Foto: Privātais arhīvs
Piekritīsiet, ka telpaugiem ziemas periods nav no tiem vieglākajiem, – daži savu nepatiku rāda, metot lapas, savukārt telpaugu īpašniekiem siltajās telpās reizēm patīk pārcensties ar augu laistīšanu. Telpaugu liksta ir arī skārusi "Tavs Dārzs" lasītāju, kuras monsterai lapas paliek melnas. Kāpēc tā notiek, taujājām padomu Nacionālā botāniskā dārza (NBD) speciālistei.

"Nepietiek ar to, ka manu monsteru (monstera deliciosa) ir apsēduši tripši, tagad pievienojusies vēl viena problēma – auga lapas paliek melnas. Tām ir izveidojušies melni pleķi. Par ko augs grib pavēstīt? Vai esmu to pārlaistījusi? Vai tam ziemas periodā nav gana daudz saules?" vaicā Margita.

"Tavs Dārzs" padomu vaicāja pieredzes bagātajai NBD Oranžērijas augu nodaļas vadītājai Zanei Purnei, kas norāda uz vairākiem problēmu variantiem – augs var būt pārlaistīts, bet tikpat labi tam var būt arī puve, kuru pastiprinājuši nelabvēlīgie apstākļi telpā (sauss gaiss, zema gaisa temperatūra telpā, gaismas trūkums utt.) "Nav tā, ka tikai viens faktors pie tā ir vainīgs," uzsver telpaugu kopšanas speciāliste.

Foto: Privātais arhīvs
Pat mazākās monsteras lapas sāk melnēt.

Ko darīt lietas labā, lai lapas nemelnētu? Purne norāda – lapas, kas ir nobrūnējušas, zaļas vairāk nepaliks. "Var ar asām papīra šķērēm brūnumus nogriezt. Protams, jāņem vietā, ka lapa griezuma vietā tāpat bojāsies," atgādina speciāliste. Viņa iesaka padomāt arī par gaisa temperatūru telpā, proti, ja telpā ir +16 grādi pēc Celsija, tad tādai tai ir arī jāpaliek. Pēc pāris stundām to nevajadzētu pagriezt lielāku, lai tā sasniedz, piemēram, +22 grādu atzīmi. Vēl telpaugu kopšanas speciāliste iesaka samazināt laistīšanu. "Ja telpaugu īpašniekam šķiet, ka laistīšana ir pie vainas, tad tā noteikti ir jāsamazina. Augu vajadzētu laistīt tad, kad augsnes virskārta ir izžuvusi. Tāpat ziemas laikā neieteiktu mēslot augus, lai neveicinātu intensīvāku augšanu. Telpaugu arī vajadzētu pārnest uz kādu gaišāku telpu," tā NBD speciāliste.

Ja arī tev ir kāds jautājums par telpaugiem un kopšanu, tad raksti to e-pastā: maja@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!