Foto: Shutterstock

Papardes ir daudzu iecienīts augs, turklāt, ja vien ir zināmi augam nepieciešamie apstākļi, nokarenās lapas veidos kuplu un skaistu lapotni, kas jo īpaši skaisti izskatīsies, ja augs būs ielikts kādā statīvā. Tā kā istabas papardes ir viens no tiem telpaugiem, ko vēlas ieviest teju katrs savās mājās, portāls Tavsdarzs.lv konsultējās ar Latvijas Universitātes Botāniskā dārza Tropu mājas dārznieci Ingūnu Gudrupu, lai uzzinātu, kā nefrolēpes pareizi audzēt.

Populārākās papardes

Lai arī papardes varētu lepoties ar savu daudzveidību un sugu dažādību, visbiežāk visiem pirmā asociācija par šo augu ir tieši ar nefrolēpēm, kas tautā sauktas arī par istabas papardēm. Arī nefrolēpes piedāvā daudz un dažādas šķirnes, piemēram, ''Plumosa'', ''Roosweltii'', ''Fluffy Ruffles'', ''Teddy Junior'', ''Whitmanii'', ''Smithii'', ''Superbissima''. Nefrolēpēm raksturīgas garas stīgas, kas brīvi nokarājas no puķu poda un laika gaitā var izveidoties ļoti garas, tāpēc bieži izvēlas šo augu nolikt uz trepju malas, kādā augstā statīvā vai uz plaukta malas.

Piemēroti apstākļi

Varētu domāt, ka nefrolēpēm nav nepieciešami īpaši apstākļi un tās augs teju jebkur, tomēr ir vairāki faktori, kas nosaka, vai papardes skaisti augs vairāk par vienu sezonu. Vispirms svarīgi ieplānot vietu, kur paparde tiks audzēta, jo tai nepieciešams plats un lēzens puķu pods, kā arī tam jābūt novietotam tā, lai lapas var brīvi izkārtoties un stīgām ir, kur nokarāties. Dārzniece pievērš uzmanību tam, ka vasarā nevajadzētu augu turēt dienvidu pusē, kur ir spēcīga saules gaisma, tādos gadījumos logam priekšā jābūt žalūzijai vai viegliem aizkariem. Vispiemērotākā vieta būs ziemeļu – austrumu pusē, kur ir viegls noēnojums. Ziemā izvēlies vietu, kur ir pietiekami gaišs, un augs visu dienu nebūtu tumsā. Tāpat svarīga ir pareiza temperatūra – vislabāk augam patiks siltas telpas no +16 līdz +23 grādiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!