Foto: Shutterstock
Reizēm par telpaugiem nākas aizmirst, kā rezultātā skaistais augs maina izskatu un sačervelējas. Kā rīkoties, ja šāda kļūda pieļauta, portāls "Tavs Dārzs" vaicāja Latvijas Universitātes Botāniskā dārza telpaugu kopšanas speciālistei Ingūnai Gudrupai.

Kā norāda speciāliste, tad ar lejkannas palīdzību šādus augus nepieciešams steigšus apliet. Ja ir sakņu kamols ir iekaltis, bet tomēr pastāv cerība, ka augs būs vēl dzīvotspējīgs, tad tas ir jāieliek lielākā traukā ar ūdeni, lai tas kārtīgi "atdzerās". Tiesa, tas nenozīmē, ka augs jātur ūdenī vismaz divas dienas, bet pietiekami būs vien ar dažām stundām.

Pēc tam augs jāņem laukā no ūdens, lai elpo auga saknes. "Viņš uzsāks sevi reanimēt," skaidro speciāliste. Ja augs būs ļoti ilgstoši turēts ūdenī, tad saknes nevarēs elpot.

  • Šajā rakstā vari izlasīt speciālistes ieteikumus telpaugu laistīšanā ziemā.

Arī Nacionālā Botāniskā dārza Oranžērijas augu nodaļas vadītāja Zane Purne iepriekš skaidroja, ka, lejot ūdeni uz iekaltētas augsnes virskārtas, tas "izskrien" ātri cauri, īpaši, ja augs stādīts kūdras substrātā, pat nesamitrinot to. Tāpat jārēķinās ar to, ka iekaltētajiem augiem pēc normāla ūdens ritma atjaunošanās nobirst, nodzeltē, sakalst daļa apakšējo lapu, jo tās ūdens trūkuma brīdī augam ir palīdzējušas uzturēt pie dzīvības jaunākās lapas. Svarīgi ir arī atcerēties – iekaltētu telpaugu, aptuveni 2-3 nedēļas nedrīkst mēslot, pat ne ar vājas koncentrācijas šķīdumu. Mēslošanu atsāk, kad uz auga var saskatīt jaunu lapiņu, dzinumu parādīšanos.

Savukārt rakstos zemāk vari izlasīt vēl citus padomus par to, kā rūpēties par augiem ziemas periodā, ko darīt, ja tomēr augs ir iekaltēts, kā arī noskaidrot, kādas problēmas atklāj auga lapas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!