Foto: Shutterstock
Viens no priekšnoteikumiem, kāpēc orhideja nīkuļo, ziedi nobirst un neveidojas jauni vai kā augs kā citādāk izrāda nepatiku pret vidi, ir gaisa mitrums. Tā kā orhidejas ir tropos sastopams augs, loģiski, tiem labpatīk mitrs gaiss. Kā to panākt centrālapkures dzīvoklī vai vienkārši siltās, sausa gaisa telpās?

Jo īpaši augs pieprasa mitru gaisu ziemas sezonā, kad uz pilnu jaudu darbojas apkure un gaiss ievērojami ietekmē auga attīstību. Taču, protams, arī vasarā par gaisa mitrināšanu aizmirst nevajadzētu. Entuziastiskie orhideju audzētāji ''Estere-orhidejas.id'' dalās saviem praktiskajiem padomiem, kā orhidejas nodrošināt ar mitru gaisu, jo ne visām patiks lapu rasināšana. Orhideju pazinēji skaidro, ka tieši falenopšiem lapu rasināšana var izrādīties pat liktenīga – ja ūdens nokļūs augšanas centrā un tur arī paliks, augs ātri vien iznīks.

Jāpiebilst, ka pārlieku sauss gaiss nav vēlams arī cilvēkiem, tāpēc viens no veidiem, kā palīdzēt pašiem sev un pie viena orhidejām, kuras tik ļoti gribas redzēt ziedam ilgi, jāiegādājas gaisa mitrinātājs.

Ja šāda investīcija nešķiet prātīga doma vai nav realizējama, kā alternatīvu var izmantot citus istabas augus. Šim nolūkam vislabāk derēšot augi, kam labpatīk augt mitrā augsnē vai pat ūdenī, jo tie iztvaiko daudz ūdens, un tāds ir, piemēram, dižmeldrs. Šādi augi ir kā dabiski gaisa mitrinātāji un pildīs to pašu funkciju, palīdzot augt pie viena arī orhidejām.

Vēl kāds veids, kā nodrošināt augus ar mitrumu – novietot podiņus uz traukiem, kas pildīti ar ūdeni. Ūdens visu laiku tvaikos un orhidejas uzņems šo mitrumu. Taču ņem vērā – saknes nedrīkst mirkt ūdenī, tāpēc stādam jābūt podā bez caurumiem, lai lapas atrastos pēc iespējas virs ūdens. Būtiski ik pa laikam ūdeni nomainīt, lai tas nesāk bojāties un sasmakt. Šim nolūkam var izmantot kādas paplātes, seklas bļodas vai citus traukus, kuros izkārtot puķupodus ar orhidejām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!