Foto: Shutterstock
Ne jau aiz ļauna prāta iekaltējam telpaugus, taču tā gadās teju katram, kurš telpaugu klāstu papildinājis ar ko jaunu un vēl nav pieradis pie konkrētā auga laistīšanas grafika. Ko darīt, ja augs neviļus pārāk ilgi pabijis bez ūdens?

Auga iekaltēšana ir tikpat nevēlama kā pārlaistīšana. Iekaltējot augu un pēc tam sākot to intensīvi laistīt, augs krasās pārmaiņas var uztvert nevēlami, piemēram, nobirdinot visas lapas. Vairāk par to, kāpēc nav vēlams augu iekaltēt, lasi šeit.

Pirmais darbiņš, ko paveikt, ja augs iekaltēts – noknieb vai nogriez visas pamatīgi iekaltētās lapas. Nepavisam nav vērts tās saglabāt, tās tikai atņems augam spēku atjaunoties. Te arī jāņem vērā, ka augi, kuriem ir biezākas un lielākas lapas, būs izturīgāki un lapas tik ļoti neizkaltīs, kā plāno un mīksto lapu eksemplāri.

Kad iekaltētās lapas nokniebtas, jāparūpējas par auga sakņu kamolu un augsnes mitrināšanu. Vispirms ieteicams uzirdināt augsnes virskārtu, lai ūdens labāk uzsūktos. To var darīt ar karoti, pirkstu vai kādu kociņu.

Tad stādu ar augsni iemērc bļodā ar ūdeni istabas temperatūrā un ļauj tai pilnībā samirkt uz vairākām stundām, ja nepieciešams, lai augs labi atdzeras ūdeni. Kad augsne ir mitra, notecina lieko ūdeni un ļauj augsnei nedaudz apžūt, un tikai tad liek atpakaļ puķupodā. Pretējā gadījumā no lielā mitruma augsne var sākt pelēt. Visbeidzot apsmidzina auga lapas ar ūdeni, lai labi atdzeras arī tās. Un tad jau laista pēc nepieciešamības, kad augsnei atkal nepieciešams ūdens. Augam par labu nāks, ja to apliesi ar ūdeni, izmantojot dušas uzgali. Tad ūdens līs smalkā strūklā un ne tik daudz vienā vietā.

Latvijas Nacionālā botāniskā dārza oranžērijas augu nodaļas vadītāja Zane Purne stāsta, ka nav pamats satraukumam, ja pat pēc šī procesa auga lapas turpina birt vai dzeltēt. Iekaltētais augs ilgi centies sevi turēt pie dzīvības, tāpēc lapas, kas pirms tam bijušas zaļas, pēc mērcēšanas var sakalt.

Rakstā izmantota informācija no grāmatas ''Istabas augi'' (Rojs Lankasters un Metjū Bigs, Zvaigzne ABC).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!