Foto: Shutterstock
Pašlaik zemi klāj balta sniega sega – kamēr vēl nav atkušņa, tikmēr to vari izmantot savu telpaugu labā. Rakstā tālāk vari izlasīt, kuri augi būs pateicīgi par kausētu sniega ūdeni, kā arī varēsi uzzināt, kuriem telpaugiem sniegu podiņos nedrīkst likt.

Kā sarunā ar "Tavs Dārzs" stāsta Latvijas Universitātes (LU) Botāniskā dārza telpaugu kopšanas speciāliste Ingūna Gudrupa, izkausēts sniegs patiks visiem telpaugiem, bet tas nedrīkst būt auksts – tam jābūt remdenam vai pastāvējušam istabas temperatūrā.

Viņa sniegu pielīdzina lietusūdenim, kas arī ir lielisks palīgs telpaugu laistīšanā. Savukārt, ja salīdzina ar ūdeni, ko telpaugu laistīšanai ņemam no jaucējkrāniem, tad sniegs nav tik kaļķains, turklāt tam nav tādu nogulšņu, protams, reizēm, izkausējot sniegu, ūdenī var būt kādi dabas velšu krikumiņi, piemēram, kāds ķērpja gabaliņš, miza utt.

LU speciāliste norāda, ka telpaugiem, tajā skaitā acālijām un ciklamenām, ko mēdz dēvēt arī par Alpu vijolītēm, sniegu podiņā nevajadzētu likt. Podiņu labāk novietot uz kāda paliktņa, apakšā tam var nolikt kādu lielāku paplāti vai bļodu, bet pēc tam tajā var sakrāmēt sniegu. Svarīgi – lai podiņš nestāv ūdenī! Tam, kā atgādina speciāliste, jābūt uz kāda paaugstinājuma. Ciklamenas vai acālijas ar sniega palīdzību šādi siltajās telpās tiks ne tikai atvēsinātas, bet telpā arī tiks mitrināts gaiss. Kā atgādina telpaugu speciāliste, acālijām vislabāk patiks gaiša un vēsa vieta, kur temperatūra ir +8 līdz +10 grādi pēc Celsija.

Šajā rakstā vari uzzināt vērtīgus LU Botāniskā dārza speciālistes ieteikumus telpaugu laistīšanā ziemā, savukārt šeit vari izlasīt noderīgu informāciju par to, kāpēc un kad nepieciešams grozīt telpaugus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!