Katra cilvēka ikdienas ritmam un mājokļa klimatam var pielāgot kādu telpaugu, kas labi jutīsies tieši šādos apstākļos, un viens no tiem augiem, kas pacietīs, ja par to arī aizmirsīs kādu reizi parūpēties, ir kāpelētājaugs, sukulents ceropēgija.

Šis telpaugs ir īpašs ar savu izskatu. Tā lapiņas veido sirds formu un tās izkārtojušās pa tievajiem zilganzaļajiem dzinumiem. Šie dzinumi var būt gan kāpelējoši, gan vijoši un nokareni, arī lapas ir sastopamas gan sirdsveida, gan olveida, visbiežāk 3-4 centimetru platas.

Augam vismaz reizi gadā, visbiežāk vasarā, parādās arī ziedi, kas ir ļoti mazi un dažreiz pat nepamanāmi, taču augs priecēs ar savu dekorativitāti visu pārējo laiku. Ziedi pēc formas atgādina izpletni, virspusē novērojami gaiši zaļi punkti, bet lapas apakšpusē ir sīkas bārkstis.

Tā kā ceropēgija ir kāpelētājaugs, tas labi augs kādā iekarinātā puķu podā vai pie vertikālas sienas, kur tam stiepties uz augšu - augs var sasniegt pat 90 centimetru augstumu. Ja augs izpleties vairāk, nekā gribētos, garos dzinumus var apgriezt un izveidot vēlamo formu. Šo augu noteikti var stādīt kopā arī ar citiem sukulentiem un veidot kompozīcijas. Šim augam piemērota irdena, labi drenēta un pasmaga augsne ar maz trūdvielām. Šo kāpelētājaugu var arī viegli pavairot, iespraužot zemē stumbra spraudeņus.

Ceropēgija noteikti pieskaitāma pie mazprasīgajiem augiem, jo tai nepieciešama istabas temperatūra, tāpat augs nav prasīgs pret gaisa mitrumu. Galvenais, kas jāievēro auga kopšanā, lai augsne nebūtu pārlaistīta, kas attiecas uz visiem sukulentiem. Augs necieš lieku ūdens daudzumu saknēs, kā arī sastāvējušos gaisu, taču augs pacietīs sausumu, kas gan nenozīmē, ka to vajadzētu ilgstoši mocīt bez mitruma. Laistīt ceropēgiju nepieciešams tad, kad zemes virskārta ir izžuvusi, bet ziemas sezonā tas var būt retāk.

Ceropēgijas vasarā reizi divās nedēļās ieteicams barot ar kaktusiem paredzētu mēslojumu, pārējā laikā mēslojums jālieto retāk, aptuveni reizi mēnesī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!