Foto: PantherMedia/Scanpix
Gumijkoka lapas kļuvušas blāvas un ļenganas, kas noticis un vai to var labot?

Gumijkoka lapas laiku pa laikam ir jānomazgā ar vārītu, atdzesētu ūdeni vai lietus ūdeni, lai atbrīvotos no putekļu slāņa, kas salīdzinoši naski uz tām veidojas. Netīrumi kavē skābekļa apmaiņu un tādēļ auga lapas nīkuļo un kļūst blāvas.

Cits iemesls varētu būt - kaitēkļi. Visbiežāk parazīti slēpjas zem plēvītes, kas sedz lapas. Rūpīgi aplūkojiet fikusa lapas apakšpusi - ja pamanāt kaitēkļus, augs jāapstrādā ar insekticīdu.

Tā kā gumijkoks ir mitro tropisko mežu augs, tam patīk liels gaisa mitrums. Tomēr augs pārsteidzoši ilgi spēj izdzīvot arī sausajā gaisā, ko rada apkure un gaisa kondicionieri. Koku vēlams laistīt ar vārītu, atdzesētu ūdeni vai lietus ūdeni, jo augam patīk nedaudz skāba augsne, kuru krāna ūdens var padarīt sārmainu.

Gumijkoks ir jutīgs pret aukstumu un pārlieku mitrumu. Auksts ūdens, īpaši tad, ja tā pārpalikums nevar viegli aizplūst, bojā auga sakņu sistēmu un izraisa lapu nobiršanu. Lapas var birt arī tad, ja augs atrodas pārāk aukstā vietā, caurvējā, vai tam trūkst ūdens.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!