Foto: Shutterstock
Augiem ir izšķiroša loma cilvēku spējā izdzīvot, bet ko iesākt, ja nav pieejams pietiekams apgaismojums? Pat tagad, kad pavasara spožā saule priecē visus rosīgos ziedu un sakņu audzētājus, daži mokās ar zaļumu audzēšanu šauros un tumšos dzīvokļos. Savukārt citiem tas ir kļuvis par dzīves lielāko izaicinājumu – audzēt augus tumsā. Siltumnīcu īpašnieks Islandē un Starptautiskās kosmosa stacijas (SKS) dārzkopis dalās ar vērtīgiem padomiem par augu kopšanu tumsā.

NASA Starptautiskās kosmosa stacijas (SKS) pētniecības biroja vadošais zinātnieks Hovards Levins skaidro, ka augi jeb kā mēs tos saucam – zaļumi – ir svarīgi arī kosmonautiem. "Kosmonauti SKS pavada sešus mēnešus, kuru laikā augi viņiem palīdz mazināt spriedzi. Cilvēki bieži saka, ka tas ir kā atrasties vannas istabā ar sešiem labākajiem draugiem," stāsta Levins, kurš orbītā audzē augus jau gadu desmitiem.

Protams, augu audzēšana kosmosā ir kas īpašs un neikdienišķs, taču tepat uz zemes ir neskaitāmi daudz šauru un tumšu mājokļu, kuros nav logu vai ir pavisam nelieli, līdz ar to šādos apstākļos audzēt jebko zaļu ir liels izaicinājums. Taču ir vairāki paņēmieni, kas var palīdzēt florai palikt zaļai un sulīgai, pat ja saules enerģija ir visai ierobežota.

Nelielas iekštelpu siltumnīcas

Zema gaisa temperatūra palēnina mūsu ķermeņa darbību, un tas attiecas arī uz augiem. Ķīmiskās reakcijas, kas kontrolē to augšanu, palēninās un dažreiz pat apstājas. Tāpēc Islandē dzīvojošs dārzkopis Džeimss Makdaniels savās siltumnīcās izmanto ģeotermālo siltumu, lai pasargātu savus augus no ziemas aukstuma. Katrā siltumnīcā ir ierīkoti atvērumi, kas sniedzas līdz pat karsto ūdeņu avotiem, viņš skaidro. Tā pa caurulēm siltumnīcās var iepludināt tvaiku un izmantojot dabisko ventilāciju, uzturēt gaisa temperatūru noteiktā diapazonā.

Taču nav obligāti nepieciešama vulkāniskā enerģija, lai uzturētu siltumu nelielā iekštelpu siltumnīcā. Starp citu, nelielu iekštelpu siltumnīcu var ierīkot pat pārbūvētā "Ikea" skapī. Tikai jāņem vērā, ka siltumnīcai ir jāpievieno ne tikai mākslīgi gaismas un siltuma avoti, bet arī gaisa mitrinātājs, lai izvairītos no istabas augu izžūšanas.

Gaisma un vēlreiz gaisma

Mākslīgi gaismas avoti var nodrošināt pietiekamu enerģiju, lai augi spētu augt pat ļoti tumšās istabās. Turklāt mūsdienās ir pieejami speciāli augiem paredzēti gaismekļi. Tiem ir gan dažādas funkcijas, gan krāsas, gan cenas. Taču izvēloties apgaismošanas ierīces, jāņem vērā, ka augi atšķirīgi reaģē uz dažādām gaismas krāsām.

Spilgtas virsmas

Ja elektrība ir ierobežots resurss, var mēģināt atstarot gaismu ar spoguļiem vai alumīnija foliju. Arī gaišas sienas un pat balti dekori telpai piešķirs papildu gaišumu. Protams, to nevar salīdzināt ar lampām augu audzēšanai vai saules gaismu (atspīdumi nesniedz tik daudz enerģijas), taču tāpat tas var sniegt augiem papildu stimulu.

Nepieciešamās gaismas daudzums ir atkarīgs no tā, kādi augi tiek audzēti, skaidro Levins. Piemēram, tomātiem un salātu lapām ir nepieciešams krietni vairāk gaismas nekā citiem augiem.
Izvēloties sēklas un stādus, jāizpēta no kuriem reģioniem nāk šie augi, lai saprastu, cik daudz saules gaismas tie saņem dabā.

Galu galā augi spēj pielāgoties. Tie var pastiept savus kātus pretī pieejamajiem gaismas avotiem vai ražot papildu hlorofilu un pigmentu, kas absorbē jebkuru pieejamo luminiscenci. "Lai gan tie [augi], iespējams, nesaņems visu nepieciešamo gaismu, lai nodrošinātu optimālu augšanu, tomēr tie joprojām augs," saka Levins. Rezultātā izrādās, ka tumsu uzvarēt var vien ar nelieliem trikiem.

Rakstam tika izmantota informācija no "Popular Science".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!