Foto: Shutterstock
Dienas kļūst nedaudz gaišākas, un tā ir pirmā pazīme, kas liecina – var jau sākt audzēt lociņus, ko pievienot klāt teju katrai ēdienreizei, uzņemot vairāk vitamīnu svaigā veidā. Kādus sīpolus izmantot šim nolūkam, kā vislabāk tos stādīt un aprūpēt, lai loku raža būtu bagātīga, lasi turpmākajās rindās.

Piemērotākie sīpoli

Ilze Lipska, bioloģiskās saimniecības ''Absolūts ēd'' pārstāve stāsta, ka lociņus tik tiešām jau varot pavisam droši sākt audzēt, jo tie spēku ņem no paša sīpola, tāpēc pat neliels dienasgaismas ilgums nebūs šķērslis svaigajai vitamīnu ražai.

Lai izaudzētu zaļos lociņus, nepieciešami sīpoli, un šajā sakarā jāizvēlas vai nu parastie sīpoli, no kuriem izaugs kokaināki un ne tik lieli loki, bet vēl labāk – speciālie loku sīpoli, kas ir maziņi un izstīdzēs tievus, garus lokus. Taču derēs arī vidēja lieluma parastie sīpoli. Kas svarīgi, neizvēlies sīpolus, kas kaut nedaudz ir bojāti, jo tad tas tikai turpinās bojāties un pamodīsies mušiņas, no kurām pēcāk būs jau sarežģīti tikt vaļā, stāsta Ilze.

Augsne un stādīšana

Tikpat svarīgi izvēlēties stādīšanas vietu. Ģimenes saimniecības pārstāve stāsta, ka vieglāk izaudzēt lociņus, ja sīpolus stādīs augsnē. Šajā sakarā svarīgi izvēlēties trūdvielām bagātu un neitrālu augsni. Ja pērc to veikalā, meklē substrātu dēstu audzēšanai, tas būs gana labs.

Stādot sīpolus substrātā, jāievēro to iestādīšanas dziļums – 2/3 daļas sīpola ir jābūt virs zemes, bet mazākajai daļai jābūt zemē.

Pēc sīpolu iestādīšanas svarīgi visu laiku substrātu uzturēt mitru, citādi no lokiem sausā zemē nebūs ne vēsts. Laistīšanā visērtāk izmantot kādu pudeli ar pulverizatoru, lai ūdeni varētu izsmidzināt vienmērīgi.

Zinātāja stāsta, ka noliekot iestādītos sīpolus tumšākā telpā, lociņi var izaugt blāvi zaļi, bet jo gaišāka vietā, jo tumšāk zaļi tie izaugs.

Kad sīpoli pareizi iestādīti un mitras augsnes priekšnosacījums ievērots, jāapbruņojas ar pacietību, jo tik ātri lociņi neparādīsies. Taču kad sāks stīdzēt, tad tas notiks strauji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!