaldzīgu. Šāda eksotiska dekora ieviešana ir iespējama arī pie mums, jo visas nepieciešamās sastāvdaļas nebūt nav mums svešas.


Nepieciešamais Kokedamas izveidei:

  • Pēc izvēles kāds dekoratīvs augs, vēlams kāds sukulents (augs, kas pacieš sausus apstākļus un smilšainu augsni)
  • Kūdras un kaktusu augsne
  • Dubļaini māli
  • Sūnas
  • Šķēres
  • Kokvilnas diegs
  • Diegs ietīšanai
  • Cimdi
  • Ūdens
  • Bļoda

Darbību secība:

Ņem izvēlēto dekoratīvo augu un atbrīvo to no zemes, lai saknes paliek atklātas. Šajā procesā ir jābūt uzmanīgam, jo saknes var tikt norautas, tāpēc ar maigām kustībām nokrati smiltis.

Izmantojot bļodu, sajauc abas augsnes kopā ar dubļiem, un ar rokām, kam uzvilkti cimdi, sajauc visu masu kopā. Pēc tam pamazām pievieno ūdeni tik daudz, lai masa sāktu veidoties šķidrākā konsistencē, līdzīgi kā mīkla. Šajā procesā centies augsni velt bumbas veidā.

Savel no masas bumbu lielu, lai tā būtu stingra un turētos kopā, bet, tanī pat laikā pārliecinies, ka saknes ir pietiekami nosegtas augsnē.

Izmantojot sausāko sūnu, centies ar to nosegt visu bumbu tā, lai visas malas būtu aizpildītas.

Aptin ar diegu, lai sūnas stingri turētos klāt.

Apliec bumbai apkārt slapjākās sūnas.

Noslēgumā aptin sūnām apkārt ietinamo diegu tā, lai bumba stingri turētos kopā un nekas nekristu laukā.

Laistīšana. Noteikt to, kad Kokedamu nepieciešams aplaistīt, var noteikt pēc tā, cik smaga ir bumba. Ja šķiet, ka bumba ir pārāk viegla, to nepieciešams papildināt ar ūdeni, ieliekot to ūdens bļodā, saspiežot, un ļaujot ūdenim kārtīgi iesūkties. Ar šādu auga samitrināšanu pietiks vairākām dienām.

Uzglabāšana. Kokedama vislabāk izskatās iekarinātā veidā, taču visilgāk tā saglabāsies gaišās un ventilētās telpās, tāpēc izvēlies visapgaismotāko telpu, kas tiek regulāri vēdināta.

Padoms! Šādā pat veidā vari izveidot arī dekoru no jebkura cita auga, taču tad var atšķirties auga izdzīvošanas ilgums. Taču ja zini kādi apstākļi konkrētam augam ir piemēroti, vari tos droši ietīt augsnē un sūnās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!