Foto: Shutterstock
Ne vienmēr un visiem vajag lielās Ziemassvētku egles mājās. Dārza nodaļās veikalos var atrast arī piemīlīga izskata mazās eglītes, kurās var iekārt kādu rotājumu vai vienkārši to ielikt podiņā kā zaļu rotu šajā sezonā. Kā zināms, skaistums prasa upurus, tāpēc pirms tam arī noskaidro, kādi noteikumi jāievēro nelielās eglītes kopšanā.

Viens no pamatnoteikumiem – mazo eglīti iegādājies pēc iespējas tuvāk Ziemassvētkiem, jo ne visās telpās tā spēs ilgi saglabāties zaļa un veselīga. Egles, arī mazo šķirņu, labi jūtas vēsās telpās, tāpēc centrālapkure un sauss gaiss nebūtu vēlams. Ja vēlies neliela izmēra eglīti, meklē stādaudzētavās Kanādas egles šķirni 'Conica' vai 'Ohlendorfii', raksta stādaudzētava ''Baltezers''. Nelielās eglītes jānostiprina 12 l tilpuma vai mazākos konteineros, atkarībā no egles izmēra, bet zem tā noteikti paliec lēzenu puķupoda paliktni, lai ir kur uzkrāties liekajam ūdenim.

Ja pēc tam ir vēlme eglīti izstādīt dārzā, ārā to var uzglabāt, ja temperatūra pieturas pie nulle grādiem, savukārt liela sala laikā tā jātur vēsā, bet gaišā telpā, ik pa laikam aplaistot. Piemērota telpa tam var būt veranda, stiklots balkons, ziemas dārzs. Kad sals būs mitējies un augsne atkususi, pavasarī eglīti var stādīt dārzā.

Visām mazajām eglītēm ir vienādas kopšanas prasības – sakņu kamols visu laiku jāuztur mitrs, un to palīdzēs nodrošināt paliktnis zem podiņa, uzsūcot ūdeni tik daudz, cik augam nepieciešams. Ja zini, ka ilgāku laiku netiksi pie egles aplaistīšanas, ūdeni var liet paliktnī, un tad mitrums ilgāk saglabāsies. Galvenais ir nepieļaut sakņu sistēmas kārtīgu izžūšanu. Simboliskais augs podiņā jānovieto pēc iespējas tālāk no sildelementiem – radiatoriem, krāsnīm un kamīniem, tāpat nevajadzētu likt uz apsildāmās grīdas. ''Olaines kokaudzētava'' iesaka arī mazo eglīti ik pa laikam aprasināt. Daudzi iekārojuši egles zaros iekārt spuldzīšu virtenes, bet tas nav vēlams, jo tās karsē augu un tas ātrāk nokaltīs. Ja bez gaismiņām nekādi, izvēlies tās izlikt zem eglītes vai aptīt ap podu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!