Foto: Shutterstock

Ja esi starp tiem, kam nav ne jausmas, kāpēc auga lapas pēkšņi kļuvušas citā krāsā, sačervelējušās vai kā citādi mainījušas savu izskatu, iepazīsties ar portāla housebeautiful.com sniegtajiem padomiem un uzzini, ko lapu stāvoklis liecina par augšanas apstākļiem.

Brūnas un sačervelējušās lapas

Ja auga lapas jau kļuvušas brūnas, sausas un izkaltušas, tā ir nepārprotama zīme, ka augs ir izslāpis pēc mitruma. Šādā gadījumā tas ir jāaplaista, lai augsne ir mitra, bet ne slapja. Varētu domāt, ka augs šādā stāvoklī ir neglābjams, taču patiesībā ar pāris laistīšanas reizēm to var izglābt un pat palīdzēt tam saņemt spēkus sparīgai augšanai.

Noliekušās lapas

Arī noliekušās vai uz kādu pusi noplakušas auga lapas liecina, ka augam trūkst mitruma, un viss, kas tam nepieciešams, ir regulārāka laistīšana. Šajā situācijā jāatceras, ka nebūs līdzēts ar aplaistīšanu vienu reizi, tas jāveic atkārtoti, turklāt jāuzmana, lai augs netiktu pārlaistīts un augsne nebūtu pārāk slapja.

Nodzeltējušas lapas

Ja auga lapas gar malām iekrāsojušās dzeltenas, tas nozīmē, ka augs ir pārlaistīts un mitruma ir pārlieku daudz. Dažkārt, sniedzot augam to labāko, mēs pārspīlējam, tāpēc šādās situācijās laistīšana jāsāk veikt retāk, taču noteikti nedrīkst to pārstāt darīt ilgstoši, citādi straujais kontrasts nelabvēlīgi ietekmēs tālāko augšanu. Uzmani, lai puķu poda apakšā nebūtu uzkrājies liekais ūdens, un ar pirkstiem pārbaudi augsnes stāvokli, lai tā būtu mitra, bet ne slapja.

Lapu deformēšanās un iekrāsošanās

Ja telpaugam parādījušās iedzeltējušas, brūnas vai kā citādi vietām iekrāsojušās lapas vai arī to forma ir deformējusies, iemesls ir pārlaistīšana. Šādās situācijās jāuzmana, lai puķu poda apakšā nebūtu uzkrājies liekais ūdens (ja tā ir, tas jāizlej). Iespējams, puķu podā nav izveidota pienācīga drenāža, kas vienmērīgi sadalītu ūdeni. Pārlaistīšana var veicināt sakņu sapūšanu, tāpēc šādas pazīmes noteikti nevar atstāt nepamanītas.

Bālas lapas

Telpaugi, kuriem lapas kļuvušas bālas, ar šo pazīmi liek manīt, ka augs ir izslāpis pēc kādām minerālvielām. Visbiežāk tas ir dzelzs trūkums, tāpēc nodrošini augu ar kādu šķidro minerālmēslojumu. Dārzkopības speciāliste portālam atzinusi, ka iemesls var būt arī pārāk mazs puķu pods, tāpēc var pamēģināt augu pārstādīt lielākā podā, lai tam būtu vairāk vietas, kur izpausties.

Liekšanās uz vienu pusi

Šajā gadījumā augs cenšas pateikt, ka tam trūkt saules gaismas. Šādu pazīmju gadījumā centies novietot augu kādā saules apspīdētā vietā, lai tas nejustos vairs tik ļoti izslāpis pēc gaismas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!