Foto: Shutterstock
Tā kā orhidejas ir viens no biežāk sastopamajiem telpaugiem mājokļos, nākas saskarties arī ar dažādām situācijām auga kopšanas jomā. Ja tava graciozā orhideja pēkšņi likusi pievērst sev uzmanību ar ļenganajām un pavītušajām lapām, tā ir nepārprotama zīme, ka augam kaut kas nepatīk.

Parādība, ka orhidejai pirms tam stingrās, veselīgās lapas pamazām pārvēršas par novītušām, mīkstām un ļenganām, nav tā retākā, un te pie vienas var būt vairāki iemesli. Kā norāda pieredzējušie orhideju audzētāji ''Estere-orhidejas.id'', viens no biežākajiem iemesliem ir auga pārlaistīšana. Varētu domāt, ka šādā gadījumā augs par to liktu manīt kā citādāk, un tomēr – ja substrātā ir par daudz ūdens, sākas sakņu puve un tā rezultātā cieš arī lapas. Ja saknes ir aizgājušas bojā no ūdens pārmērības, tās nespēj pabarot auga lapas, tāpēc arī tās novīst. Gadījumā, ja esi novērojis, ka nenovīst visas lapas, zini, ka parasti tieši pirmās cieš auga vecākās, zemākās lapas.

Šādā gadījumā nevajadzētu augu atstāt novārtā un ļaut tam pašam atkopties, bet gan izņemt no poda, izņemt puvumu, ja tas manāms, bet pašu augu dažas dienas paglabā bez poda, lai apkalst saknes. Un tad jau pamazām nodrošināt ar nepieciešamo mitrumu, rūpējoties arī par gaisa mitrumu.

Vēl orhideja par neveselumu var likt manīt, ja saknes ir iekaltušas – arī tad tās nespēj padzirdīt lapas. Ūdens trūkuma gadījumā sāk vīt zemākās lapas, iekalst arī saknes. Šādā gadījumā augs jāglābj, atbrīvojot to no visa nokaltušā un jāļauj augam atkopties. Foruma aktīvisti šādā gadījumā iesaka izmēģināt tā saucamo ''maisiņa metodi'', kas palīdzēs atkopties savītušām lapām. Pārstādīto augu ar podu pārvelk ar caurspīdīgu plastmasas maisiņu un zem poda aizloka, lai neveidojas spraugas. Novieto to gaišā un siltā vietā (ne tiešos saules staros). Maisiņš vajadzīgs, lai veidotos kondensāts un augs saņemtu tik ļoti nepieciešamo mitrumu. Reizi dienā gan vajadzētu maisu noņemt, lai izvēdinās gaiss, tāpat jāseko līdzi, kā uzvedās auga saknes. Šādā noslēgtā vidē var attīstīties puve vai sēnīte.

Tad, kad augs jau atkopies, pievērs jau pastiprinātu uzmanību laistīšanai, gaisa mitrumam, lai nepieļautu, ka augam atkal cieš lapas, jo vairākkārt var būt jau sarežģīti izglābt augu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!