Foto: Shutterstock
Noteikti esi pamanījis, ka skaisti iekārtotajās vannasistabās telpaugi nav nekas reti sastopams un neparasts. Ja tie parādās interjera bildēs, kāpēc gan tos neieviest arī pašiem savā mājoklī?

Šķiet, vairums no mums uzskata, ka vannasistaba nav tā labākā vieta, kur audzēt telpaugus vairāku iemeslu dēļ – tur ir maz gaismas, daudz mitruma un īsti pat nav vietas to novietošanai. Patiesībā šīs ir tikai atrunas, kuras maz atbilst patiesībai. Ir telpaugi, kas pacieš ēnainas vietas, tāpat mitrums daudziem telpaugiem nemaz nav kaitēklis, un kas attiecas uz vietas aizņemšanu – kāds plaukts pavisam noteikti var tikt atbrīvots kaut nelielam telpaugam.

Orhidejas

Foto: DELFI

Šis karaliskiem ziediem rotātais telpaugs ir laipni gaidīts jebkurā telpā, arī vannasistabā. Tā kā orhideja nepieprasa ne daudz gaismas, ne biežu laistīšanu, tad šī telpa ir augam vairāk, kā piemērota. Turklāt dabā orhidejas aug upju krastos, uz piekrastes akmeņiem, kur mitruma nudien netrūkst, tāpēc nav jābaidās par nepiemērotu gaisu.

Kaktusi un sukulenti

Foto: Shutterstock

Ja nevēlies daudz domāt par telpaugu aprūpi, vannasistabas rotāšanai visatbilstošākie būs kaktusi un sukulenti, kas pieejami tik dažādi, ka katrs var atrast savai gaumei piemērotāko. Turklāt, sukulentus var neparastos veidos iestādīt, jo tiem nav nepieciešama bagātīga augsne. Vari tos izkārtot nelielās glāzītēs, lēzenos traukos vai izveidot kompozīciju no dažādiem kaktusu veidu augiem vienviet. Tie ne tikai izskatīsies gaumīgi, bet arī ieviesīs kādu dabisku akcentu šajā telpā, kas parasti netiek lutināta ar saules gaismu. Alveja, krasula, havortija, stapēlija un eiforbija ir tikai daži sukulenti no plašā klāsta, ko var ieviest tieši vannasistabas izdaiļošanā.

Ziedošie telpaugi


Ja vēlies vannasistabā ieviest ko košāku un ar ziediem, begonijas būs ļoti laba izvēle. Tās nav prasīgas ne pret temperatūru, ne biežu laistīšanu, bet tām patīk mitrs gaiss, tāpēc vannasistabas šiem augiem būs pat vairāk, kā piemērotas. Arī alpu vijolītes, gardēnijas, antūrijas, cimbīdijas, acālijas un citi skaistiem ziediem rotāti augi būs iederīgi vannasistabai. 

Tropiskie telpaugi

Foto: PantherMedia/Scanpix

Tā kā klimatiskie apstākļi vannasistabā ir līdzīgi tropu klimatam, tad jebkurš augs no šīs kategorijas būs iederīgs ieviešanai šajā telpā. Tas var būt jebkurš gumijkoks, dracēna kāds fikuss, palma vai paparde. Ja baidies no tā, ka mitrais gaiss var kaitēt augsnei, uzber virskārtai mazus olīšus vai gliemežvākus. Tropisko telpaugu priekšrocība ir tā, ka tie pievērš uzmanību ar savu neparasto izskatu, līdz ar to nav nepieciešamība pēc papildus akcentiem šajā telpā. Turklāt, pietiks ar vienu vidēja izmēra tropisko telpaugu, jo tie mēdz izplesties un aizņemt daudz vietas, tāpēc nevajadzēs prātot par vairāku telpaugu ieviešanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!